Τοπικά

Προσλήψεις χωρίς προγραμματισμό περίπου 50 εποχικών στο Δασαρχείο Βόλου – Εργάζονται στην πυροπροστασία χωρίς ατομικά μέσα προστασίας

Τους έχουν προσλάβει εδώ και 15 ημέρες περίπου για έργα πυροπροστασίας, καθαρισμό ουσιαστικά περιαστικών δασικών περιοχών, αλλά δεν τους έχουν δώσει τον ατομικό εξοπλισμό, που επιβάλλεται εκ του νόμου να έχουν.
Οι εποχικοί προσλήφθηκαν αρχές Αυγούστου και θα απασχοληθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ενώ κανένας στο Δασαρχείο δεν γνωρίζει τι θα κάνουν τους χειμερινούς μήνες, που φυσικά έργα πυροπροστασίας δεν μπορούν να γίνουν.
Μάλιστα προσέρχονται στα σημεία που τους έχουν υποδειχθεί να εργάζονται στα συνεργεία, με δικά τους οχήματα, καθώς ο επιβλέπων φορέας, που είναι το Δασαρχείο Βόλου, δεν διαθέτει μεταφορικά μέσα…

Πέραν όλων αυτών, οι 50 περίπου εποχικοί που έχουν προσληφθεί, δεν έχουν οι περισσότεροι πείρα αποψίλωσης δασών, ούτε φυσικά γνωρίζουν τη χρήση μηχανημάτων, όπως αλυσοπρίονα…
Η προχειρότητα και η ψηφοθηρία με την οποία λειτουργεί το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ακόμη μια φορά μέσα από τις εργασίες πυροπροστασίας περιαστικών δασών, που υλοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος, μέσα από το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας». Η δράση είναι οκτάμηνης διάρκειας και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο πλαίσιο της δράσης, στο Δασαρχείο Βόλου έχουν συγκροτηθεί τρία συνεργεία εποχικών, τα οποία καθαρίζουν τα περιαστικά δάση στις περιοχές Γορίτσας και Σαρακηνού. Οι 50 περίπου εργαζόμενοι, διαφόρων ηλικιών, προσέρχονται καθημερινά γύρω στις 7 το πρωί στις θέσεις εργασίας τους, με δικά τους μεταφορικά μέσα, αφού το Δασαρχείο δεν διαθέτει δικά του, παρά μόνο ένα 9θέσιο μικρό όχημα, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της Υπηρεσίας.
Τα Δασαρχεία ήταν απροετοίμαστα να τους υποδεχθούν, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, δεν έχουν ούτε καν τα ατομικά μέσα προστασίας να τους δώσουν, καθώς η σχετική διαδικασία προμήθειάς τους είναι χρονοβόρα…

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχετικού ΦΕΚ (τεύχος Β, Αρ. Φύλλου 1510 16481-16482) της 02.05.2018 «για την εφαρμογή και εκτέλεση του προγράμματος, οι επιβλέποντες φορείς υποχρεούνται: α) Με πλήρη ευθύνη τους να διασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία των ωφελουμένων στον τόπο απασχόλησής τους ως προς όλες τις πτυχές της απασχόλησης και στο ίδιο επίπεδο προστασίας που παρέχεται και στους άλλους εργαζομένους τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’), καθώς και τις ειδικότερες σχετικές διατάξεις, και β) να απασχολούν τους ωφελουμένους στις ειδικότητες για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί και εφόσον εξασφαλίσουν ότι είναι κατάλληλοι, για τη θέση στην οποία θα απασχοληθούν».
Στους εποχικούς δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και εργασίας, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ελάχιστοι εξ αυτών γνωρίζουν τη χρήση μηχανημάτων, όπως αλυσοπρίονα ή πριόνια…

Σύμφωνα επίσης με το ΦΕΚ «ο Επιβλέπων Φορέας υποχρεούται να μην αναθέτει σε ωφελουμένους, καθήκοντα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, η οποία δεν προκύπτει από την ειδικότητά τους, ιδιαιτέρως δε όταν αυτά τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη χρήση εξοπλισμού – μηχανημάτων και εργαλείων».
Προφανώς στο Δασαρχείο Βόλου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα γνωρίζουν όλα αυτά και ότι εφόσον συμβεί κάποιο ατύχημα, κινδυνεύουν να πάνε φυλακή.
Σε ένα Δασαρχείο της Μαγνησίας εξάλλου προσλήφθηκαν άτομα με βαρύ ποινικό μητρώο, που προέβησαν μάλιστα και σε κλοπές…
Άλλο πρόβλημα που δείχνει την προχειρότητα του προγράμματος και ότι απλά έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους, είναι ότι τα Δασαρχεία δεν διαθέτουν μεταφορικά μέσα για την αποκομιδή των κλαδιών και των θάμνων που κλαδεύονται, αλλά αυτό γίνεται από τους Δήμους, εφόσον φυσικά οι τελευταίοι έχουν μέσα στο καλοκαίρι τη δυνατότητα αυτή.

Εκτός του Δασαρχείου Βόλου προσλήψεις εποχικών έγιναν και στα Δασαρχεία Σκοπέλου και Αλμυρού.
Να σημειωθεί εδώ ότι το Δασαρχείο Σκοπέλου διαθέτει μόνο ένα άτομο προσωπικό, τον δασάρχη, ενώ ένας δασοφύλακας υπάρχει για όλη τη Σκιάθο…
Και όλα αυτά για 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για εποχικούς ηλικίας 25 ετών και άνω και για 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως, για εποχικούς ηλικίας κάτω
των 25 ετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το