Τοπικά

Πολυδιάστατες εθελοντικές δράσεις χωρίς διακοπές…

Σημαντικό έργο προσφέρουν οι εθελοντικές οργανώσεις του Νομού Μαγνησίας, καθώς καθημερινά πραγματοποιούν ποικίλες δράσεις εθελοντικής προσφοράς. Βοηθούν με τον τρόπο τους τον συνάνθρωπο, ενώ παράλληλα επικεντρώνονται στο να γίνουν γνωστές στο κοινό οι πρώτες βοήθειες.

Λέσχη Εθελοντών Βόλου
Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Πέτρου Γαβαλά, συντονιστή και μέλους της Λέσχης Εθελοντών Βόλου, ο οποίος στις 9 Αυγούστου πραγματοποίησε στον χώρο της Αγίας Κυριακής στο Τρίκερι εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς και παράγοντες της περιοχής. Ο κ. Γαβαλάς, πιστοποιημένος νοσηλευτής, επιστρέφοντας στον Βόλο, αυθημερόν, παρουσιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και παρείχε εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε αυτό βοηθώντας τους γιατρούς. Όπως αναφέρει «έτσι και αλλιώς θα πήγαινα μετά την επιστροφή μου στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου καθημερινά βοηθάω εθελοντικά, μετά σκέφτηκα ότι καλύτερα θα ήταν να βοηθήσω στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής».
Σχετικά με τις δραστηριότητες της Λέσχης Εθελοντών Βόλου ο κ. Γαβαλάς δηλώνει πως «η Λέσχη Εθελοντών Βόλου διαθέτει πολλές δυνατότητες, καθώς τα μέλη της είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα. Προς το παρόν, λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων, ασχολούμαστε αποκλειστικά με τις πρώτες βοήθειες και την ΚΑΡΠΑ. Οι πρόσφατες σημαντικές δράσεις μας περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ στα πλοία ΠΡΩΤΕΥΣ και ΣΥΜΗ 2 της Κ/Ξ ANES FERRIES. Η εταιρεία σύντομα θα μας βάλει και στα υπόλοιπα καράβια της, ώστε να εγκαταστήσουμε απινιδωτές και να πραγματοποιήσουμε διάφορες εκπαιδεύσεις, ακόμα και με σενάρια αεροαποκομιδής στη μέση της θάλασσας. Ακόμα μια σημαντική πρόσφατη δράση μας έγινε στις 22 Ιουλίου όπου στον χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου η οργάνωσή μας με την «ΕΠΙ-ΖΩ» διοργάνωσαν σεμινάριο πιστοποίησης ΚΑΡΠΑ για πολίτες και εθελοντικές ομάδες. Θέλουμε μάλιστα να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον κ. Τάσο Μιλάνο, υπεύθυνο του Σταδίου, για την παραχώρηση του χώρου».
Ο συντονιστής και μέλος της Λέσχης Εθελοντών Βόλου μίλησε και για μελλοντικές δράσεις υποστηρίζοντας πως «μια πολύ σημαντική δράση που θα διοργανώνουμε στο προσεχές μέλλον είναι η εκπαίδευση πάνω στις πρώτες βοήθειες στο Ορφανοτροφείο του Βόλου, η οποία ήδη έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος και θα ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου». Η Λέσχη Εθελοντών Βόλου αποτελεί μια διαδικτυακή ομάδα που ιδρύθηκε το 2013 και διαθέτει 10 ενεργά μέλη, ενώ περιλαμβάνει άτομα με διάφορες ειδικότητες. Στόχος της ομάδας είναι η αλληλοβοήθεια προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, αλλά και η εκπαίδευση του κοινού πάνω στις πρώτες βοήθειες. Όπως αναφέρει ο κ. Γαβαλάς, «εθελοντισμός σημαίνει η πρόθεση κάποιος να ασχοληθεί, να προσφέρει, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει».

 

Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων
Στις πρόσφατες δράσεις της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης κ. Βασίλης Ηλιόπουλος. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «πραγματοποιούμε συνεχώς δράσεις, είτε αυτές είναι διασώσεις στη θάλασσα είτε περίπολα για φωτιές. Στις μεγάλες φωτιές σε Διμήνι και Σέσκλο ήμασταν εκεί δίνοντας το «παρών». Ακόμα πραγματοποιούμε ασκήσεις για σεισμούς σε σχολεία, αλλά και εκπαιδεύσεις, ενώ από το καλοκαίρι ξεκινάμε και τη συγκέντρωση ξύλων, τα οποία και διαθέτουμε σε άπορους συμπολίτες μας τον χειμώνα. Μέσα στις μεγάλες δράσεις που θα διοργανώσουμε μελλοντικά είναι και η συμμετοχή μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Εκεί θα αναλάβουμε τα θέματα της ασφάλειας, αλλά και παροχής πρώτων βοηθειών στον χώρο του κολυμβητηρίου. Επιπλέον στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχουμε στην υποστήριξη του ετήσιου Magnathlon, του φιλανθρωπικού αγώνα που συνδυάζει τον αθλητισμό με το πνεύμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, με σκοπό φέτος τη στήριξη της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, αριθμεί περίπου τα 100 ενεργά μέλη, άνδρες και γυναίκες. Η Λέσχη ιδρύθηκε το 2001 και από το 2003 αποτελεί πιστοποιημένη-αναγνωρισμένη ομάδα πολιτικής προστασίας, εγγεγραμμένη στα μητρώα, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το 2016 είχαμε ενεργή παρουσία 262 ημερών. Σκοπός μας είναι βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Ξεκινήσαμε ως ένας σύλλογος των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν στις ειδικές δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, όμως η μεγάλη προσέλευση κόσμου, εκτός των ειδικών δυνάμεων, μας ώθησε στο να επιτρέψουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά στην κοινωνία του Βόλου. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις κάποιος να έχει από πριν ειδικές γνώσεις για να εγγραφεί, καθώς η εκμάθηση και η εκπαίδευση πραγματοποιούνται μέσα στην ομάδα». Στην ερώτηση αν υπάρχει συμμετοχή από το κοινό στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, ο αντιπρόεδρός της απαντά ότι «υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο, ο οποίος μας υποστηρίζει. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η επίσημη κρατική υποστήριξη. Πληρώνουμε τα καύσιμα από τα οχήματά μας από την τσέπη μας. Κάποιες φορές μας συνεισφέρουν και ιδιώτες συμπολίτες μας με δωρεές. Παρόλα αυτά διατηρούμε υψηλό επίπεδο συνεργασίας με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως το λιμενικό, την πυροσβεστική και άλλες».

