Άρθρα

Προτάσεις για να ξεδιψάσει ο θεσσαλικός κάμπος

του Γιώργου Καλτσογιάννη*

Κάθε χρόνο το έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας αγγίζει τα 295 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι τεράστιο στο θεσσαλικό κάμπο με μεγάλες συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προχωρώντας στην «1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας».
Ωστόσο η πρόταση μέσω της δημιουργίας μικρών έργων είναι ελλειμματική και αποσπασματική, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να καλύψει μόλις κατά 125 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το υδατικό έλλειμμα. Επίσης ακόμη και η αόριστη αναφορά για υλοποίηση έργων σε μεταγενέστερο χρόνο θα καλύψει άλλα 125 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή πάλι βρισκόμαστε εκτός του στόχου για τα 295 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με αυτά τα δεδομένα εισηγήθηκε αρνητικά στην στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αναθεωρημένο σχέδιο καθώς τα μικρά έργα, όπως τα φράγματα, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιστροφή του υδατικού ελλείμματος αποτελεί η μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου, έργο που δεν προβλέπεται στο αναθεωρημένο σχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος.
Κεντρική μας θέση είναι πως για να ξεδιψάσει η Θεσσαλία απαιτούνται:
Πρώτον, η μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου που θα τονώνει το υδατικό ισοζύγιο με 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, έργο που συνδυάζεται και με την ολοκλήρωση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της Συκιάς και της Μεσοχώρας.
Δεύτερον, συμπληρωματικά στην μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου θα μπορούν να λειτουργήσουν και διάφορα έργα, όπως μικρά φράγματα.
Μόνο με τη δική μας πρόταση εξασφαλίζεται η κάλυψη του θεσσαλικού κάμπου με νερό που θα δώσει μια νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή και θα ωφελήσει πολλαπλά το περιβάλλον, καθώς θα μειωθεί δραστικά και το φαινόμενο των γεωτρήσεων σε μεγάλο βάθος που οδηγούν σε υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Συγχρόνως η υλοποίηση των υδροηλεκτρικών έργων στη Συκιά και τη Μεσοχώρα, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την επίτευξη του εθνικού στόχου για άντληση του 20% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία τους περιβάλλοντος.
Εδώ και χρόνια το αίτημα της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα στο αγροτικό και ευρύτερο κόσμο της Θεσσαλίας. Γι’ αυτό και είναι καιρός η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ωριμότητα το θέμα και να δώσει την απαιτούμενη λύση, χωρίς άλλες αναβολές και ανέξοδες δικαιολογίες.
Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια θα πράξει για ακόμη μια φορά τα δέοντα για την διασφάλιση των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας για μια Θεσσαλία της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

*θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το