Τοπικά

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική «σύμμαχος» της υγείας – Στη Μαγνησία η Ελληνική Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Μακεδονία»

Σημαντική υγειονομική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με την Ελληνική Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Μακεδονία» του προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ 2014-2016 του υπουργείου Παιδείας, εμπλουτισμένης με τεχνολογίες Big Data Analytics and Computing, AI υποστηριζόμενης πλατφόρμας και Ρομποτικής στη Μαγνησία. Η υγειονομική αυτή δραστηριότητα περιλάμβανε καταρχάς στην επί τόπου κλινική εξέταση ασθενών και επικεντρώθηκε στην εξ αποστάσεως, εξειδικευμένη, εξατομικευμένη μαζική αγωγή υγείας και πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη και του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου στον πληθυσμό των διαβητικών ασθενών στον Δήμο Νοτίου Πηλίου (Προμύρι) και στον Δήμο Βόλου (Διμήνι) στις 5-6 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου 2020 αντίστοιχα.

Μέσω της Κινητής Μονάδας «Μακεδονία» δόθηκε η δυνατότητα άμεσης προσέγγισης στους εν λόγω τόπους στην περιφέρεια και δια της χρήσης της πρωτοποριακής τεχνολογίας και μεθόδου της εξ’ αποστάσεως μαζικής αγωγής υγείας αλλά και της πραγματοποίησης πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και εξ’ αποστάσεως τριτοβάθμιας γενικής και ειδικής πρόληψης νοσημάτων.
Η υγειονομική δραστηριότητα, με επικεφαλής τον χειρουργό δρ Κωνσταντίνο Σταμ. Μαμμά, ΜD MSc PhD, έδωσε τη δυνατότητα σε ασθενείς στην περιφέρεια- μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων εγκλεισμού το καλοκαίρι- να λάβουν αγωγή υγείας σχετικά με τις ενδεδειγμένες προληπτικές εξετάσεις, αλλά και να εξεταστούν κλινικά υλοποιώντας ουσιαστικά την προτεινόμενη ως λύση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πανδημιών τηλε-εργασίας. Η διαδικασία αυτή κλινικά αποτελεί ένα πλεονέκτημα της τεχνολογίας και της μεθόδου της Ελληνικής Κινητής Μονάδας Πρόληψης «Μακεδονία» και των συστημάτων ΑΙ και Ρομποτικής που εμπλουτίζουν τις δυνατότητές της για ασφαλή και αποτελεσματική επί τόπου και εξ’ αποστάσεως μαζική αγωγή υγείας και πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πρόληψη νοσημάτων, με έμφαση στις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη και τον καρκίνο στον πληθυσμό των διαβητικών.
Ειδικότερα, η Κινητή Μονάδα του Προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ «Μακεδονία» εμπλουτισμένη με νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και Ρομποτικής (pn 34931, pn24932, pn24933) ως επέκταση των τεχνολογιών του ψηφιακού ιατρικού εργαλείου «Προμηθέας Ι» (pn 1008239), βρέθηκε στις 5 και 6 Ιουνίου αντίστοιχα στο Προμύρι και τον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων αλλά και στο Διμήνι στις 7 Ιουλίου.
Οι υγειονομικές αυτές δραστηριότητες αφορούσαν στην επί τόπου και εξ’ αποστάσεως αγωγή υγείας και τον ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό του ετήσιου προ-συμπτωματικού ελέγχου και την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και εξ’ αποστάσεως τριτοβάθμια γενική πρόληψη νοσημάτων (πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου μήτρας, του παχέος εντέρου και του προστάτη) και την ειδική πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη με έμφαση στο διαβητικό πόδι και την πρόληψη των ακρωτηριασμών, των νοσημάτων των οφθαλμών και των νοσημάτων του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος στο Δήμο Νοτίου Πηλίου (Προμύρι) την ενορία των Αγίων Αναργύρων Βόλου και τον πρώην Δήμο Αισωνίας (Διμήνι).
