Άρθρα

“Για έναν Δήμο με σεβασμό στην ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρία”

Του Αριστοφάνη Σμπάρδου*

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κατέγραψε, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ένα ποσοστό 8 – 10% ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό των ΑμεΑ κυμαίνεται μεταξύ 10 – 15% και την τελευταία δεκαετία οι ρυθμοί είναι αυξητικοί (αύξηση της τάξης του 2 – 7%), η οποία φαίνεται να οφείλεται και στα τροχαία ατυχήματα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ΑμεΑ υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο, ενώ δεν υπάρχει επίσημη απογραφή και τα στοιχεία βασίζονται σε ποσοστά του Π.Ο.Υ.
Η πόλη μας είναι σε πολλά σημεία της αφιλόξενη για τα ΑμεΑ, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασής τους σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ δεν είναι ένα εύκολο έργο, ωστόσο είναι βασικό όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ισότιμα δικαιώματα και τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να κινηθούν ελεύθερα σε δημόσιες και μη δομές. Η δημιουργία νέων πεζοδρομίων με αντιολισθητικές πλάκες και ειδικούς οδηγούς όδευσης τυφλών και ράμπες θα αποτελέσει ένα βασικό βήμα στη καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους.

Εξίσου σημαντικό με τα έργα υποδομής είναι και η απόκτηση από όλους τους πολίτες συνείδησης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη μετακίνησή τους στην πόλη, στους χώρους στάθμευσης, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά ακόμα και στα κτίρια και τους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ο Δήμος πρέπει με τις υποδομές αλλά και τις πράξεις του να προάγει την ισότητα και να καταργεί κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης διάκρισης σε βάρος των ΑμεΑ. Η διάκριση δεν είναι πάντα άμεση και μπορεί να είναι έμμεση, όπως π.χ. η έλλειψη πρόσβασης για αναπηρικά αμαξίδια σε κάποιο κτίριο ή πεζοδρόμιο.
Ο Δήμος οφείλει να λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην καθημερινή τους ζωή, όπως τον «στιγματισμό» τους, τα προβλήματα στη μετακίνησή τους και τα δικαιώματά τους, καθώς και την εφαρμογή τους στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας για τα ΑμεΑ. Ως επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και την πιστή εφαρμογή τους στην πράξη, διότι τα άτομα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Εγώ, ως γιατρός και ενεργός πολίτης, θα δώσω τεράστια μάχη, ώστε να αποδοθούν στα ΑμεΑ αυτά που δικαιούνται και τους αξίζουν! Ο Δήμος της πόλης μας μπορεί, έχει τη δυνατότητα και πρέπει να στηρίξει τα ΑμεΑ σε όλους τους τομείς της ζωής και καθημερινότητάς τους, ώστε να αντιμετωπίζονται ως ισότιμα και ισάξια μέλη της κοινωνίας μας, χωρίς διακρίσεις!
Τα ΑμεΑ είναι συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας με τα ίδια όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες, όπως ο καθένας από εμάς! Έχουμε τα ίδια δικαιώματα! Ας τους δώσουμε αυτό που τους αξίζει! Ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση!

*Ο Αριστοφάνης Σμπάρδος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μαζί για τον Βόλο» 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το