Τοπικά

3.000 σπίτια νοικιάζουν ιδιώτες στη Μαγνησία

Κρατούν «μικρό καλάθι» οι ξενοδόχοι του Νομού και «ταμείο» θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το Πάσχα του καλοκαιριού δεν έφερε μόνο αυξημένες πληρότητες που στα παράλια του Πηλίου ξεπερνούν το 95%, αλλά και τους Έλληνες να αποφασίζουν ολιγοήμερες διακοπές.
Οι ξενοδόχοι δεν προσπαθούν μόνο να επιβιώσουν σε ένα ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά πλέον ανταγωνίζονται και τους ιδιώτες που με βραχύβια μίσθωση νοικιάζουν διαμερίσματα και βίλες.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Κώστα Λεβέντη, σε όλη τη χερσαία Μαγνησία νοικιάζονται 3.000 σπίτια, εκ των οποίων τα 300 στον Βόλο, τα 120 στις Αλυκές και τα 150 στην Αγριά.

Για τον Νομό, το σύνολο της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου κρατά περίπου 150 ημέρες, αλλά από αυτές μόνο οι 30 αφορούν σχεδόν απόλυτες πληρότητες με τις τιμές να κυμαίνονται σε επίπεδα που να μπορεί να τζιράρει μια επιχείρηση για την επιβίωσή της.
Για τον Δεκαπενταύγουστο, δωμάτια διαθέσιμα υπάρχουν σε καταλύματα που βρίσκονται σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων από τα παράλια, σε τιμές προσιτές.
Το φετινό καλοκαίρι ήταν «χαμηλών πτήσεων» για τον τουρισμό στη Μαγνησία.

Ο κ. Λεβέντης σημειώνει πως ο Μάιος πέρασε και ήταν σα να μην υπήρξε ποτέ, ο Ιούνιος ήταν «λαβωμένος» και ο Ιούλιος παρουσίασε πληρότητες, αλλά οι τιμές ήταν χαμηλές.
Σήμερα τα δωμάτια στις χαμηλές κατηγορίες πωλούνται 60 με 70 ευρώ, στις μεσαίες κατηγορίες 100 ευρώ και στις αναβαθμισμένες κατηγορίες ξεκινούν από 120 έως 180 ευρώ. Στις μονάδες με παροχές όπως σάουνες η σουΐτα των έξι ατόμων αγγίζει και τα 300 ευρώ.

Μέχρι τις 25 Αυγούστου οι πληρότητες θα είναι υψηλές και οι ξενοδόχοι αναμένουν να τους αποζημιώσει και ο Σεπτέμβριος.
Γερμανοί, Ισραηλινοί, Γάλλοι και Έλληνες είναι το target group του Αυγούστου στο Πήλιο, με τον κ. Λεβέντη να σημειώνει ωστόσο πως όταν μια επιχείρηση λειτουργεί 365 τον χρόνο είναι δύσκολο να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις, με τη δυνατότητα που της δίνουν 30 ημέρες με πληρότητες και τιμές που δεν είναι «χτυπημένες» λόγω της ζήτησης.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σημειώνει πως από την ώρα που «η παρανομία έγινε νόμιμη» είναι και δύσκολο να αντεπεξέλθουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στα νέα δεδομένα.

Όταν σε όλη τη χερσαία Μαγνησία νοικιάζονται μόνο από τις πλατφόρμες 3.000 σπίτια, γκαρσονιέρες και σούπερ βίλες, δημιουργείται ένα περιβάλλον που δεν μπορεί ακόμα να χαρτογραφηθεί, αλλά οι επιπτώσεις του στον κλάδο του τουρισμού είναι εμφανείς.
Η πολυετής κρίση είναι ωστόσο αυτή που ανάγκασε χιλιάδες πολίτες να ξεσπιτώνονται και να νοικιάζουν τα σπίτια τους προκειμένου να αποκτήσουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν φόρους και ΕΝΦΙΑ και να βγάλουν τον χειμώνα.
Οι «ξενόδοχοι» εξ’ ανάγκης, εκμεταλλευόμενοι τη ζήτηση καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών έχει κυριολεκτικά χτυπήσει κόκκινο, «χτυπούν» και όσους έκαναν επενδύσεις σε καταλύματα.
Τον Αύγουστο οι ιδιωτικές μισθώσεις στο Πήλιο μέσω της AIRBNB κυμαίνονται κατά μέσο όρο για 7 διανυκτερεύσεις στα 700 ευρώ και τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στατιστικά θα κινηθούν στα 600 ευρώ. Στη Σκιάθο τον Αύγουστο η τιμή σε βίλες για 7 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 2.400 έως 4.000 ευρώ. Στη Σκόπελο από 1.280 έως 2400 ευρώ και στην Αλόννησο έως 1.900 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το