Ελλάδα

Οπισθοδρόμηση ολοταχώς: Καταγγελία πως Μονή αντικαθιστά Κοινωνικό Παντοπωλείο με Κέντρο Κατά των Αμβλώσεων – Στον «αέρα» 1.200 ευάλωτοι

Ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου στεγάζεται -μέχρι και σήμερα- σε κτίριο που ανήκει στην περιουσία της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου. Ωστόσο, η Μονή δεν επιθυμεί την ανανέωση του παραχωρητηρίου, καθώς φέρεται να θέλει τη δημιουργία Κέντρου Προώθησης της Μητρότητας και κατά των αμβλώσεων.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει στο ethnos.gr η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑΜΕΑ και Ισότητας Δ. Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.

Αρχικά, όπως μας εξηγεί η ίδια, από την αρχή ίδρυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει γίνει παραχώρηση από τη Μονή ενός κτιρίου πλησίον του Δημαρχείου Χανίων προς χρήση για τη λειτουργία του παντοπωλείου.

Το παραχωρητήριο έληξε τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο, επειδή είχε δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση, σε επικοινωνία με τον θεοφιλέστατο Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί το κτίριο για ακόμη έναν χρόνο -δηλαδή ως το τέλος του 2023.

Έτσι, επειδή ο καιρός πλησιάζει, το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη ως όφειλε στη διαδικασία διαγωνισμού εύρεσης νέου κτιρίου.

Το κτίριο το έχει παραχωρήσει η Μόνη εδώ και αρκετά χρόνια για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονταν -μέχρι πρότινος- και το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο του Δήμου. Ωστόσο, εκείνοι έφυγαν όταν έληξε το παραχωρητήριο.

Ανησυχία για ένα βήμα πίσω
Το πρόβλημα που φαίνεται να εγείρεται πλέον, όμως, είναι ανησυχητικό για την κοινωνία των Χανίων καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να κάνει -κοινωνικά- ένα βήμα πίσω…

Σε επικοινωνία που είχε η Ελένη Ζερβουδάκη με τον θεοφιλέστατο, όπως μας λέει η ίδια, έγινε κρούση να παραμείνει το κτίριο ως Παντοπωλείο ακόμη και με πληρωμή αντιτίμου.

Εκείνος αρνήθηκε και την ενημέρωσε πως η Μονή επιθυμεί το κτίριο να γίνει Κέντρο για να προάγεται η μητρότητα και «θα είναι κατά των αμβλώσεων, θα προσπαθούν δηλαδή να “τραβήξουν πίσω” το φαινόμενο της άμβλωσης», λέει στο ethnos.gr η αντιδήμαρχος Χανίων.

Αναζητείται λύση για την εξυπηρέτηση 1.200+ ανθρώπων
Η Ιερά Μονή, σύμφωνα με την κα Ζερβουδάκη, δεν συζητάει ούτε καν μίσθωση του κτιρίου, «θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία της όπως εκείνη επιθυμεί».

Έτσι, ο Δήμος Χανίων πλέον έχει προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό για την εύρεση νέου χώρου.

«Από τη στιγμή που έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον θεοφιλέστατο για επιπλέον παραχώρηση, δεν μπορούμε εμείς ως Δήμος να μην σταθούμε συνεπείς στα λόγια μας και γι’ αυτό κινήσαμε τις διαδικασίες», αναφέρει η Ελένη Ζερβουδάκη.

Σημειώνεται ότι από το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούνται πάνω από 1.200 άνθρωποι και συνεχώς αυξάνονται.

Αντίθετη η κοινωνία

Το παραπάνω ζήτημα έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, καθώς έληγε το παραχωρητήριο και ο θεοφιλέστατος δεν ήθελε να συνεχιστεί η συνεργασία.

«Εγέρθηκε το πρόβλημα ως κοινωνικό και ο τοπικός Τύπος, το Δημοτικό Συμβούλιο, η κοινωνία ολόκληρη αντιτάχθηκε σε αυτό, θεωρώντας το μη ηθικό και αλληλέγγυο στις ευάλωτες ομάδες», τονίζει η κα Ζερβουδάκη.

Διάφορα ερωτήματα
Σύσσωμο το ΔΣ τάχθηκε κατά της στρατηγικής και της επιθυμίας της Μονής να πάρει το Κοινωνικό Παντοπωλείο από τα χέρια του Δήμου και, επίσης, «είναι πολύ σοβαρό και στον πνεύμονα της κοινωνίας, στον χανιώτικο λαό, είναι κάτι που πραγματικά δεν αρέσει γιατί ξέρουν τι έργο γίνεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Πρόκειται για ένα «λεπτό» ζήτημα, καθώς νομικά η Μονή μπορεί να αξιοποιεί την περιουσία της όπως εκείνη επιθυμεί. Ωστόσο, από κοινωνικής πλευράς, «και οι δύο πρεσβεύουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπου εκεί τώρα εγείρονται διάφορα ερωτήματα», όπως υπογραμμίζει η Ελένη Ζερβουδάκη.

Η θέση της Μονής
Το ethnos.gr δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

Ωστόσο, ο ηγούμενος της Μονής, θεοφιλέστατος αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, μιλώντας στο neakriti.gr, κάνει λόγο για «ψεύδη» και αναφέρει πως είναι δικαίωμα της εκκλησίας να αξιοποιεί όπως θέλει την περιουσία της. Επίσης, λέει ότι ουδέποτε επικαλέστηκε την δημιουργία «κέντρου κατά των αμβλώσεων, πόσο δε μάλλον σε ένα κατάστημα με βιτρίνα σε κεντρικό δρόμο της πόλης».

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το