Στις υγειονομικές αυτές δραστηριότητες προσήλθαν νέοι, νέοι που σκέφτονται να κάνουν οικογένεια, οι υγιείς οικογενειάρχες, αλλά και άλλοι υγιείς επαγγελματίες (δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς, στρατιωτικοί κ.τ.λ.) και μη (παππούδες, γιαγιάδες κ.τλ..) που έχουν υπό την ευθύνη τους νεογνά, παιδιά, μαθητές και γενικά νέους ανθρώπους, ενώ εξετάσθηκαν μόνον οι διαβητικοί και όσοι έπασχαν από χρόνια ή άλλα νοσήματα που έχρηζαν άμεσης δευτεροβάθμιας ή/και τριτοβάθμιας κλινικής εξέτασης την ίδια ημέρα.
Ειδικότερα, αφορούσαν καταρχήν στην επί τόπου για τους συμμετέχοντες και την εξ’ αποστάσεως μαζική αγωγή υγείας για τον ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό του ετήσιου προ-συμπτωματικού ελέγχου και ακολούθως στην πραγματοποίηση γενικής κλινικής πρόληψης νοσημάτων (διακοπή καπνίσματος, παχυσαρκίας, αλκοολισμού, Pap-test και εξέτασης μαστών για τις γυναίκες, πρόληψης του καρκίνου του προστάτη για τους άνδρες και πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου) και ειδικά άμεση κλινική εξέταση των κάτω άκρων, των οφθαλμών, του καρδιο-κυκλοφορικού συστήματος των διαβητικών ασθενών με σκοπό την πρόληψη των ακρωτηριασμών και άλλων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη και κατόπιν ενδείξεων την τριτοβάθμια εξ’ αποστάσεως εξέταση σε συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς (π.χ. καρδιολόγο για την πρόληψη καρδιολογικών νοσημάτων, οφθαλμίατρο για την πρόληψη παθήσεων των οφθαλμών κ.τ.λ.)

Το υγειονομικό όφελος για τους 30 συμμετέχοντες/ασθενείς στο Προμύρι και τους 30 συμμετέχοντες/ασθενείς στο Διμήνι αλλά και συνολικά για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και τον πρώην Δήμο Αισωνίας ήταν:
Καταρχάς η αγωγή υγείας στο Προμύρι έγινε επί τόπου σε 30 ασθενείς και εξ αποστάσεως σε περίπου 10.000 κατοίκους του Δήμου Νοτίου Πηλίου με τη χρήση ΑΙ υποστηριζόμενου ειδικού πρωτοκόλλου που διαμοιράσθηκε και με τις δύο μορφές δηλαδή ψηφιακά ή/και ως εγγράφου στις 5 Ιουνίου 2020. Ομοίως στον πρώην Δήμο Αισωνίας η αγωγή υγείας έγινε στο Διμήνι επί τόπου σε 30 ασθενείς και εξ αποστάσεως σε περίπου 2.000 κατοίκους του πρώην Δήμου Αισωνίας – ενώ συμπεριλήφθησαν περίπου άλλοι 3.000 κάτοικοι στην περιοχή Καπακλί – σε λίγες ώρες στις 7 Ιουλίου 2020 με τη χρήση ειδικού πρωτοκόλλου ΑΙ υποστηριζόμενου που διαμοιράσθηκε και με τις δύο μορφές δηλαδή ψηφιακά ή/και ως εγγράφου.
Κατά προτεραιότητα έγιναν εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου μήτρας, δόθηκαν οδηγίες πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του Προστάτη για τους άνδρες σε όσους εξετάσθηκαν κλινικά, ενώ στους διαβητικούς πραγματοποιήθηκαν τα προαναφερόμενα και επιπλέον έγιναν κλινικές εξετάσεις κάτω άκρων για την πρόληψη του διαβητικού ποδιού (αγγειοχειρουργική, νευρολογική ορθοπεδική), των οφθαλμών και με βάση τις ενδείξεις αυτές συμπληρώθηκαν με την εξ’ αποστάσεως τριτοβάθμια εξέταση σε συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς στο κέντρο είτε προοπτικά είτε αναδρομικά. Στην ίδια κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε προοπτικά ή αναδρομικά εξ’ αποστάσεως μικροβιολογική και κυτταρολογική εξέταση δειγμάτων των ασθενών που εξετάσθηκαν από ειδικούς ιατρούς για την εξ’ αποστάσεως εξειδικευμένη και εξατομικευμένη κλινική τριτοβάθμια πρόληψη με ενδείξεις.

