Άρθρα

“Ο αγροτικός – κτηνοτροφικός τομέας στη Θεσσαλία χρειάζεται νέο στρατηγικό σχεδιασμό”

Του Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου*

Το μοντέλο γεωργίας – κτηνοτροφίας στη χώρα μας είναι πλέον ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει ριζικά. Το νέο μοντέλο θα πρέπει να βασιστεί στις ανάγκες της χώρας μας σε αγροτικά προϊόντα (γιατί εισάγουμε πολλά από αυτά) αλλά και στις ανάγκες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών σε προϊόντα που αυτές έχουν ανάγκη και εισάγουν. Το ερώτημα είναι: Θα δεχτούν τις προτάσεις μας; Οι ευρωπαίοι πρόκριναν με τις πολιτικές τους την Ελλάδα ως τόπο παραγωγής βιομηχανικών φυτών. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η πολιτική της ΕΕ για τις μεσογειακές χώρες είναι να ευνοεί προϊόντα που δεν συγκρούονται με τις εξαγωγές των χωρών της βόρειας Ευρώπης.
Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να δώσουμε μάχη διεκδικώντας το κομμάτι της πίτας που μας αναλογεί. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να πρώτα να συμφωνήσουμε μεταξύ μας. Τώρα θα μου πει κάποιος εδώ ψάχνουμε τρόπους να καταστρατηγούμε τον παλιό σχεδιασμό θα προτείνουμε νέο;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις επιδοτήσεις:
Ως γνωστό ο αγροτικός – κτηνοτροφικός τομέας της χώρας μας βασίζεται εδώ και χρόνια στις επιδοτήσεις. Ποια είναι η κεντρική κατεύθυνση (όλα αυτά τα χρόνια) προς όλους αυτούς που λαμβάνουν τις επιδοτήσεις για το πώς πρέπει να τις αξιοποιήσουν; Καμία κατεύθυνση (προτροπή). Κανένας έλεγχος. Οι αγρότες τις αξιοποιούν όπως αυτοί νομίζουν και φυσικά όχι στο επάγγελμά τους.
Από την άλλη δεν μπορεί να γίνει καμία πρόταση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών χωρίς να ληφθεί υπόψη η επάρκεια νερού. Οι επιπτώσεις που προκαλεί η υπεράντληση του νερού με ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις δεν είναι μετρήσιμες και φυσικά δεν υπάρχουν κανόνες. Δηλαδή όλα τα χρόνια πράττει όπως νομίζει ο καθένας στο θέμα της χρήσης νερού έχοντας νοοτροπία «δικιά μου είναι η γεώτρηση και όσο νερό θέλω αντλώ». Δεν φρόντισε κανείς να τον ενημερώσει (πόσο μάλλον να βάλει κανόνες) ότι το νερό που αντλεί είναι αγαθό που ανήκει σε όλους και με αυτή τη νοοτροπία θα καταστραφεί και ίδιος, αλλά και όλοι μας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας (μία κατ’ εξοχήν αγροτική περιφέρεια), αλλά και με τεράστια προβλήματα στο θέμα επάρκειας νερού θα μπορούσε να έχει πρωτοστατήσει σ αυτόν τον τομέα.
Τώρα θα μου πει κάποιος: Εδώ φτιάξαμε την Κάρλα με τελειωμένο έργο άρδευσης 22.000 στρεμμάτων και ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει ποιος φορέας θα αναλάβει την διαχείριση του Νερού της λίμνης. Έχουμε τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας αλλά αυτός «λέει» είναι για το περιβάλλον. Τους ενημερώνω ότι δεν είναι μόνο για το περιβάλλον. Στον συγκεκριμένο φορέα είμαι μέλος του ΔΣ από τότε που ιδρύθηκε (2003). Τότε ως εκπρόσωπος του Δήμου Κάρλας και τώρα ως εκπρόσωπος του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Αυτό που γνωρίζαμε όλοι ήταν ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του έργου σε όλα τα επίπεδα (φυσικά και τη διαχείριση του νερού) όταν αυτό θα τελείωνε. Ας εφαρμοστεί επιτέλους μία φορά σ αυτή τη χώρα ο σχεδιασμός που έγινε από την αρχή με τόσες διαβουλεύσεις, τόσες μελέτες, τόσες δημόσιες ενημερώσεις υπευθύνων κ.λπ. για το ποιος και πώς θα λειτουργεί η Κάρλα όταν τελειώσει.
Από την άλλη έχουμε τον Βόλο που όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, και έγιναν 33 υδρευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Κάρλας για να λυθεί στο μέλλον το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης του τεράστιου πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και βλέπουμε μία υποβάθμιση του θέματος λες και δεν είναι από τα σοβαρότερα (ίσως και το σοβαρότερο) θέμα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρώτη απ’ όλους θα έπρεπε να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών αλλά και προτάσεις για την ορθή διαχείριση νερού. Οι προτάσεις αυτές να κατατεθούν στην Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη να προωθήσει, να στηρίξει και να απαιτήσει στην ΕΕ.
Αυτά είναι χρονοβόρα και δύσκολα.
Όμως τίποτα δεν είναι εύκολο και πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι αν δεν συμβάλλουμε (ο καθένας από το πόστο του) θα οδηγηθούμε στην καταστροφή χωρίς καν να έχουμε προσπαθήσει.
Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στην αυτοδιοίκηση (Δήμους, Περιφέρειες).
Ας προσέξουμε να εκλέξουμε ανθρώπους ικανούς με ιδέες και απόψεις για να μπουν μπροστάρηδες στην προσπάθεια, στη μάχη που πρέπει να δώσουμε για την ΑΛΛΑΓΗ σε όλα τα επίπεδα.

*Ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Τσιλιμίγκα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το