Τοπικά

Πατήρ Αντώνιος Μουτιάμπα: Σημαντικό ιεραποστολικό έργο στην Ουγκάντα με τη συμβολή της Ελλάδας

Στον Βόλο βρέθηκε χθες ο πάτερ Αντώνιος Μουτιάμπα από την Ουγκάντα και μίλησε στη «Θ» για το μεγάλο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στη χώρα καταγωγής του αλλά και τη συμβολή της δεύτερης πατρίδας του, της Ελλάδας.
Σε ηλικία των 18 ετών βρέθηκε στην Κρήτη στο πλευρό του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη. «Ήρθε για να σπουδάσει μετά από συνεργασία της Μητρόπολης της Ουγκάντας με τη Μητρόπολη Κισάμου Σελίνου. Αρχικά παρακολούθησε το τεχνικό λύκειο, πέρασε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και ακολούθησαν σπουδές στην ιερατική σχολή.
Βρέθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο και λόγω του κορωνοϊού παραμένει στη χώρα μας μέχρι να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Ουγκάντας.
Τελευταία φορά βρέθηκε στον Βόλο πριν από δέκα χρόνια. Ωστόσο τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί με την περιοχή μας λόγω του Κώστα Μοράρου που μαζί αποτελούν μέλη του Σωματείου «Αγάπη και Ελπίδα» που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά στην Ουγκάντα.

«Η εκκλησία μας ασχολείται με τα άπορα παιδιά που πρέπει να πάνε στο σχολείο. Με τη βοήθεια των πολιτών που στηρίζουν το έργο της ιεραποστολής. Θέλουμε να παιδιά να σπουδάσουν αλλά και όσα μένουν σε οικοτροφεία να μπορούν να βοηθηθούν» δήλωσε ο πάτερ Αντώνιος. Όπως σημείωσε υπάρχουν πολίτες που συνδράμουν προσφέροντας το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ κάθε χρόνο – γίνονται ανάδοχοι – για να στηρίξουν ένα παιδί στην Ουγκάντα.
«Φροντίζουμε για 1.237 παιδάκια. Όποια βοήθεια λαμβάνουμε είναι για τα παιδιά» σημείωσε και εξήγησε «η Αφρική πάσχει από αναλφαβητισμό και ο αναλφαβητισμός φέρνει τη μιζέρια. Προσανατολίζουμε τις δράσεις μας στο να καλλιεργούμε και καφέ σε κτήματα προκειμένου να εργαστούν οι ντόπιοι και να έχουμε κάποια έσοδα».
Αναφορικά με τους πολίτες που συνδράμουν στο έργο στήριξης των παιδιών, ο πατέρας Αντώνιος τόνισε πως υπάρχει ευαισθητοποίηση. Στόχος του είναι να ενημερώσει όσους περισσότερους πολίτες μπορεί για να ενισχύσει τη δράση του Σωματείου και της ιεραποστολής. Στην Ουγκάντα υπάρχουν 900.000 χριστιανοί ορθόδοξοι, 80 ιερείς, 102 ενορίες, τρία μοναστήρια εκ των οποίων το ένα για άντρες.

«Η κατάσταση στην Ουγκάντα έχει βελτιωθεί. Έχουν γίνει βήματα. Η αγάπη, η ομόνοια και η ορθοδοξία βοηθούν τα παιδιά και οι αλλαγές φαίνονται. Δυστυχώς η Ουγκάντα πέρασε δύσκολα με τη δικτατορία και «βούλιαξε» οικονομικά. Σιγά σιγά προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας» ανέφερε.
Όπως τόνισε όλα πηγάζουν από την παιδεία και τη μόρφωση και πρόσθεσε ότι οι γονείς είναι πρόθυμοι να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Παράλληλα γίνονται σεμινάρια και στους γονείς για την αξία της μόρφωσης. Όσο για τον κορωνοϊό, τα σχολεία στην Ουγκάντα παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο και αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά τον Οκτώβριο.
Για τη στήριξη του Σωματείου υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός: Τράπεζα Πειραιώς – IBAN: GR5801710140006014146133871 ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες στο τηλέφωνο 6945-896836 (Γραμματέας Σωματείου: Λιάκουρα Βασιλική).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το