Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά ο τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι 21/9 – 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Προχωρά, έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ένα μέτρο χρηματοδοτικής στήριξης με ιδιαίτερη απήχηση στον επιχειρηματικό κλάδο. Η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και μέχρι το μεσημέρι της 17ης Σεπτεμβρίου 77.039 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει -μέσω οριστικών αιτήσεων- το ενδιαφέρον τους. «Να θυμίσουμε ότι στους δύο πρώτους κύκλους της, η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει χρηματοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις (ιδίως μικρές και μικρομεσαίες) με περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στον πρώτο κύκλο χρηματοδοτήθηκαν 52.490 επιχειρήσεις με περίπου 602 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο κύκλο χρηματοδοτήθηκαν 89.729 επιχειρήσεις με 1.259 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για τον νέο κύκλο του μέτρου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, ασχέτως κλάδου δραστηριότητας, που έχουν επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοϊού κατά την προηγούμενη περίοδο», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, η περίμετρος των δικαιούχων έχει διευρυνθεί. «Στον 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ, για πρώτη φορά, δίνεται επίσης δυνατότητα συμμετοχής σε α) μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, και β) ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή σε τομείς με έντονη εποχικότητα, οι οποίοι δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα να επωφεληθούν από τον νέο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ακόμα και αν ήταν προβληματικές -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- κατά τις 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως είχε επιτραπεί και στον 2ο κύκλο», διευκρινίζει ο κ. Τριαντόπουλος, προσθέτοντας: «Οι επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές της Μαγνησίας, έχουν, έτσι, πρόσβαση σε μία πηγή χρηματοδότησης, που προσφέρεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας ενδέχεται να μην επιστρέψει το πλήρες ποσό που της προκαταβολής».

Όσο για τη διαδικασία μετά το τέλος της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρει: «Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων, θα εκδοθεί νέα κοινή υπουργική απόφαση, που θα προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα». Και, φυσικά, θα ακολουθήσει και τέταρτος κύκλος του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου του Υπουργείου Οικονομικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το