Τοπικά

Προβληματισμός στους καστανοπαραγωγούς του Πηλίου – Λιγότερη παραγωγή φέτος για τα μεγάλα κάστανα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συγκομιδή των κάστανων στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου με το επίκεντρο να βρίσκεται στο Ξουρίχτι το οποίο παραδοσιακά κρατά τα σκήπτρα ως το γνωστό καστανοχώρι της ευρύτερης περιοχής.
Ωστόσο φέτος τα πράγματα μοιάζουν να είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι και δεν είναι μόνο η πανδημία που φέρνει ορισμένες ανατροπές προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους καστανοπαραγωγούς.
Οι παραγωγοί κάθε μέρα από το πρωί βρίσκονται στις καλλιέργειές τους και προσπαθούν να μαζέψουν την παραγωγή, χωρίς να διαθέτουν και τα εργατικά χέρια των προηγούμενων ετών, καθώς πολλοί αλλοδαποί που βοηθούσαν, δεν μπόρεσαν να φύγουν από την Αλβανία.

Ο καστανοπαραγωγός από το Ξουρίχτι κ. Κώστας Νάνος ανέφερε πως «φέτος υπάρχει μικρότερη παραγωγή στα μεγάλα κάστανα που αποφέρουν και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος και υπάρχουν πολλά μέτριου μεγέθους κάστανα. Γενικώς η φετινή παραγωγή δεν είναι αυτή που θα θέλαμε και η αιτία είναι οι καιρικές συνθήκες. Στους παραγωγούς υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς βλέπουν ότι δεν θα έχουν τα έσοδα των προηγούμενων ετών. Άλλωστε και η τιμή πώλησης από τον παραγωγό στον έμπορο γα τα μέτριου μεγέθους κάστανα αναμένεται να είναι μικρότερη από άλλες χρονιές».

Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς και ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες που επίσης παράγουν πολλά κάστανα. «Φέτος είναι γεμάτες από κάστανα και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Τουρκία αλλά και η Ιταλία. Εμείς θα εξάγουμε και αυτή τη χρονιά μεγάλες ποσότητες κάστανων στην Ιταλία, ωστόσο διαπιστώνουμε πως κάθε χρόνο και μειώνονται. Η Ιταλία είναι η χώρα που συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες από κάστανα, γιατί προμηθεύει και την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης οι Ιταλοί χρησιμοποιούν πολύ έντονα το κάστανο στην διατροφή τους, ακόμη και σαμπουάν κάνουν από κάστανο».

Μέχρι και πέρυσι το 90% της παραγωγής κάστανου από το Πήλιο διοχετευόταν στην Ιταλία, μια τάση που εκτιμάται ότι θα περιοριστεί καθώς θα περνούν τα χρόνια.
Την ίδια στιγμή για την ελληνική αγορά το κάστανο παραμένει είδος πολυτελείας, καθώς δεν είναι τόσο οικονομικό για την τσέπη των περισσότερων Ελλήνων.

Ο κ. Νάνος έθιξε και το ζήτημα της απουσίας εργατικών χεριών λέγοντας πως φέτος εξαιτίας της πανδημίας λείπουν οι αλλοδαποί που έρχονταν από την Αλβανία και βοηθούσαν.
«Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους που εργάζονται κάθε χρόνο στα κτήματά μας και μας είπαν ότι θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η συγκομιδή της παραγωγής» τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το