Τοπικά

Πιάνουν δουλειά τα μηχανήματα στο αγροτικό δίκτυο Αλμυρού

Πιάνουν άμεσα δουλειά τα μηχανήματα που μίσθωσε ο Δήμος Αλμυρού με τη μορφή του κατεπείγοντος για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στις Δημοτικές Ενότητες Αλμυρού, Ανάβρας, Πτελεού και Σούρπης. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 514.666 ευρώ, ενώ ενστάσεις για τον τρόπο μίσθωσης των μηχανημάτων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Εσερίδης.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγ. Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε στην απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος λόγω της θεομηνίας «Ιανός», καθώς και στην αποδοχή επιχορήγησης 1,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Προέκυψε ανάγκη να συναφθεί το συντομότερο δυνατόν, η σύμβαση «Μίσθωση μηχανημάτων έργου για αποκατάσταση άμεσων και επειγουσών ζημιών από πλημμύρα στις Δ.Ε. Ανάβρας – Πτελεού – Σούρπης», αφού μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας δημιουργήθηκαν τεράστιες ζημιές στην αγροτική οδοποιία του Δήμου από κατολισθήσεις και πλημμύρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε αγροτικές καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια. Υπάρχει ανάγκη για άμεση αποκατάσταση αγροτικών οδών και καθαρισμό χανδάκων προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και γενικότερα την εξασφάλιση προσβασιμότητας οδών σε διάφορες περιοχές της ΔΕ Αλμυρού» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλμυρού.
Να αναφερθεί ότι μετά την πρόσκληση σε διαπραγμάτευση προς τον οικονομικό φορέα ΚΑΘΑΡΙΟΣ ΑΤΕΒΕ, ο τελευταίος υπέβαλε εμπρόθεσμα φάκελο με οικονομικές προσφορές για τις δυο εργολαβίες μίσθωσης μηχανημάτων, με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού να αποφασίζει ομόφωνα την ανάθεση των δυο δημόσιων συμβάσεων στην προαναφερόμενη εταιρεία.

Ενστάσεις Δημ. Εσερίδη
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Εσερίδης κατέθεσε έγγραφο στην Οικονομική Επιτροπή, στο οποίο παραθέτει σειρά ενστάσεων σχετικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε για τη μίσθωση των μηχανημάτων. Σε αυτό αναφέρει:
-Οι αποφάσεις της Οικονομικής για τις αναθέσεις δεν ενέκριναν το άνοιγμα των προσφορών από την επιτροπή. Αυτό ήταν πρόταση δική μου που όμως είχα μειοψηφήσει. Έπρεπε να ληφθεί απόφαση από την Οικονομική που είναι το αρμόδιο όργανο για τις απευθείας αναθέσεις για το ποιος θα ανοίξει τις προσφορές, όπως προβλέπει και το άρθρο 32Α του ν. 4412/2016 που αναφέρει ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης γίνεται από τριμελές όργανο που συγκροτείται από την Αναθέτουσα Αρχή και εισηγείται προς το αποφαινόμενο όργανο για κάθε θέμα που ανακύπτει κατά την ανάθεση της σύμβασης.
-Ο δήμαρχος δεν νομιμοποιείται να επιλέγει εκείνος το ποιος θα ανοίξει τις προσφορές. Στις αποφάσεις αναθέσεων της Οικονομικής έπρεπε να αναφέρεται και το σχέδιο της πρόσκλησης και σε ποιους φορείς θα σταλεί. Επαναλαμβάνω ότι η Οικονομική Επιτροπή είναι το αρμόδιο όργανο για τις απευθείας αναθέσεις και όχι ο δήμαρχος.
-Οι τιμές των προσφορών είναι ελάχιστα χαμηλότερες από αυτές που προβλέπει η μελέτη. Δύο ευρώ την ώρα λιγότερα στον Αλμυρό και ένα ευρώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Αν είχατε τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες και είχαμε κάνει πραγματική διαπραγμάτευση θα είχατε πετύχει καλύτερες τιμές. Θα είχε πετύχει εκπτώσεις άνω του 50% όπως αυτές που επιτυγχάνονται στα έργα της αγροτικής οδοποιίας που δημοπρατούνται από τον Δήμο. Δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου με τον τρόπο αυτό όπως και τα συμφέροντα των αγροτών, καθώς με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να υλοποιηθεί πολύ μεγαλύτερο έργο.
Απαντώντας η αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αρετή Μπέη-Σταματίου τόνισε πως «τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες επί του θέματος, καθώς υπάρχει απόφαση με την οποία έχει ορισθεί η τριμελής επιτροπή δημοπρασιών και αξιολόγησης προσφορών της οποίας η διάρκεια είναι ετήσια και δεν επέλεξε ο δήμαρχος ποιος θα ανοίξει τις προσφορές, αλλά η Οικονομική Επιτροπή με απόφασή της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το