Στο Προμύρι σε 10 γυναίκες που εξετάσθηκαν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού πραγματοποιήθηκε επί τόπου και χειρουργικός υπέρηχος μαστών κατόπιν ένδειξης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ψηφιακού ιατρικού εργαλείου «Προμηθέας Ι» και της επέκτασής του με σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής (δεν υπήρχε ένδειξη για εξ’ αποστάσεως εξειδικευμένη ακτινολογική εξέταση σε συνεργασία με εξειδικευμένο ακτινολόγο στην Αθήνα, τήλε-ακτινολογία), ενώ σε πέντε συμμετέχοντες τέθηκε η ένδειξη για εξ’ αποστάσεως εξετάσεις τριτοβάθμιας πρόληψης σε συνεργασία από τους ειδικούς ανά ειδικότητα για την αντιμετώπιση τριτοβάθμιου προβλήματος υγείας (οφθαλμολογική με τηλε-οφθαλμολογία, κυτταρολογική με τηλε-κυτταρολογία και μικροβιολογική με τηλε-μικροβιολογία σε δερματική λοίμωξη κάτω άκρου τηλε-δερματολογία. Σε δύο μη συμμετέχοντες συγγενείς συμμετεχόντων δόθηκαν εξ’ αποστάσεως εξειδικευμένες πληροφορίες γενετικής συμβουλευτικής κατόπιν της χρήσης των ΑΙ υποστηριζόμενων πρωτοκόλλων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού λόγω του επιβαρυμένου κληρονομικού ιστορικού (τηλε-μοριακή βιολογία-γενετική).
Στο Διμήνι, σε 15 γυναίκες που εξετάστηκαν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού πραγματοποιήθηκε επί τόπου και χειρουργικός υπέρηχος μαστών κατόπιν ένδειξης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ψηφιακού ιατρικού εργαλείου «Προμηθέας Ι» και της επέκταση του με σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής. Σε τρεις περιπτώσεις διαβητικών έγινε εξ΄ αποστάσεως διάγνωση και συμβουλευτική και λήψη αποφάσεων με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Σε τέσσερις συμμετέχοντες, οι 3 εξ αυτών ήταν διαβητικοί, έγινε ηλεκτροκαρδιογραφία και τέθηκε η ένδειξη για εξ΄ αποστάσεως εξετάσεις τριτοβάθμιας πρόληψης σε συνεργασία με ειδικό καρδιολόγο στο κέντρο με τηλεκαρδιολογία, ενώ σε μία περίπτωση πραγματοποιήθηκε τηλε-γυναικολογία σε συνεργασία με ειδικό γυναικολόγο (αναδρομικά). Σε μία περίπτωση ΩΡΛ παθολογίας σε διαβητική ασθενή, έγινε επί τόπου διάγνωση και συμβουλευτική με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Σε μία ασθενή έγινε υπολογισμός του κινδύνου του καρκίνου του μαστού (ΑΙ).

Οι παρεμβάσεις που έγιναν και στις δύο περιοχές της Μαγνησίας ήταν καινοτόμες και είναι ιδιαίτερης επιστημονικής τεχνολογικής μεθοδολογικής αξίας λόγω των εξής επιτευγμάτων:
– Χρησιμοποιήθηκε η μία από τις δύο κινητές μονάδες πρόληψης «Μακεδονία» εμπλουτισμένης με τεχνολογίες ΑΙ και ρομποτικής.
– Πραγματοποιήθηκε κλινικά η εξ’ αποστάσεως μακροσκοπική και μικροσκοπική διάγνωση και λήψη αποφάσεων, όπως στη δερματολογική εξέταση κάτω άκρους ασθενούς στο Προμύρι σε συνεργασία με εξειδικευμένο μικροβιολόγο με θεραπευτικά αποτελέσματα.
