Τοπικά

Πρόταση ΟΗΕ σε ξενοδοχείο του Βόλου για φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων

Δωμάτια ξενοδοχείων στον Βόλο αναζητούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που φέρεται να λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται σε διάφορα κέντρα υποδοχής ανά τη χώρα. Μάλιστα προτείνουν συμβόλαια με τους ξενοδόχους διάρκειας πέντε ετών…

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη χθεσινή πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα και στην εκπομπή «Πρωινό ξεκίνημα», τουριστικό πρακτορείο της Αθήνας έστειλε πρόταση σε γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου, προκειμένου να απαντήσει αν δέχεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες και μάλιστα προτείνει συμβόλαιο πέντε ετών…
Η «Θ» επικοινώνησε με υπεύθυνο του ξενοδοχείου, προκειμένου να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την πρόταση, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση.

 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση εστάλη γραπτώς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τουριστικό πρακτορείο της Αθήνας στο ξενοδοχείο του Βόλου, το οποίο δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ξενοδοχείων πολυτελείας, για να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες.
Το τουριστικό πρακτορείο, που φέρεται να εκπροσωπεί ΜΚΟ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προτείνει στον ξενοδόχο αμοιβή 7-10 ευρώ ημερησίως ανά άτομο που θα φιλοξενήσει, αμοιβή η οποία ωστόσο θα καθοριστεί μετά από επιθεώρηση του χώρου του ξενοδοχείου. Δηλαδή σε ένα δίκλινο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν ένα ζευγάρι μεταναστών-προσφύγων με ένα μικρό παιδί, στην τιμή των 14-20 ημερησίως, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πληρώνεται και το παιδί. Η τιμή κρίνεται ικανοποιητική για το ξενοδοχείο, καθώς θα έχει «ζεστό» χρήμα όλο το έτος και για τα επόμενα πέντε, ενώ ο ξενοδόχος δεν θα είναι υποχρεωμένος να δώσει όλα του τα δωμάτια για τη φιλοξενία μεταναστών-προσφύγων.

 
Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, «τα μοναδικά έξοδα για τον ξενοδόχο θα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, καθώς και ο καθαρισμός των δωματίων».
Η πρόταση φέρεται να έγινε σε ξενοδοχείο που έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και προβλέπει ακόμη πως η σίτιση των μεταναστών-προσφύγων θα γίνεται από εξωτερικό κέτερινγκ της ΜΚΟ, ενώ αν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου το επιτρέπουν και μπορούν να φιλοξενήσουν κέτερινγκ για σίτιση, ο ξενοδόχος μπορεί να καταθέσει προσφορά για μενού 7+2 ημερών στον ΟΗΕ και αν γίνει αποδεκτή αυτή, ο ξενοδόχος θα έχει και από τη σίτιση επιπλέον έσοδα.
Ακόμη στη γραπτή πρόταση επισημαίνεται πως η πληρωμή του ξενοδόχου θα γίνεται κάθε μήνα από τη ΜΚΟ, μέσω τραπεζικού εμβάσματος.
Εφόσον η πρόταση είναι αληθινή, όπως φαίνεται, τότε καταδεικνύεται ότι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην εξυπηρέτηση των μεταναστών-προσφύγων, χρηματοδοτούνται με μεγάλα χρηματικά ποσά από τον ΟΗΕ, ποσά που δεν ελέγχονται από την ελληνική Πολιτεία, πώς και πού καταλήγουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το