Τοπικά

Πολίτες Βόλου: “Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ΑΓΕΤ είναι ντροπή”

Οι Πολίτες Βόλου Στέλιος Λημνιός και Φαίη Τζανετουλάκου καταγγέλλουν την χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/35842/2058 Ημ/νία: 29/04/2021) να επεκτείνει το δικαίωμα της ΑΓΕΤ να ξεφορτώνει στο λιμάνι της, μέχρι και 25.000 τόνους σκουπίδια κάθε μήνα.
Όπως αναφέρουν η νέα άδεια που χορηγήθηκε κατόπιν αιτήσεως της ΑΓΕΤ, έγινε με την μέθοδο της τροποποίησης της προηγούμενης ΑΕΠΟ ώστε να μην χρειαστεί η προβλεπόμενη διαβούλευση με την συμμετοχή του κοινού.
Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η ΑΓΕΤ στην αίτηση της ενημερώνει το υπουργείο ότι έχει εγκαταστήσει νέο σύστημα δέσμευσης του χλωρίου, το οποίο προφανώς δεν υπήρχε ως τώρα, και που θα της επιτρέπει να καίει 30 τόνους σκουπίδια ανά ώρα, ενώ μέχρι σήμερα έκαιγε 15 τόνους ανά ώρα. Επιμένουν δε να αγνοούν την πρόσφατη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με το πρόβλημα της δημιουργίας καρκινογόνων ενώσεων όπως οι διοξίνες σε τσιμεντοβιομηχανίες αλλά και πολλές άλλες έρευνες παγκοσμίως.

Έτσι της δόθηκε η άδεια να φέρνει μέχρι 5 πλοία ανά μήνα, ενώ ως σήμερα είχε δικαίωμα ένα πλοίο ανά 20 ημέρες. Αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να υποφέρει ο λαός του Βόλου, επειδή μια εταιρία έχει οικονομικό όφελος από μία επικίνδυνη πρακτική; Και επίσης τώρα αντιλαμβανόμαστε το μπαράζ «φιλανθρωπιών» που έχει επιδοθεί η εταιρία τον τελευταίο καιρό…

Μετά τον νέο εμπαιγμό εις βάρος της υγείας μας, εκδίδουμε εσπευσμένα την παρούσα καταγγελία και δεσμευόμαστε να αποκαλύψουμε όλο το παρασκήνιο που έλαβε χώρα, με τους υπεύθυνους να αδιαφορούν προκλητικά για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και την τραυματισμένη δημόσια υγεία στον Βόλο.
Καλούμε σε συστράτευση όλους τους φορείς, μέσα από ένα νέο κύκλο επαφών που θα χρειαστεί να γίνει, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να δοθεί ένα τέλος στην αυξανόμενη και καταστροφική για την υγεία μας, καύση απορριμμάτων»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το