Τοπικά

Πρόταση ψηφίσματος από τη ΛΑΣ Βόλου ενάντια στις αναστολές εργασίας για ανεμβολίαστους

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Το προτεινόμενο ψήφισμα που υπογράφουν οι Β. Ντακούμης, Απ. Ριζόπουλος και Θ. Τσαλούχας:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εξελίσσεται ένα ακόμα έργο της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ, με την υλοποίηση της αναστολής εργασίας, δηλαδή ουσιαστικά των απολύσεων, σε εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, καθώς και σε επιβολή υποχρεωτικών τεστ, «τιμωρώντας» τους να το πληρώνουν από τη τσέπη τους.
Η κυβέρνηση, με την «υποχρεωτικότητα», μετατρέπει το εμβόλιο, από ένα όπλο ενάντια στην πανδημία, σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών, σε συνέχεια του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη, για τη μείωση του «μισθολογικού κόστους», τη διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, καθώς και για την παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με την είσοδο επιχειρηματιών στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού.
Αν η κυβέρνηση είχε πραγματικό της μέλημα την προστασία των εργαζομένων, δεν θα σταματούσε την δωρεάν κάλυψη με τεστ σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους, δεδομένου ότι και οι εμβολιασμένοι, αν και δυσκολότερα, μεταδίδουν ή μολύνονται από τον ιό. Δεν θα τους έσπρωχνε υποχρεωτικά και «τιμωρητικά» σε ιδιωτικές δομές υγείας, για τη στήριξη ακόμη μιας κερδοφόρας μπίζνας. Δεν θα αδιαφορούσε προκλητικά για τον συγχρωτισμό στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς, για την τραγική υποστελέχωση στα νοσοκομεία, την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου, σήμερα, υπάρχουν διαπιστωμένα 30.000 κενά, κ.ά.
Στόχος της – μπροστά στο απειλητικό 4ο κύμα της πανδημίας – είναι να ενισχύσει το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να συγκαλύψει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού!
Η αναγκαιότητα και η συνεισφορά του εμβολιασμού στην καταπολέμηση της πανδημίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο εξαγοράς, συναλλαγής, εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου απαιτεί:
• Την προώθηση του δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια να συνδέεται υποχρεωτικά με ουσιαστική, στοχευμένη και προσωποποιημένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό που θα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και θα απαντά σε υπαρκτά ερωτήματα.
• Την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και της ΠΦΥ.
• Δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν.
• Σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
• Κατάργηση κάθε τιμωρητικής ή εκβιαστικής διαδικασίας.
• Να μην τεθεί κανένας εργαζόμενος σε αναστολή, αλλά να αξιοποιηθεί ανεξάρτητα από την ειδικότητα του, σε εργασία που ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ελάχιστος, όπως έγινε και στην πρώτη φάση της πανδημίας που δεν υπήρχε εμβόλιο.
• Συγκρότηση ιατρείων στους χώρους εργασίας με μόνιμο γιατρό εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό.

Να εφαρμοστεί η Υποχρεωτικότητα στα εξής:
• Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και με νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας.
• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων και υλικών.
• Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για το ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για τη διενέργεια μαζικών δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε όλους τους εργαζόμενους – εμβολιασμένους & ανεμβολίαστους – και επιβολής μέτρων προστασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.
• ΟΧΙ στις αναστολές και στις απολύσεις. ΟΧΙ στα τιμωρητικά τεστ σε ιδιωτικές δομές υγείας, που το μόνο που διασφαλίζουν είναι την κερδοφορία τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το