– Πραγματοποιήθηκε κλινικά η εξ’ αποστάσεως μικροσκοπική μικροβιολογική διάγνωση και λήψη αποφάσεων για την τηλε-μικροβιολογική εξέταση ασθενούς στο Προμύρι, σε συνεργασία με εξειδικευμένο μικροβιολόγο (αναδρομικά).
– Πραγματοποιήθηκε κλινικά η εξ’ αποστάσεως μακροσκοπική και μικροσκοπική διάγνωση και λήψη αποφάσεων για την οφθαλμολογική εξέταση ασθενούς στο Προμύρι σε συνεργασία με εξειδικευμένο οφθαλμίατρο (άμεσα προοπτικά).
– Πραγματοποιήθηκε κλινικά η εξ’ αποστάσεως μικροσκοπική κυτταρολογική διάγνωση για την κλινική εξέταση μαστών ασθενούς σε συνεργασία με εξειδικευμένο κυτταρολόγο (αναδρομικά).
– Πραγματοποιήθηκε κλινικά η εξ’ αποστάσεως γενετική συμβουλευτική με διάγνωση του κινδύνου και λήψη αποφάσεων για την κλινική εξέταση μαστών δύο συγγενών ασθενών με δεδομένα που αφορούσαν στην εν λόγω κλινική διαδικασία στην ενορία των Αγίων Αναργύρων Βόλου στις 6 Ιουνίου και ετέθη σε λειτουργία η εξ’ αποστάσεως διαδικασία υπολογισμού του κινδύνου, πρόγνωσης και λήψη αποφάσεων (ΑΙ υποστηριζόμενης γενετικής συμβουλευτικής).
– Πραγματοποιήθηκε κλινικά η εξ΄αποστάσεως ΑΙ υποστηριζόμενη συμβουλευτική με υπολογισμό του ιδανικού βάρους και του βάρους που πρέπει να χαθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με δεδομένα που αφορούσαν στην κλινική διαδικασία τόσο στο Προμύρι και την ενορία των Αγίων Αναργύρων, όσο και το Διμήνι.
– Για την πρόληψη του διαβητικού ποδιού και την πρόληψη ακρωτηριασμού κάτω άκρων διαβητικών ασθενών, κατόπιν εξέτασης των κάτω άκρων και εξέτασης αγγειολογικής παθολογίας έγινε επί τόπου διάγνωση και συμβουλευτική.
– ΑΙ υποστηριζόμενη συμβουλευτική σε ασθενή υψηλού κινδύνου στο Διμήνι για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Οι υγειονομικές αυτές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους παρακάτω εξειδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτές, μαίες και οργανισμούς για τη σύνθεση του κέντρου ελέγχου για την εξ’ αποστάσεως διάγνωση και συμβουλευτική είτε προοπτικά είτε αναδρομικά με άμεση λήψη αποφάσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ψηφιακού ιατρικού εργαλείου «Προμηθέας Ι» και την επέκτασή τους με σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και Ρομποτικής στο πλαίσιο της κατοχυρωμένης και προτυπομένης Ελληνικής Κινητής Μονάδας Πρόληψης «Μακεδονία» του Προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ 2014-16: Αντώνη Παπαγεωργίου (αγγειοχειρουργό), Ελευθέριο Φερεκύδη (ωτορινολαρυγγολόγο), Αριστείδη Αντωνίου (ακτινολόγο), Ιωάννη Θεοδωράκο (μικροβιολόγο), Κέλλυ Χριστοπούλου (οφθαλμίατρο), Χαράλαμπο Ζάρρα (μικροβιολόγο), Νικόλαο Βραχνή (γυναικολόγο), Αργύρη Νταλιάνη (καρδιολόγο) Ρίτσα Γκουρίτσα (μαία), Ελένη Ζούκου (νοσηλεύτρια). Στο ίδιο πλαίσιο συνεργάστηκαν ουσιαστικά η Ελένη Μακρή και η Νίκη Κωσταρά ο σύλλογος «Αγκαλιά» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πολυτέκνων (ΠΕΦΙΠ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το