Τοπικά

Πρώτευσε σε πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος – O συνεργάτης της «Θ» Χρ. Σεμέργελης βραβεύθηκε στο Διδυμότειχο

Είναι φορές που δεν αρκεί να γνωρίζεις ή να έχεις σκεφτεί μία καλή ιστορία. Εξαρτάται και πώς θα τη διηγηθείς. Και τότε το γράψιμο εξελίσσεται σε μια περιπλάνηση, στην οποία η φαντασία μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο οδηγό. Την περασμένη άνοιξη οι Εκδόσεις Πηγή και η δημιουργική εκδοτική ομάδα του iWrite προκήρυξαν πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα την ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου. Η ανταπόκριση υπήρξε ένθερμη και την περασμένη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Διδυμότειχο, μία συλλογή διηγημάτων με φόντο την ακριτική πόλη», στο οποίο συμπεριλήφθηκαν τα έργα που ξεχώρισαν. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στον Χριστόφορο Σεμέργελη, ο οποίος συμμετείχε με το διήγημα «Ατίμητη λευτεριά».

Τι κι εάν η ακριτική πόλη, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στις εσχατιές της Θράκης, απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Βόλο. Αυτό δεν εμπόδισε τον επί σειρά ετών συνεργάτη της εφημερίδας «Θεσσαλία» να γράψει για το Διδυμότειχο, δίχως μάλιστα να το έχει επισκεφτεί ποτέ στο παρελθόν. Εντούτοις το έργο του, στο οποίο περιγράφει τα γεγονότα της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944, ξεχώρισε από την κριτική επιτροπή των Εκδόσεων Πηγή/iWrite και κέρδισε τον διαγωνισμό.

 

Εκείνο το καλοκαίρι η ναζιστική σημαία έμελλε να υποσταλεί στο Διδυμότειχο, που υπήρξε μάλιστα μία από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που απελευθερώθηκαν. Ο ήρωας που έπλασε ο 38χρονος Βολιώτης, ξεκινά τη διήγησή του για τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στον Έβρο, όταν η σκιά του θανάτου βάραινε τη χώρα μας. Στη συνέχεια έγραψε για τη στρατολόγησή του στους αντάρτες ακολουθώντας τα αχνάρια του πατέρα του, ο οποίος πολεμούσε ήδη με το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, αλλά και την τελευταία μάχη που δόθηκε κόντρα στα ναζιστικά στρατεύματα και η νικηφόρα έκβασή της σήμανε τη λευτεριά του Διδυμοτείχου.

Μέσα από τα μάτια ενός νέου, ο οποίος πίστεψε στον αγώνα της Αντίστασης για τον τόπο που γεννήθηκε και λαχταρούσε να ξαναδεί ελεύθερο, ξετυλίχθηκε η ιστορία που χάρισε στον Χριστόφορο Σεμέργελη τη διάκριση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η απονομή του πρώτου βραβείου έγινε από τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, κ. Παρασκευά Πατσουρίδη. «Το Διδυμότειχο, που έγινε τρεις φορές πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και υπήρξε σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, είναι μία πόλη που κουβαλά ιστορία χιλιάδων ετών. Το όραμα του συντοπίτη εκδότη κ. Βαλάντη Ναγκολούδη και η πρωτοβουλία του για τον διαγωνισμό, απέδειξαν πως η δημιουργικότητα δεν είναι χάρισμα των λίγων, αλλά ικανότητα των πολλών. Με συγκίνησε το γεγονός ότι ήρθαν στο Διδυμότειχο συγγραφείς κι εκτός Νομού, όπως για παράδειγμα από τον Βόλο και τη Δράμα. Όλοι όσοι έλαβαν μέρος με τα διηγήματά τους έγιναν πρεσβευτές του Διδυμοτείχου», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της ακριτικής πόλης.

«Για να γράψεις την ιστορία ενός τόπου, πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίσεις τους ανθρώπους του. Ξεκινώντας την έρευνα, καθώς αναζητούσα το θέμα του διηγήματος, συγκινήθηκα από τον αγώνα που δόθηκε στο Διδυμότειχο για την εκδίωξη των κατακτητών. Τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης του Έβρου έχουν μείνει ανεξίτηλα στους κατοίκους του Διδυμοτείχου, οι οποίοι πριν από 73 χρόνια με πόνο και θυσίες πάλεψαν για την ελευθερία τους», ανέφερε από το βήμα ο πρώτος νικητής, για να προσθέσει: «Εύχομαι από καρδιάς όσοι πιάσουν στα χέρια τους το βιβλίο να το αγαπήσουν και μέσα από κάθε διήγημα να αγαπήσουν και το Διδυμότειχο».

