Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» της Βίκυς Φλέσσα

 

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου το βιβλίο της Βίκυς Φλέσσα με τίτλο «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;», παρουσία πλήθους κόσμου. Πρόκειται για ένα βιβλίο-«ταξίδι» στην ψυχανάλυση με όχημα τις λέξεις και οδηγό έναν έμπειρο επιστήμονα.
Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσε το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών & Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Πιλότος, του βιβλιοπωλείου «Πένα» και των εκδόσεων Αρμός.
Η κ. Βίκυ Φλέσσα τόνισε πως η ιδέα για το βιβλίο ήταν του εκδότη των εκδόσεων Αρμός κ. Γιώργου Χατζηιακώβου, ο οποίος πρότεινε στη συγγραφέα να κάνει μία μεγάλη συνέντευξη με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ που να γίνει βιβλίο. Έτσι συναντήθηκε με τον αείμνηστο Ματθαίο Γιωσαφάτ 5 φορές και συγκεντρώθηκε ένα υλικό περίπου 18 ωρών.
Το βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι στην ψυχανάλυση με όχημα τις λέξεις και οδηγό έναν έμπειρο επιστήμονα. Όπως τόνισε η ίδια, «είναι ένα βιβλίο πάρα πολύ χρήσιμο, το οποίο είναι ένα λεξικό για τις ανθρώπινες σχέσεις. Στην πραγματικότητα ξεκινάει πριν οι δύο γονείς γίνουν γονείς και καταλήγει μέχρι το τέλος του βίου».
Γιατί ψυχανάλυση; «Αυτή η προσπάθεια να ανιχνεύουμε τα κίνητρα των πράξεών μας μάς βοηθάει να έχουμε μία καλύτερη ζωή. Πρώτον με τον εαυτό μας, γιατί όλοι έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον μας, και δεύτερον στις σχέσεις με τους γύρω μας» σημείωσε.
Όπως επισήμανε η ίδια ένας τρόπος ψυχοθεραπείας είναι και η πίστη: «Σε πολλούς ανθρώπους το μαξιλάρι της πίστης είναι πιο αναπαυτικό και προτιμούν την εξομολόγηση από έναν ψυχοθεραπευτή».
Για την ίδια, τα κριτήρια της επιλογής του ψυχοθεραπευτή πρέπει να είναι αρκετά αυστηρά και το σημαντικότερο αν και κατά πόσο αποτελεί μέλος μιας επιστημονικής εταιρείας.
«Μπορεί να εξακολουθεί να είναι ταμπού το θέμα της ψυχικής υγείας, αλλά δεν σκεφτόμαστε τόσο αρνητικά, όσο παλαιότερα. Πιο εύκολα λες πια ότι πάω σε έναν ψυχολόγο, διότι χρειάζομαι βοήθεια» τόνισε, προσθέτοντας: «Βλέπουμε καθημερινά τι γίνεται. Η παραβατικότητα που παρατηρείται στα σχολεία και στους εφήβους. Θα έπρεπε η πολιτεία σε συνεργασία με την Εκκλησία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ιδρύσουν δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, γιατί η ψυχοθεραπεία είναι ένα ακριβό σπορ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το