Τοπικά

Πώς βίωσαν την καραντίνα 18άρηδες του Βόλου 

Ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση με την οικογένεια, ενασχόληση με δράσεις που τους ευχαριστούν, κοινωνικοποίηση μέσω ίντερνετ, αλλά και βόλτες για να αναζωογονείται η διάθεση. Οι 18αρηδες έζησαν και αυτοί μια πρωτόγνωρη εμπειρία με την καραντίνα, την πολύωρη παραμονή στο σπίτι και αυτές τις μέρες που επέστρεψαν στο σχολείο, περιγράφουν ο ένας στον άλλο την εμπειρία της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός ανέδειξε την αξία της ζωής ως πρώτη προτεραιότητα και επηρέασε τον ψυχισμό των σημερινών εφήβων. Βέβαια με την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση, την ελπίδα και την όρεξη για ζωή, είναι αποφασισμένοι να μείνουν πιστοί στους στόχους τους. Η «Θ» συνομίλησε με τρεις τελειόφοιτους της Γ’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου, για το πώς έζησαν την περίοδο της καραντίνας, αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι τους από δω και πέρα. Οι έφηβοι πέρασαν την καραντίνα με περισσότερο χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς τους, με μουσική και παιχνίδι, άθληση, μελέτη αλλά και ενασχόληση με αυτό που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Η Ιωάννα Παπαχατζοπούλου τόνισε πως «η περίοδος της καραντίνας ήταν πρωτόγνωρη. Στις πρώτες εβδομάδες τα πράγματα ήταν αρκετά ζόρικα, ωστόσο με το πέρασμα των ημερών βρήκαμε πράγματα με την οικογένειά μου, για να ασχοληθούμε και να περάσει λίγο ευχάριστα αυτή η περίοδος. Προσωπικά ασχολήθηκα περισσότερο με το επαγγελματικό μακιγιάζ, που με ενδιαφέρει να δραστηριοποιηθώ και επαγγελματικά. Έτσι έκανα πρακτική στο σπίτι με δοκιμαστικά μακιγιάζ, πειραματιζόμουν και ο χρόνος πέρασε δημιουργικά». Στα θετικά σημεία αυτής της περιόδου, επισήμανε πως «επειδή οι γονείς μου εργάζονται πολλές ώρες και η αδελφή μου σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, η καραντίνα μας έδωσε τη δυνατότητα, να είμαστε ξανά όλοι στο σπίτι πολύ περισσότερες ώρες, να τρώμε μαζί, να βλέπουμε κάποιες ταινίες ή να παίζουμε επιτραπέζια. Το ότι περνούσαμε όλοι μαζί τον χρόνο μεταξύ μας, ήταν κάτι πολύ ωραίο».

Παραγωγική περίοδος η καραντίνα
Από την πλευρά του ο Γιώργος Θεοδώρου επισήμανε πως «προσπάθησα να διαχειριστώ με μια ψυχραιμία το ζήτημα της πανδημίας και να παρακολουθώ την εξέλιξη των ειδήσεων, φιλτράροντας τις πληροφορίες και αποφεύγοντας τον καταιγισμό». Μάλιστα ανέφερε πως ακόμη και στην περίοδο της καραντίνας κάποιος θα μπορούσε να αναπτύξει άλλες ικανότητες, που πριν δεν είχε αντιληφθεί. Άλλωστε η ζωή δεν σταμάτησε, ούτε όταν κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Έτσι υπήρξε μεγαλύτερη σύνδεση με την οικογένεια, πέρασα μεγαλύτερο ποιοτικό χρόνο με τους γονείς και τα αδέλφια μου, επίσης διάβασα ένα βιβλίο, για να μη βαλτώσει το μυαλό και γυμναζόμουν. Πιστεύω ότι παρά την καραντίνα, η περίοδος αυτή ήταν παραγωγική». Με τους φίλους του επικοινωνούσε μέσω του ίντερνετ, αλλά καθώς περνούσε ο καιρός και ηρεμούσε κάπως η κατάσταση, άρχισε να βγαίνει και εκτός σπιτιού, κάνοντας κάποιες περιορισμένες βόλτες. Στο ερώτημα, αν του έλειψε το σχολείο, απάντησε πως «επειδή είμαι τελειόφοιτος, δεν θα ήθελα να τελειώσει η χρονιά, μένοντας στο σπίτι. Γι’ αυτό και χάρηκα που επέστρεψα, είδα τους συμμαθητές μου και τους καθηγητές». Και, όπως ανέφερε, «μπορεί να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τον ιό, ωστόσο αυτό που λείπει από το σχολείο, είναι η ζωντάνια της γνωστής σχολικής καθημερινότητας, αυτή που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια». Στόχος του είναι να ασχοληθεί με την κομμωτική. «Είναι ένα επάγγελμα που με εμπνέει και μου αρέσει και πιστεύω πως ανάλογα με το πόσο το κυνηγάς, σε ανταμείβει».

Οι έφηβοι να εκπληρώσουν τα όνειρά τους
Ο Ευθύμης Παππάς ανέφερε πως «η περίοδος της καραντίνας ήταν μια δύσκολη κατάσταση για όλους. Και είμαι ικανοποιημένος, που ως Έλληνες αντιμετωπίσαμε όλη αυτή την περιπέτεια με οργάνωση και πειθαρχία και μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι θετικό. Βέβαια η πανδημία δεν εξαφανίστηκε και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μη χαλαρώσουμε, καθώς πρόκειται για έναν ύπουλο εχθρό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία του εφήβου και τον ετοιμάζει για μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός του έδωσε να καταλάβει, ότι και στα επόμενα χρόνια μπορεί να προκύψουν γεγονότα, που θα αλλάξουν την καθημερινότητά του, όπως είναι ο βιολογικός πόλεμος. Ο ίδιος θα συμμετάσχει στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με στόχο να εισαχθεί στο ΤΕΦΑΑ. «Αν και οι χώροι άθλησης είναι κλειστοί, προσωπικά όλη αυτή την περίοδο αθλούμουν καθημερινά σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε, ενώ αναφορικά με την επιστροφή του στο Λύκειο είπε πως «αντιμετωπίσαμε μια νέα πραγματικότητα, ένα ουσιαστικά άδειο σχολείο. Ωστόσο είναι καλύτερο που άνοιξαν και υποδέχτηκαν τους μαθητές, από το να είναι κλειστά». Κατέληξε δε λέγοντας πως «οι έφηβοι από την εμπειρία της πανδημίας θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν δύναμη μέσα τους, να μη σταματούν πουθενά και τα όνειρά τους να προσπαθήσουν να τα εκπληρώσουν, χωρίς να συμβιβάζονται σε κάτι που δεν τους ικανοποιεί. Άλλωστε ο ιός μας έθεσε την αξία της ζωής σε πρώτη προτεραιότητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το