Τοπικά

Μεϊκόπουλος: Ενίσχυση 800 ευρώ και για ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και επιχειρήσεις με δευτερεύων ΚΑΔ ηλεκτρονικών πωλήσεων

Τις αδικίες που παρατηρούνται στην εφαρμογή των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης για τις δραστηριότητες που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, αλλά και την ανάγκη διεύρυνσης των μέτρων ώστε να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που πλήττονται πραγματικά και άμεσα, ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις με δευτερεύων ΚΑΔ ηλεκτρονικών πωλήσεων, που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή το φυσικό τους κατάστημα, αποκλείονται από το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ που αφορά τους εργαζόμενούς τους, παρόλο που το ηλεκτρονικό κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και όχι από το προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, από τα μέτρα στήριξης και την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ αποκλείονται και οι επιχειρήσεις με νομική μορφή ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ. Οι επιχειρήσεις αυτές, είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι αποτελούν νομικά πρόσωπα, δεν δικαιούνται να αποζημιωθούν με το ποσό των 800 ευρώ.

Ο Βουλευτής ζήτησε την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου ώστε οι επιχειρήσεις με δευτερεύων ΚΑΔ-ηλεκτρονικό εμπόριο, να εντάσσονται στη ρύθμιση για την καταβολή στους εργαζόμενούς τους του επιδόματος των 800 ευρώ, εφόσον αυτοί δεν απασχολούνται στο ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά και να μπορούν οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει τα καταστήματα τους με κρατική εντολή και αποδεδειγμένα έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ αλλά και να μην αποκλειστούν από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών και από τις ρυθμίσεις οφειλών προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Η κατάρτιση του καταλόγου των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που θα επιδοτηθούν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 20/03/2020, αλλά και του κατάλογου που παρατίθεται στην ΥΑ (ΦΕΚ 949Β’/21.3.2020) που καθορίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, εκτός του ότι αποκλείει από το πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων αρκετές δραστηριότητες που πλήττονται άμεσα, δημιουργεί και πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της.
Σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με δευτερεύων ΚΑΔ ηλεκτρονικών πωλήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή το φυσικό τους κατάστημα, εντούτοις αποκλείονται από το ποσό της ενίσχυσης των 800 ευρώ που αφορά τους εργαζόμενούς τους, ακόμα και αν αυτοί δεν εργάζονται στο ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά σε άλλα τμήματα της λιανικής πώλησης.
Μία επιχείρηση που έχει κύριο ΚΑΔ-λιανικό εμπόριο και δευτερεύων ΚΑΔ-λιανικό εμπόριο με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ για την καταβολή στους εργαζόμενούς της του επιδόματος των 800 ευρώ, παρόλο που το ηλεκτρονικό κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και όχι από το προσωπικό.
Από τα μέτρα στήριξης και την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ αποκλείονται και οι επιχειρήσεις με νομική μορφή ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ. Οι επιχειρήσεις αυτές, είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι αποτελούν νομικά πρόσωπα, δεν δικαιούνται να αποζημιωθούν με το ποσό των 800 ευρώ.

Στη Μαγνησία, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική Περιφέρεια λειτουργεί πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νομική μορφή ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ. Μετά την κρατική εντολή για κλείσιμο των καταστημάτων τους με στόχο την καλύτερη προφύλαξη του πληθυσμού απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων έχουν μείνει χωρίς εισόδημα.
Οι μικρομεσαίοι αυτοί επιχειρηματίες θα πρέπει να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ αλλά και να μην αποκλειστούν από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών και από τις ρυθμίσεις οφειλών προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο.
Επειδή, η δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, κλάδους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Επειδή, οι επιχειρήσεις με δευτερεύων ΚΑΔ ηλεκτρονικών πωλήσεων αποκλείονται από το ποσό της ενίσχυσης των 800 ευρώ που αφορά τους εργαζόμενούς τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτοί δεν εργάζονται στο ηλεκτρονικό κατάστημα.
Επειδή, από την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ αποκλείονται και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με νομική μορφή ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ.
Επειδή, οι επιχειρήσεις αυτές, είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε οι επιχειρήσεις με δευτερεύων ΚΑΔ-ηλεκτρονικό εμπόριο, να εντάσσονται στην πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ για την καταβολή στους εργαζόμενούς τους του επιδόματος των 800 ευρώ, εφόσον αυτοί δεν απασχολούνται στο ηλεκτρονικό κατάστημα;
2. Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με νομική μορφή ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ, που στο σύνολό τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι οποίοι μετά την κρατική εντολή για κλείσιμο των καταστημάτων τους έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ αλλά και να μην αποκλειστούν από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών και από τις ρυθμίσεις οφειλών προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το