Τοπικά

“Άμεση διερεύνηση της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης”

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» τοποθετείται με ανακοίνωσή της σχετικά με τα στοιχεία αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους του Βόλου. Ζητά επιτακτικά να γίνουν έλεγχοι και καλεί τις αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου να διασφαλίσουν τους ελέγχους, να διαπιστώσουν την προέλευση της ρύπανσης και να δώσουν απαντήσεις στους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Βόλου, μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν σε ηλεκτρονικά μέσα και στον τύπο, σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι στην περιοχή πέριξ του Λιμανιού, αλλά και στο κέντρο, υπήρξε σημαντική υπέρβαση των τιμών.

Είναι κρίσιμο και επιβεβλημένο να δοθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το ζήτημα, καθώς είναι εύλογο το ερώτημα των δημοτών, πώς σε μια περίοδο περιορισμένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων, οι τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αυξημένες, ενώ διατυπώνουν παράπονα για ώρες της ημέρας που η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από μυρωδιές καμένου ξύλου και πλαστικού.

Η περίοδος που διανύουμε, παρά την κρισιμότητα της, προσφέρει την ευκαιρία να εξεταστεί ο βαθμός και η προέλευση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χωρίς την επιβάρυνσής της από το κυκλοφοριακό και την καύση ξύλου, που θα έχει μειωθεί λόγω ανόδου θερμοκρασίας και παράλληλα, να αναδειχθεί ποια είναι η συμβολή εργοστασίων και βιομηχανικών μονάδων της αστικής και περιαστικής περιοχής του Βόλου καθώς αυτές είναι οι λιγοστές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλης μας.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να διερευνήσουν άμεσα από που προέρχεται η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των τελευταίων ημερών και να δώσουν ξεκάθαρες  απαντήσεις στην τοπική κοινωνία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Ενέργειας έχουν υποχρέωση  να ταυτοποιήσουν επιτέλους τις πηγές ρύπανσης, όπως και η Δημοτική Αρχή πρέπει να σταματήσει να μένει άπραγη από την στιγμή που οι δημότες της ανησυχούν. Η ρύπανση δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω και της αναχαίτισης στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι προϋπόθεση για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το