Τοπικά

Ψυχρολουσία για τον τουρισμό στη Μαγνησία – Ακυρώσεις κρατήσεων μετά το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία

Ψυχρολουσία για τον τουρισμό στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο Νότιο Πήλιο, προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία. Το πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις έχει αρχίσει να φαίνεται, καθώς υπάρχουν ήδη ακυρώσεις που ενδέχεται να συνεχιστούν και τον Αύγουστο. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας φαίνεται πως περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο με την πρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Θέκλα Καμμένου να δηλώνει πως υπάρχει αναστάτωση.

“Το θέμα που έχει προκύψει με τη Σερβία, σίγουρα δείχνει τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης καθώς η Σερβία έχει μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αυτή τη στιγμή και η χώρα θεώρησε ότι πρέπει να κλείσει τα σύνορα, καθώς φάνηκε ότι υπήρχαν αφίξεις με ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί”.
Η κ. Καμμένου εξέφρασε την άποψη πως ανάλογο θέμα με τη Σερβία ίσως προκύψει και με άλλες χώρες που δεν έχουν ανοίξει στο 100%.

“Σαφέστατα το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ευάλωτο. Από την πρώτη στιγμή μιλούσαμε για επιβίωση. Αυτά που συμβαίνουν τα βλέπαμε να έρχονται” τόνισε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Σερβίας δεν είναι μόνο ότι έκλεισαν τα σύνορα λόγω των πολλών κρουσμάτων, αλλά τα 20 χιλιόμετρα ουρών που έχουν δημιουργηθεί στα σύνορα”. Η Θράκη έχει κλείσει όλους τους συνοριακούς σταθμούς διέλευσης και έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας.

“Αυτό που συνέβη σίγουρα θα αποτρέψει και άλλους να προγραμματίσουν ταξίδι, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να ξανασυμβεί. Το παρακολουθούμε και περιμένουμε να δούμε αν θα αλλάξουν τα δεδομένα για να ξανανοίξουν τα σύνορα. Δεν θέλω να κάνω προσωπική εκτίμηση γιατί θα είναι αρνητική. Το θέμα είναι πως έχει φέρει μια τεράστια αναστάτωση. Στη Σκιάθο το πρώτο αεροπλάνο που έφτασε ήταν η Air Serbia με 160 άτομα και στη Χερσαία Μαγνησία, τα μόνα αυτοκίνητα που κινούνται πλην των Βολιωτών είναι Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι”.

Η κ. Καμμένου σημείωσε ότι υπάρχουν ακυρώσεις για τις επόμενες αφίξεις μέχρι τις 15 Ιουλίου και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και νέες ακυρώσεις για τον Αύγουστο. Για να έρθει κάποιος τον Αύγουστο πρέπει 21 ημέρες πριν να κάνει την πλήρη εξόφληση του πακέτου και ενδέχεται να μην το κάνει με τον φόβο μην ξανακλείσουν τα σύνορα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ειδικά το Νότιο Πήλιο στηριζόταν πολύ στον τουρισμό από τη Σερβία. “Ειδικά οι περιοχές Καλών Νερών, Κάτω Γατζέας, Χόρτο, Μηλίνα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μέχρι τις 25 Ιουλίου μας περιμένουν πολλά πράγματα. Άσχημα πιστεύω” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τέλης Μπασδάνης αναφερόμενος στη μοναδική είσοδο από τον Προμαχώνα μίλησε για δύο προβλήματα που δημιουργούνται. “Αφήνει τουριστικά εκτός πολλές περιοχές και έχουμε τη δυσαρέσκεια επιμελητηρίων όπως της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς υπήρχαν και άλλα σημεία διέλευσης που αυτή τη στιγμή είναι κλειστά. Από την άλλη δημιουργείται δυσαρέσκεια σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στη χώρα και πρέπει να περιμένουν τόσες ώρες στον Προμαχώνα” είπε και σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα είναι σε έξαρση τα κρούσματα από τη Βουλγαρία.
Ο κ. Μπασδάνης τόνισε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και σημείωσε ότι το Επιμελητήριο θέλει να συμμετέχει στον φορέα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω μικροπιστώσεων.

“Φροντίσαμε ως Επιμελητήριο να μη γίνει με τηλεδιάσκεψη η γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων Νήσων και θα γίνει από αυτή την Παρασκευή στη Σκιάθο. Το κάνουμε αυτό γιατί θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα, καλώντας τους συναρμόδιους γενικούς γραμματείς να συμμετάσχουν για να μας πουν τι μέτρα θα πάρουν στην πορεία και πως θα στηρίξουν τα ελληνικά νησιά. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τους ΚΑΔ που έπρεπε να πάρουν αποζημίωση. Αυτά τα λεπτά ζητήματα η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να τα καθορίσει διότι πολλοί επαγγελματίες θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Τα πράγματα για φέτος είναι δύσκολα. Είμαστε όμως αισιόδοξοι και θεωρούμε ότι με συνέργειες θα μπορέσει να στηριχθεί η τοπική αγορά, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Πρέπει να κάνουμε την περίοδο που διανύουμε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη για τις επιχειρήσεις και να μην οδηγηθούμε σε λουκέτα”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το