Τοπικά

«Ακριβή μου Σαρακοστή» – Πως διαμορφώνονται οι τιμές στη Μαγνησία

Αυξομειώσεις παρουσιάζουν  οι τιμές με το δελτίο πιστοποίησης τιμών σαρακοστιανών ειδών, που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Από τα 23 είδη, στα 12 παρουσιάστηκε άνοδος στην τιμή σε σχέση με πέρσι και στα 11 πτώση.

Σε 12 σαρακοστιανά είδη η μέση τιμή πώλησης σημείωσε αύξηση σε σχέση με πέρσι και σε 11 μείωση, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης τιμών σαρακοστιανών ειδών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Να σημειωθεί ότι πέρσι η Καθαρή Δευτέρα γιορτάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ φέτος προχθές 11 Μαρτίου.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή παρουσίασε ο ταραμοπολτός με τη φετινή του μέση τιμή να κυμαίνεται στα 8,69 ευρώ, όταν πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 5,39 ευρώ, αυξημένη κατά 3,30 ευρώ ή 61% αύξηση.
Στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι οι γαρίδες με κέλυφος (κατεψυγμένες μεσαίες), αφού φέτος η μέση τιμή ήταν 21,50 ευρώ, όταν πέρσι η μέση τιμή ήταν 17,78 ευρώ, αυξημένη κατά 3,72 ευρώ, με την αύξηση να είναι της τάξης του 21%.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η μέση τιμή στις καραβίδες (νωπές), με την αύξηση να είναι της τάξης του 18,3% ή αυξημένη κατά 3,30 ευρώ φέτος σε σχέση με πέρσι. Τη φετινή Καθαρή Δευτέρα η μέση τιμή ήταν 21,30 ευρώ, ενώ πέρσι η μέση τιμή ήταν 18,00 ευρώ.
Τα υπόλοιπα είδη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (είδος, φετινή μέση τιμή, περσινή μέση τιμή, αύξηση τοις εκατό, αύξηση σε ευρώ):
-Καλαμάρια καθαρισμένα κατεψυγμένα, 10,58, 9,11, 16%, 1,47.
-Χαλβάς κακάο, 7,29, 6,41, 13,7%, 0,88.
-Ταραμοσαλάτα, 4,57, 4,10, 11,5%, 0,47.
-Ελιές μαύρες, 5,79, 5,43, 6,6%, 0,36.
-Χταπόδια κατεψυγμένα (Νο Τ6), 15,54, 14,67, 5,9%, 0,87.
-Σουπιές ακαθάριστες κατεψυγμένες, 9,80, 9,35, 4,8%, 0,45.
-Ταραμάς λευκός, 16,46, 15,75, 4,5%, 0,71.
-Χταπόδια (νωπά), 16,42, 15,93, 3%, 0,49.
– Χαλβάς βανίλια, 7,29, 7,13, 2,2%, 0,16.
Από την άλλη υπήρχαν σαρακοστιανά είδη που σημείωσαν μείωση της μέσης τιμής φέτος σε σχέση με πέρσι. Τη μεγαλύτερη μείωση στη μέση τιμή παρουσίασαν τα μύδια (νωπά) με τη φετινή του μέση τιμή να κυμαίνεται στα 3,90 ευρώ, όταν πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 4,80 ευρώ, μειωμένη κατά 0,90 ευρώ ή 18,7% μείωση. Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη μέση τιμή σημειώθηκε στις γαρίδες χωρίς κέλυφος (κατεψυγμένες μεσαίες) με τη φετινή τιμή να είναι στα 14,21 ευρώ, όταν πέρσι αυτή ήταν 17,24 ευρώ, μείωση 17,6%. Η τρίτη μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή από τις πίκλες, με τη φετινή τιμή να είναι στο 1,61 ευρώ και την περσινή 1,81 ευρώ, μείωση 11%.
Τα υπόλοιπα είδη με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι (είδος, φετινή μέση τιμή, περσινή μέση τιμή, μείωση τοις εκατό, μείωση σε ευρώ):
-Καλαμάρια (νωπά), 18,00, 20,13, 10,6%, 2,13.
-Σουπιές (νωπές), 12,93, 13,98, 7,5%, 1,05.
-Καλαμάρια ακαθάριστα κατεψυγμένα, 4,52, 4,72, 4,2%, 0,20.
-Θράψαλα ροδέλες, 10,41, 10,82, 3,8%, 0,41.
-Ελιές πράσινες, 4,75, 4,89, 2,8%, 0,14.
-Σουπιές καθαρισμένες κατεψυγμένες, 15,22, 15,66, 2,8%, 0,44.
-Μύδια ψίχα κατεψυγμένα, 8,75, 8,82, 0,8%, 0,07.
-Θράψαλα (νωπά), 8,96, 8,98, 0,2%, 0,02.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το