Τοπικά

“Ξεκίνημα”: Να αποσυρθούν τώρα οι αγωγές κατά μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση αγωγών από την ΑΓΕΤ κατά τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, η οργάνωση “Ξεκίνημα” Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, η ΑΓΕΤ-Lafarge κατέθεσε αγωγή κατά τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, του Στέλιου Λημνιού, της Ιφιγένειας Ηλιοπούλου και της Φαίης Τζανετουλάκου. Η κίνηση αυτή ήρθε μια μέρα μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πάνω από 120 πολίτες κατά της εταιρίας. Με την αγωγή της η ΑΓΕΤ-Lafargeαξιώνει από τα τρία μέλη της Επιτροπής Αγώνα 1,000 ευρώ για κάθε «συκοφαντική αναφορά».

Η ιδιωτική πολυεθνική στοχοποιεί και απειλεί τους τρεις αγωνιστές με προφανή στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει όλο το μαζικό κίνημα που εδώ και τρία χρόνια αγωνίζεται με αίτημα να ανακληθεί η άδεια καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία.

Η τακτική των δικαστικών διώξεων απέναντι σε κινήματα που αγωνίζονται για θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλούν ιδιωτικές εταιρίες δεν είναι καινούρια. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σκουριές της Χαλκιδικής κράτος και EldoradoGoldεξαπέλυσαν τα προηγούμενα χρόνια μια μαζική εκστρατεία δικαστικών διώξεων εναντίον ολόκληρων χωριών που αντιστάθηκαν στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού. Οι διώξεις αυτές κατέπεσαν στα δικαστήρια και απέναντί τους αναπτύχθηκε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους. Στα ίδια χνάρια η ΑΓΕΤ-Lafarge,με τα δισεκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο (η μητρική πολυεθνική), με τους στρατούς δικηγόρων και τις πλάτες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχώνδείχνει τα δόντια της και απειλεί.

Η αγωγή έρχεται μετά από ένα συντονισμένο μπαράζ δηλώσεων από θεσμικούς παράγοντες ότι δήθεν «δεν υπάρχει ρύπανση στο Βόλο» (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός), ότι η «η καύση RDFπρέπει να προχωρήσει και δεν υπάρχει θέμα αέριας ρύπανσης στο Βόλο» (γγ Περιβάλλοντος K. Αραβώσης) και ότι όσοι αντιδρούν στην καύση «πρέπει να το βουλώσουν» (Δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος).

Δυστυχώς για όλους τους παραπάνω η επιστήμη τους διαψεύδει. Τόσο η μελέτη του ΕΜΠ για την καύση RDF στην τσιμεντοβιομηχανία όσο και η διεθνής εμπειρία αποδεικνύουν ότι καύση σκουπιδιών σημαίνει έκκληση διοξινών, φουρανίων, βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ρύπων. Και σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο αυτοί οι ρύποι (ειδικά οι διοξίνες) είναι καρκινογόνοι. Η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων RDF-SRFμέσα στο Βόλο θα έχει λοιπόν δραματικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία! Αυτή την αλήθεια θα συνεχίσουν να βροντοφωνάζουν με κάθε ευκαιρία όχι τρεις αλλά δεκάδες χιλιάδες Βολιώτες!Οι απειλές της εταιρίας δεν μας τρομάζουν, μας εξοργίζουν! Και θα της γυρίσουν μπούμεραγκ!

Απέναντι σε αυτό το συμπαγές μπλοκ εταιρίας, κυβέρνησης (σημερινής και προηγούμενης), Περιφερειακής και Δημοτικής διοίκησης το κίνημα πρέπει να απαντήσει δυναμικά και ενωτικά. Κανένας αγωνιστής και αγωνίστρια δεν πρέπει να μείνει μόνος τους απέναντι στις απειλές.

Ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών, όπως και κάθε μαζικός κοινωνικός αγώνας, δεν θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά στο δρόμο και στους κοινωνικούς αγώνες. Για αυτό είναι απαραίτητο να συνεχιστούν και να ενταθούν οι μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ η ΑΔΕΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ στην ΑΓΕΤ!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το