Τοπικά

Πρόγραμμα απονιτροποίησης και σε περιοχές της Μαγνησίας – Από 14 Μαρτίου έως 15 Απριλίου οι αιτήσεις

Αρχίζει αύριο Δευτέρα 14 Μαρτίου με την προθεσμία να λήγει στις 15 Απριλίου η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, στο οποίο έχουν ενταχθεί περιοχές των Δήμων Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου. Σύμφωνα με τις προκηρύξεις, το πρόγραμμα αφορά στις δράσεις αμειψισποράς, αγρανάπαυσης για αρόσιμες εκτάσεις, με προϋπολογισμό 120.000.000 ευρώ και μία για την εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ.

Να αναφερθεί ότι η διάρκεια των δεσμεύσεων είναι δύο έτη, 2022-2023 και η εφαρμογή τους ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης των Προσκλήσεων, καθώς υπήρξε προδημοσίευση της Πρόσκλησης στις 06.10.2021.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από αύριο Δευτέρα 14/3 έως την Παρασκευή 15/4/αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014/.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης της αίτησης στήριξής του μέσω του ΠΣ και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr.
Η Δράση εφαρμόζεται σε συνολικά 30 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (ΖΕΝ), καθώς και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων.
Η ειδική δέσμευση Α «Εφαρμογή Αγρανάπαυσης» και Β «Εφαρμογή Αμειψισποράς» εφαρμόζεται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες.
Η ειδική δέσμευση Γ «Εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες» εφαρμόζεται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια εντός των παραπάνω περιοχών παρέμβασης, τα οποία καλλιεργούνται με οποιαδήποτε ποικιλία επιλέξιμης δενδρώδους καλλιέργειας (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, ελιά-ελαιοποιήσιμη-βρώσιμη-διπλής κατεύθυνσης) ή με συγκαλλιέργεια των ως άνω επιλέξιμων καλλιεργειών.

Ειδική δέσμευση Α «Εφαρμογή Αγρανάπαυσης»
Στη Θεσσαλία το ύψος της ενίσχυσης ανά εκτάριο είναι για τον αραβόσιτο 451 ευρώ το έτος, για τα ζαχαρότευτλα 502 ευρώ το έτος, για τα υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά 600 ευρώ το έτος και για το βαμβάκι μ600 ευρώ το έτος.

Ειδική δέσμευση Β «Εφαρμογή Αμειψισποράς»
Αντίστοιχα το ύψος της ενίσχυσης στη Θεσσαλία είναι για τον αραβόσιτο 308 ευρώ το έτος, για τα ζαχαρότευτλα 358 ευρώ το έτος, για τα υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά 600 ευρώ το έτος και για το βαμβάκι 515 ευρώ το έτος και για τον ηλίανθο 316 ευρώ το έτος.
Να αναφερθεί ότι το ύψος ενίσχυσης για τους δικαιούχους της ειδικής δέσμευσης Β που είναι υπόχρεοι της πρακτικής του πρασινίσματος «περιοχή οικολογικής εστίασης (EFA)» και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ως ξηρική αμειψισπορά αποκλειστικά καλλιέργεια ψυχανθών και ως EFA πάλι καλλιέργεια ψυχανθών, υπολογίζεται ως ποσοστό ενίσχυσης, με βάση συγκεκριμένο τύπο, προκειμένου να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση.

Ειδική δέσμευση Γ «Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες»
Στις περιοχές της Θεσσαλίας το ύψος της ενίσχυσης για τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά) ανέρχεται σε 264 ευρώ το έτος, για την ελιά (βρώσιμη – Ελαιοποιήσιμη και διπλής κατεύθυνσης) σε 437 ευρώ το έτος, για τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, νεκταρινιά – βερικοκιά) στα 296 ευρώ το έτος και για τα μηλοειδή (μηλιά – αχλαδιά) στα 175 ευρώ το έτος.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης της αίτησης στήριξής του μέσω του ΠΣ και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το