 

 

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας μίλησε ο αντιπρόεδρός της και υπεύθυνος τμηματάρχης υγρού στοιχείου κ. Χ. Παπαμαρκάκης. Ο κ. Παπαμαρκάκης δήλωσε σχετικά με τις πρόσφατες και μελλοντικές δράσεις της Ε.Ο.Δ. πως «πραγματοποιούμε αρκετές δράσεις σε σχεδόν καθημερινή βάση. Κάποιες πρόσφατες και σημαντικές δράσεις μας ήταν η συμμετοχή μας στην προσπάθεια ανεύρεσης του 82χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού από τις Μηλιές, ενώ συμμετείχαμε και στις έρευνες αναζήτησης αγνοούμενων ψαροντουφεκάδων», συμπληρώνει δε ότι «στις μελλοντικές δράσεις μας, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, περιλαμβάνονται η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αεροδιάσωσης που θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν διασώστες του Ε.Ο.Δ. από όλη την Ελλάδα και θα εκπαιδευτούν στην αεροδιάσωση σε ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα θα διοργανώσουμε διάφορα γεγονότα όπως το βασικό σχολείο νέων διασωστών, αλλά και δύο event. Το πρώτο γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της παραλίας του Βόλου, θα περιλαμβάνει ενημέρωση του κοινού για τη δράση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, ενώ θα παρουσιαστούν και πρώτες βοήθειες, αλλά και ΚΑΡΠΑ. Το δεύτερο γεγονός θα ονομάζεται «Πάρε Θέση». Οι πολίτες θα ανεβαίνουν στο νέο μας διασωστικό σκάφος και θα τους γίνεται επίδειξη των δυνατοτήτων του». Σύμφωνα με τον κ. Παπαμαρκάκη, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας αριθμεί περίπου 35 ενεργά μέλη, τα οποία είναι όλα εκπαιδευμένα στις πρώτες βοήθειες μέχρι το επίπεδο της διαχείρισης πολυτραυματία. Από εκεί και πέρα το κάθε μέλος επιλέγει την εξειδίκευσή του σε ένα από τα διαθέσιμα τμήματα ειδικότητας, τα οποία αποτελούνται από το υγρό στοιχείο, την ορεινή διάσωση, τις πρώτες βοήθειες, το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας, την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών και την αεροδιάσωση. Όταν ένα μέλος επιτύχει τη μέγιστη εκμάθηση του τμήματός του μπορεί, αν το επιθυμεί, να προχωρήσει σε ένα νέο.
Σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στις δραστηριότητες της Ε.Ο.Δ. Μαγνησίας ο κ. Χ. Παπαμαρκάκης ανέφερε ότι «τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή. Τώρα με τη μεγάλη οικονομική κρίση ο κόσμος δυστυχώς δεν στρέφεται στον εθελοντισμό, αλλά προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα βασικά βιοτικά του προβλήματα. Εμείς επιθυμούμε να προσεγγίσουμε κόσμο γιατί όσο πιο πολλοί είναι οι συμμετέχοντες τόσο καλύτερα. Όμως δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των μελών μας διότι θέλουμε αυτός που φοράει την μπλούζα του διασώστη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης να μπορεί να την υποστηρίξει και να μπορεί να κάνει αυτό που γράφει, δηλαδή να σώσει κάποιον άνθρωπο».
Το παράρτημα της Ε.Ο.Δ. Μαγνησίας ιδρύθηκε το 2001, είναι εγγεγραμμένο στα μητρώα της πολιτικής προστασίας, ενώ είναι μέλος σε παγκόσμιους οργανισμούς, όπως στον INSARAG των Ηνωμένων Εθνών, στον παγκόσμιο οργανισμό σε θέματα ορεινής διάσωσης IKAR, αλλά και στον διεθνή οργανισμό διάσωσης στο Υγρό Στοιχείο (IMR). Σκοπός του είναι η παροχή βοήθειας εκεί όπου ζητείται, καθώς και η έρευνα και διάσωση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το