Τοπικά

Ικανοποίηση για την ποιότητα ζωής στον Βόλο

Ιδανική πόλη για τη δημιουργία ατμόσφαιρας μέσα από τον συνδυασμό των κτιρίων, των ήχων, της φύσης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι ο Βόλος σύμφωνα με αρχιτέκτονες, γεωγράφους, φυσικούς και πολιτικούς μηχανικούς του εξωτερικού που από χθες βρίσκονται στον Βόλο συμμετέχοντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «ατμόσφαιρες αύριο».
Το συνέδριο παρουσία 200 ξένων επιστημόνων από 24 διαφορετικά κράτη, διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο για τις Ατμόσφαιρες (www.ambiances.net), Επιστημονικό Θεματικό Δίκτυο του υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας και διεξάγεται σε αμφιθέατρα των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Χωροταξίας.

thumbnail_s12-f2
Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει τις έρευνες και τις εφαρμογές που αφορούν στην έννοια της «ατμόσφαιρας» τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο εννοιολογικό πεδίο του σχεδιασμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε μια μελλοντική προοπτική.
Η σημασία του συνεδρίου αυτού φαίνεται και από το γεγονός ότι βρίσκονται στον Βόλο επιστήμονες ακόμη και από τη Χιλή, τη Βραζιλία, τον Καναδά.
Ο υπεύθυνος διεξαγωγής του συνεδρίου από ελληνικής πλευράς είναι ο Γάλλος διδάσκων καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων κ. Νικολά Ρεμί, ο οποίος γεννήθηκε και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, αλλά εδώ και οκτώ χρόνια ζει στον Βόλο έχοντας παντρευτεί Βολιώτισσα και διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων.
Ο κ. Ρεμί διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ακουστική των αιθουσών, ηχοτόπιο, φυσική και διεξάγει έρευνες για όλα αυτά τα θέματα. Παράλληλα βοηθά τους φοιτητές στην αρχιτεκτονική σύνθεση.

 
«Λέγοντας ατμόσφαιρες δεν εννοούμε τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά τη γενική αίσθηση που αφήνει σε έναν άνθρωπο ένας χώρος. Και αυτή η αίσθηση προκύπτει από έναν συνδυασμό διαφόρων πραμάτων, όπως τα κτίρια σε μια πόλη, η φύση, οι ήχοι, ο πολιτισμός του τόπου, η συμπεριφορά των ανθρώπων» τόνισε ο κ. Ρεμί και πρόσθεσε πως όλοι οι ξένοι επιστήμονες που ήρθαν στον Βόλο εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την πόλη μας, λέγοντας πόσο ξεχωριστή και όμορφη ατμόσφαιρα δημιουργεί μέσα από τα κτίρια, τη φύση, την παραλία, το πράσινο, τη φιλοξενία των ανθρώπων και αυτό που βγάζουν ως συναίσθημα. Νιώθουν πολύ όμορφα με την ποιότητα ζωής, την ελευθερία στην πόλη και θέλουν να ξανάρθουν.

 
Επίσης πρόσθεσε πως μέσα από το 3ο διεθνές συνέδριο θα προσπαθήσουμε να βρούμε πώς στο μέλλον θα σχεδιάζουμε χώρους που θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στους ανθρώπους τόσο εντός, όσο και εκτός κτιρίων.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν αύριο Παρασκευή και θα παρουσιαστούν 150 εργασίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το