Κόσμος

Πανεπιστήμια: Εκτοπίζει τις ΗΠΑ η Κίνα

Αποδυναμώνεται η παγκόσμια κυριαρχία των αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως αποδεικνύεται από τη νέα παγκόσμια κατάταξη «World University Rankings» (Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων) που δημοσιοποιήθηκε χθες από τη βρετανική έκδοση Times Higher Εducation.

Την ίδια στιγμή κερδίζουν έδαφος τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας, τα οποία παράγουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ερευνητικό έργο. Βέβαια οι θέσεις στην κατάταξη δεν έχουν ανατραπεί ολοκληρωτικά, με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να κατέχει την πρώτη θέση ως το καλύτερο πανεπιστήμιο για έρευνα για έβδομη συνεχή φορά.

Στην πρώτη δεκάδα
Η Βρετανία με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ βρίσκεται στη δεύτερη θέση και ακολουθούν: το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το Ινστιτούτο Tεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Imperial College του Λονδίνου.

Ωστόσο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των 100 καλύτερων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συγκαταλέγονταν 43 αμερικανικά, φέτος ο αριθμός τους μειώθηκε σε 34. Αντιστρόφως, ο αριθμός των κινεζικών πανεπιστημίων που κατατάσσονται μεταξύ των 100 καλύτερων αυξήθηκε από τα δύο στα επτά.

Στα 100 καλύτερα φέτος 34 (από 43 τα προηγούμενα χρόνια) είναι αμερικανικά, ενώ επτά (από δύο παλαιότερα) είναι στην Κίνα.

Ο Φιλ Μπάτι, υπεύθυνος για την έκδοση, αναφέρει ότι «τα στοιχεία είναι σαφή: δεν είναι πλέον δεδομένη η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες. Η Κίνα έχει κάνει δυναμική είσοδο και σε αυτόν τον τομέα. Εάν η τάση που καταγράφεται σήμερα εξακολουθήσει στο μέλλον, θα δούμε την Κίνα να εκτοπίζει τις ΗΠΑ από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».

Περισσότερες έρευνες
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αυξάνονται σημαντικά και οι κινεζικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, παρότι η ακαδημαϊκή κοινότητα της Δύσης τις υποβάθμιζε θεωρώντας ότι υπολείπονταν των δυτικών όσον αφορά την ποιότητα.

Μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη στην επιθεώρηση Scientometrics, η οποία μελετάει τα ποσοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της επιστημονικής έρευνας, διαπίστωσε ότι η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμια ηγέτιδα χώρα στην «παραγωγή» επιστημονικής έρευνας υψηλής επιρροής.

Η δρ Κάρολιν Βάγκλερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που υπέγραψε τη μελέτη, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποίησε την εξέπληξαν. Η Κίνα όχι μόνο παράγει μεγαλύτερο ερευνητικό έργο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό του περιλαμβάνεται στο 1% των εργασιών με τις περισσότερες αναφορές.

Η κινεζική έρευνα επικεντρώνεται στην επιστήμη των υλικών, στη χημεία, στα μαθηματικά και στη μηχανική, ενώ οι Αμερικανοί ερευνητές δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κλινική ιατρική, τη φυσική και τις βασικές βιοεπιστήμες.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το