Άρθρα

“Η επόμενη μέρα των εκλογών”

Του Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου*

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αυτό θα συμβεί κυρίως λόγω του νέου Νόμου της απλής αναλογικής. Οι υποψήφιοι λίγο ως πολύ γνωρίζουν το νέο εκλογικό σύστημα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να το γνωρίζουν οι πολίτες και μάλιστα πριν πάνε να ψηφίσουν.
Σε πόσους Δήμους ή Περιφέρειες η αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής θα δώσει αποτέλεσμα υπέρ κάποιου με ποσοστό άνω του 50%;
Με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων αναμετρήσεων αυτοί θα είναι ελάχιστοι. Άρα με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής όποιος τελικά εκλεγεί (τη δεύτερη Κυριακή) δήμαρχος ή περιφερειάρχης δε θα έχει την πλειοψηφία σε συμβούλους. Για να διοικήσει θα χρειάζεται συμβούλους και από άλλο συνδυασμό.
Μετά θα αρχίσουν τα «παζάρια».

Πόσοι πιστεύουν ότι τα «παζάρια» θα γίνουν με βάση προγραμματικών συγκλίσεων;
Δηλαδή με βάση συγκλίσεις απόψεων σε βασικά θέματα;
Από την άλλη πόσοι πιστεύουν ότι τα «παζάρια» θα γίνουν με βάση το μοίρασμα θέσεων; Νομίζω ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα γίνει το δεύτερο.
Ο Νόμος όμως δεν έγινε για να προωθεί «παζαρέματα» θέσεων αλλά συγκυβέρνηση με βάση σύγκλιση θέσεων, τουλάχιστο σε βασικά θέματα.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και κυρίως οι πολίτες από πριν τις θέσεις τους, τις απόψεις τους σε θέματα.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό.

Ποιοι συνδυασμοί είτε στον Δήμο είτε στην Περιφέρεια στηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να πάμε στη διαχείριση απορριμμάτων δημιουργώντας εργοστάσια καύσης RDF ή SRF;
Αν δεν γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι στηρίζουν την παραπάνω άποψη και ποιοι είναι αυτοί που προτείνουν τη λύση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης πώς θα πάνε να ψηφίσουν;
Μέχρι σήμερα πρώτα ψηφίζουμε και στη συνέχεια βγαίνουμε στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για αποφάσεις αυτών που ψηφίσαμε.
Πώς όμως επιλέγονται οι υποψήφιοι για την επάνδρωση των ψηφοδελτίων;
Ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων επιλέγονται είτε επειδή έχουν «μέσον» είτε επειδή ήταν γνωστοί (τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί κ.λπ.). Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις Αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις Ευρωεκλογές και στις Βουλευτικές.

Ποιος πιστεύει ότι όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι επιλέγουν συνδυασμό με βάση το πρόγραμμά του; Μήπως δεν υπάρχει καν πρόγραμμα τουλάχιστο έως εκείνη τη χρονική στιγμή που παίρνονται οι αποφάσεις συμμετοχής; Πώς θα συμπεριφερθούν μετά τις εκλογές αυτοί οι εκλεγμένοι σύμβουλοι σε ένα Δήμο ή μία Περιφέρεια που ο συνδυασμός του κέρδισε μεν την εκλογή αλλά δεν έχει την πλειοψηφία;
Όσο θα συνεχίσουν να γίνονται τέτοιες επιλογές τόσο πίσω θα πηγαίνουμε.
Από την άλλη κατηγορείται ένας επιστήμονας (γιατρός – καθηγητής) που αποφάσισε να πολιτευθεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι ξέραμε έως σήμερα.
Γιατί αυτός (ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Νίκος Τσιλιμίγκας) δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του; Γιατί άργησε να αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα; Γιατί… Γιατί…

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί έχει άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική και άρα ζητάει την ψήφο των πολιτών ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Γιατί με αυτή τη φιλοσοφία πολιτικής και με αυτή τη στάση ζωής κατάφερε και προσέλκυσε αξιόλογους ανθρώπους στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, αλλά και τη στήριξη προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.
Γιατί δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός ζώντας από αυτό το «επάγγελμα». Είναι ένας εργαζόμενος άνθρωπος και μάλιστα επιτελώντας λειτούργημα. Το πόσο καταξιωμένος γιατρός είναι το γνωρίζουν όλοι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ποιο άλλο προσόν (από όλα αυτά που έχει ο καθηγητής καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας) πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η επιτυχία του και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Καταθέτω επίσης τις δικές του λιτές δηλώσεις για να καταλάβετε το ύφος του και τη φιλοσοφία του «Κάθε μέρα υποκλίνομαι στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Κάθε μέρα δοκιμάζω τεράστια συγκίνηση βλέποντας συνανθρώπους μας να ξανακερδίσουν τη ζωή. Αυτό είναι το όραμά μου. Να ξανακερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας. Να ζωντανέψει ο τόπος μας, να παράγει η γη μας, να δουλεύουν οι νέοι μας, να δημιουργούν οι επιστήμονες, να ζουν ευτυχισμένα με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας, οι γονείς και τα παιδιά μας».
Να λοιπόν ένα τρανταχτό παράδειγμα άλλης φιλοσοφίας πολιτικής. Ένα τρανταχτό παράδειγμα όδευσης προς την Αλλαγή.
Είναι τιμή μου που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο ενός τόσο αξιόλογου ανθρώπου.
Εύχομαι στους συνυποψήφιους και ιδιαίτερα στους νέους καλή δύναμη.
Εύχομαι στους πολίτες καλή και «ψαγμένη» επιλογή.

*Ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Τσιλιμίγκα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το