Ακολούθησε η απονομή του δεύτερου βραβείου στην Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά για το διήγημά της με τίτλο «Στα βήματα της παράδοσης». Τρίτη νικήτρια ήταν η Αθανασία Καραγιαννάκη με το έργο «Ο αλαζόνας βασιλιάς». Η βραδιά, την οποία παρουσίασε η Εβρίτισσα συγγραφέας και ποιήτρια Αναστασία Παπαδάκη, έκλεισε με την απονομή επαίνων στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ενώ αναγνώστηκαν αποσπάσματα από διηγήματα που επέλεξε η ηθοποιός Δέσποινα Μιχαηλίδη.

Από την πλευρά του ο ιστορικός και εκδότης Βαλάντης Ναγκολούδης, είπε για το εγχείρημα: «Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον χώρο των εκδόσεων, έχω καταλάβει ότι τον πολιτισμό τον δημιουργούμε εμείς. Αυτό το βιβλίο για το Διδυμότειχο έπρεπε να γίνει. Να αφήσουμε κάτι στον τόπο μας. Και μόνο ότι έχουμε κοντά μας κόσμο από άλλες πόλεις, είναι επωφελές για το Διδυμότειχο. Όπως και το γεγονός πως κάποιος έγραψε ένα διήγημα για πρώτη φορά και υπάρχει η ελπίδα αύριο-μεθαύριο να εξελιχθεί σε συγγραφέα, είναι κέρδος επίσης. Όλα τα έργα που ξεχωρίσαμε, μας ταξίδεψαν με τρόπο μοναδικό και είδαμε το Διδυμότειχο με μία διαφορετική ματιά. Οφείλουμε, όμως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, για την αγάπη τους που έδειξαν στον διαγωνισμό, αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο εκδοτικό έργο μας».

Στο βήμα των ομιλητών βρέθηκε και η Ευαγγελία Καραγιάννη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Θεοδώρα Καντακουζηνή», η οποία σημείωσε: «Η πόλη μας έχει πολλά να δείξει σ’ έναν επισκέπτη. Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Πηγή και iWrite, αφού μέσα από αυτή την ποιοτική έκδοση, ο τόπος μας θα ακουστεί και θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Στην ανθολογία συμμετέχουν με έργα τους οι Αθανασία Καραγιαννάκη/Ο αλαζόνας βασιλιάς, Αναστασία Τοκαμάνη/Δίδυμο δάκρυ, Αναστασία Τοπαλίδου/Εντός κι εκτός των τειχνών, Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά/Στα βήματα της παράδοσης, Ευαγγελία Δουργούτη/Ένα μπουκέτο λευκές ανεμώνες, Ευαγγελία Κεσσούδη/Στα κάστρα του Διδυμοτείχου, Ευαγγελία Καραγιάννη/Πονεμένα μονοπάτια, Ευδοξία Πάπαρη/Διδυμότειχο: Όνειρο ή πραγματικότητα, Ευριδίκη Παπαγιάννη/Μόνιμη κάτοικος Διδυμοτείχου, Θεόδωρος Αποστολίδης/Η μοίρα του Καρόλου, Μαριάννα Παπαδοπούλου/Της αλεπούς το άχτι, Κοροσιάδης Μουράτης/Το αντάμωμα, Σταμάτης Μπεκιάρης/Ο τάφος ενός μουσουλμάνου στην αγκαλιά μιας χριστιανής, Νατάσα Γκουτζικίδου/Οι σαράντα κάμαρες και ο θησαυρός, Σταυρούλα Δεληντζόγλου/Bali – Twinwall 0-1, Χριστόφορος Σεμέργελης/Ατίμητη λευτεριά, Χρυσοβαλάντης Ναγκολούδης/Στους Μεταξάδες… εκεί ψηλά και Ορέστης Λαμπαδάς/Δεν κλαίω ποτέ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το