Τοπικά

“Μαζί για τον Βόλο”: Για τα τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου να απολογηθούν, εκτός από το υπουργείο, Δήμος και Περιφέρεια

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο του Βόλου, μετά από ενημέρωσή της από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ), και παράλληλα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσής του, αλλά και την πίεση που πρέπει να ασκήσουν και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η δημοτική αρχή, την οποία χαρακτηρίζει «κρυπτόμενη» και ικανή για τα εύκολα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μέσα στην δίνη της πανδημίας, όλοι μας στην καραντίνα, ακούμε τα τρομολαγνικά δελτία ειδήσεων να μετρούν νεκρούς, διασωληνομένους και κρούσματα. Στην άκρη του μυαλού μας σκεπτόμαστε ότι δεν έχουμε πολλά κρούσματα στην Μαγνησία, να είναι καλά το Νοσοκομείο και οι ήρωες, οι υγειονομικοί και χειροκροτούμε, χωρίς όμως να μπορούμε να φανταστούμε την καθημερινή τους αγωνία στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης απειλής. Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να ενισχύσουμε τη φωνή τους, πραγματοποιήσαμε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΚΥΜ, των μαχόμενων στην πρώτη γραμμή του ιδιότυπου ετούτου πόλεμου.

Από την ενημέρωση προκύπτει ότι θεωρείται θετική η χωροθέτηση των θαλάμων που προορίζονται για θεραπεία ασθενών που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, καθώς και η μεταφορά της Β΄ Παθολογικής κλινικής στον 5ο όροφο της νέας πτέρυγας. Επιπλέον, αναφέρουν ότι με μεγάλη προσπάθεια επαρκεί οριακά το προστατευτικό υλικό. Βέβαια αν παρουσιαστούν περιστατικά θα προκληθεί απορρύθμιση. Και τούτο, γιατί όσον αφορά τα υλικά προστασίας είναι προφανές ότι δεν θα επαρκέσουν για τη σωστή προφύλαξη του προσωπικού.

Σε ότι έχει να κάνει με το Ιατρικό προσωπικό οι ελλείψεις είναι τεράστιες και με δυσκολία αντεπεξέρχονται στις ήρεμες καθημερινές συνθήκες, κι αυτό γιατί οι μόνιμες θέσεις που είχαν προκηρυχθεί τον Ιούνιο ανακλήθηκαν και επαναπροκηρύχθηκαν το Φεβρουάριο, υποτίθεται με γρήγορες διαδικασίες, αλλά ακόμα δεν ορίστηκαν τα Συμβούλια Κρίσης. Επικουρικοί Γιατροί που έπρεπε να είχαν προσληφθεί, επίσης αναμένονται. Για πότε, όταν περάσει η επιδημία; Μέχρι πότε;

Αυτό που τονίζουν οι Γιατροί μας είναι ότι ενώ σήμερα με υπερπροσπάθεια καλύπτουν τις ανάγκες, αν λείψει κάποιος το σύστημα θα αποδιοργανωθεί. Και για έναν επιπλέον λόγο. Καλούνται να καλύψουν οι Παθολόγοι και τη μονάδα που θα φροντίζει τους ασθενείς από τον κορωνοϊό. Βέβαια, τι να πούμε για το Παιδιατρικό τμήμα που λειτουργεί μόνο με έναν παιδίατρο και δύο επικουρικούς;

Εμείς τονίζουμε ότι το Νοσοκομείο είναι του Βόλου και δεν απολογείται μόνον το Υπουργείο Υγείας για τις δυσλειτουργίες του και την υποστελέχωσή του, είναι και του Δήμου, της Περιφέρειας και όλων μας. Εδώ έπρεπε κάποιοι να φωνάζουν, να απαιτούν, όπως κάνουν στα εύκολα και τώρα σιωπούν στα μεγάλα και δύσκολα, κρυπτόμενοι σε καραντίνα ξενοδοχείου, αναμασούν λίγα λόγια από τον κ. Τσιόρδα τραγουδώντας σαν την Σοφία Βέμπο, όχι στο Αλβανικό μέτωπο αλλά στις Θερμοπύλες που στέλνουν τους τριακόσιους να αντιμετωπίσουν αυτή την ασύμμετρη απειλή.
Τα μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότερο υγειονομικό δυναμικό ασθενεί η μπαίνει σε καραντίνα και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος αρκετά νοσοκομεία μας να βγουν έξω από το σύστημα. Με αυτά τα δεδομένα πιστεύουμε ότι απαιτείται να ακούσουν όλοι οι υπεύθυνοι τόσο της Υγειονομικής Περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Υγείας και:

1. Να μετακινήσουν άμεσα τους απαραίτητους Γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο και για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να καλυφθούν από Επικουρικούς ή Μόνιμους Γιατρούς.

2. Άμεση προκήρυξη θέσεων για Επικουρικούς Γιατρούς, επιτάχυνση στην πράξη και όχι στα λόγια, της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμων γιατρών, και των αγόνων θέσεων του ΤΕΠ που είναι και η μόνη λύση.

3. Καλούμε το Δήμαρχο, ο οποίος όπως λέει έχει απόθεμα 20 εκ. ευρώ, να διαθέσει ένα ποσό για να αγοράσει υγειονομικό υλικό που θα προστατεύει αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή.

4. Άμεση δημιουργία δικτύου πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης του ιού, όπως προτείνει και ο τοπικός Ιατρικός σύλλογος.

5. Άμεση κάλυψη κενών θέσεων του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Οι πάσης φύσεως κυβερνώντες ας αφήσουν τα χειροκροτήματα στον κόσμο και ας προβούν σε άμεσες ενέργειες ενίσχυσης των σημερινών ηρώων, εκείνων που κρατούν τις Θερμοπύλες της δημόσιας υγείας.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το