Τοπικά

Προσπάθεια να αποφευχθεί νέα αύξηση στο ψωμί

 

Σταθερές τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου θα παραμείνουν οι τιμές στο ψωμί, με τους αρτοποιούς να σημειώνουν πως θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν νέα αύξηση από την οποία θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Οι αρτοποιοί λένε χαρακτηριστικά πως για να καλυφθεί το υψηλότατο λειτουργικό κόστος θα έπρεπε να διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού, όμως τότε, συμπληρώνουν, «ποιος θα αγόραζε τη φραντζόλα;».
Πάντως τα νέα με τις αυξήσεις δεν είναι και τόσο καλά για τα αρτοποιεία, όπου οι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την κρατική επιδότηση.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας περιγράφει τη δική του περίπτωση με το ρεύμα λέγοντας πως ο λογαριασμός για τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 1.500 ευρώ, όταν αντίστοιχα πέρυσι ήταν στα 800 ευρώ. Μάλιστα για τον φετινό λογαριασμό η κρατική επιδότηση ήταν στα 2.600 ευρώ και πλέον. Το ποσό της κρατικής επιδότησης είναι μεγάλο, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες αυξήσεις. Πού να βγουν τα 1.500 ευρώ, όταν η κατανάλωση μειώνεται;».
Ο κ. Τσουράπας ρωτήθηκε και για ενδεχόμενες αυξήσεις στο ψωμί απαντώντας πως «μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν θα έχουμε αυξήσεις στο ψωμί. Όμως, από κει πέρα το τι θα γίνει, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Στα τέλη Οκτωβρίου λήγουν και οι συμφωνίες που έχουν οι αλευροβιομήχανοι με τους προμηθευτές».
Οι αρτοποιοί αύξησαν την τιμή του ψωμιού τους προηγούμενους μήνες μέχρι και 30%, όταν ήδη έχει διπλασιαστεί η τιμή των αλεύρων και το κόστος στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.
Ο κ. Τσουράπας σημείωσε πως υπάρχουν πρώτες ύλες που αυξάνονται ακόμη, όπως είναι η μαγιά η οποία το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε μέχρι και 40%.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος το λειτουργικό κόστος έχει διπλασιαστεί, με βασικότερο συντελεστή το κόστος ενέργειας. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικός ρεύματος για ένα μέσο αρτοποιείο τον φετινό Οκτώβριο θα είναι 5.914 ευρώ όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 3.562 ευρώ και το καλοκαίρι του 2021 για τις ίδιες κιλοβατώρες ήταν 1.980 ευρώ.
Την ίδια ώρα σχεδόν διπλάσιο είναι το κόστος του πετρελαίου. Από 1.438 ευρώ που πλήρωνε ένα αρτοποιείο τον Σεπτέμβριο του 2021 για 1.000 λίτρα πετρέλαιο, τον Οκτώβριο εφέτος η τιμή έχει αγγίξει τα 2.024 ευρώ, ενώ το κόστος για το φυσικό αέριο από 870 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 έφθασε τα 2.600 ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Επίσης το πέλλετ από 335 ευρώ ο τόνος τον Σεπτέμβριο του 2021 έφτασε σήμερα στα 870 ευρώ.
Για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας σε τρία σημεία:
– Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
– Μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
– Μείωση ΦΠΑ στο ψωμί στο 6% από 13%.
Από την αρχή του 2022 ο τζίρος των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων ανά την Ελλάδα, που απασχολούν 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους, έχει υποχωρήσει κατά 20%, ποσοστό που στο σύνολο του έτους μεταφράζεται με απώλειες 500 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή ο συνολικός τζίρος των φούρνων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το