Τοπικά

Όμιλος Δημοσιογραφίας 2ου Προτύπου Γυμνασίου: Στο «μικροσκόπιο» η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές

«Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν μαγαζιά που πουλάνε αλκοόλ σε ανήλικα παιδιά»

«Νέοι και αλκοόλ, άλλο ένα αγκάθι της εποχής που τείνει να αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις. Άλλωστε, και οι ίδιοι οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, αλλά οι επιταγές του συρμού δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια διαφυγής» υποστηρίζει η καθηγήτρια Σοφία Κανταράκη. «Η παρέα, το ξέφρενο κέφι, η ανάγκη αυτοπροβολής, το οικογενειακά προβλήματα, το σχολείο, όλα αυτά και άλλα πολλά θεωρούνται παράγοντες που οδηγούν, όπως οι μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου έγραψαν, νέα παιδιά στην κατανάλωση αλκοόλ».

Αναστασία Σκολαρίκη: «Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατόπιν άτυπης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από εμάς σε μαθητές από διάφορα σχολεία, παρατηρήθηκε πως η πλειονότητά τους καταναλώνει οινοπνευματούχα ποτά, έστω και σε μικρή ποσότητα. Κάποιοι από τους μαθητές, μάλιστα, μας δήλωσαν πως καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, όταν ο εσωτερικός τους κόσμος περικλείεται από έντονες συγκρούσεις και αντιφάσεις, οπότε χρησιμοποιούν το αλκοόλ σαν φάρμακο για την καταπολέμηση των προβλημάτων που ταλανίζουν τις ψυχές τους. Προσωπικά, ανήκω στη μειονότητα των μαθητών, οι οποίοι δεν πίνουν αλκοολούχα ποτά, καθώς πιστεύουν πως η εφηβεία δεν είναι η κατάλληλη ηλικία, προκειμένου να ξεκινήσει κανείς την κατανάλωση του αλκοόλ. Επιπρόσθετα, θεωρώ πως η βιασύνη των νέων σε τέτοια θέματα είναι αδικαιολόγητη, από τη στιγμή που όλη η ζωή βρίσκεται μπροστά τους και κατά συνέπεια θα έχουν άπλετο χρόνο να γευτούν την ευχαρίστηση των οινοπνευματούχων ποτών».

Ελένη Καραγιάννη: «Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας είναι η κατανάλωση του αλκοόλ από έφηβους και κυρίως η υπερκατανάλωση από πολύ μικρές ηλικίες. Στην Ελλάδα γενικότερα, οι 7 στους 10 έφηβους ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους. Πολλοί έφηβοι το κάνουν για να ενσωματωθούν σε παρέες και άλλοι για να δείξουν δυνατοί και ώριμοι μπροστά στους φίλους τους. Ορισμένοι απλά προτιμούν την καλοπέραση και τη χαλάρωση που προκαλεί η χρήση αλκοόλ και υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν για να ξεχαστούν και για να ξεφύγουν από τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν π.χ. οικογενειακά προβλήματα ή μπούλινγκ. Η υπερκατανάλωση του αλκοόλ σε τόσο μικρές ηλικίες συνήθως οδηγεί σε προβλήματα υγείας και σε μελλοντικά προβλήματα αλκοολισμού . Είναι αρκετά σύνηθες από έφηβους να καταλήγουν σε νοσοκομεία μετά από κατάχρηση ουσιών και υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό το πρόβλημα έχουν τα μαγαζιά τα οποία πουλάνε αλκοόλ σε ανήλικα παιδιά, θέλοντας μόνο να βγάλουνε λεφτά χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις που θα έχει το αλκοόλ στις ζωές αυτών των εφήβων».

Ρίτα Καραΐσκου: «Στις μέρες μας, παρατηρείται το πολύ συχνό φαινόμενο, έφηβοι να καταναλώνουν αλκοόλ, είτε σε μαγαζιά, είτε σε σπίτια όπου συναντιούνται με άλλους συνομηλίκους τους. Έχουμε διαβάσει στην επικαιρότητα, πολλές φορές έφηβοι να κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ώστε να καταλήγουν στο νοσοκομείο δίχως τις αισθήσεις τους. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την προσπάθεια κάποιων παιδιών να θέλουν να δείχνουν ανεξάρτητα ή μεγαλύτερα από την ηλικία τους. Ακόμη πιο συχνό είναι τα παιδιά που καταναλώνουν αλκοόλ, να θέλουν να ενσωματωθούν σε μια παρέα με τις ίδιες συνήθειες και να γίνουν αποδεκτά ή και δημοφιλή».

Μάρω Καναλιώτου: ««Πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα άλλο ποτό και τέλος το ποτό παίρνει το άτομο» (Ιαπωνικό γνωμικό). Όταν μάλιστα αυτό το άτομο είναι ένας σύγχρονος έφηβος ή έφηβη τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Οι περισσότεροι έχουμε στον περίγυρό μας ένα ή περισσότερα άτομα που έχουν ξεκινήσει από αυτή την ηλικία την κατανάλωση αλκοόλ έστω και περιστασιακά. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και γνωστές. Χαρακτηριστικότερες η ανάγκη αποδοχής του νέου από τους άλλους και η προσπάθεια μίμησης συμπεριφορών και συνηθειών των μεγαλυτέρων ή και συνομηλίκων κάτι που είναι απόλυτο χαρακτηριστικό της «ήβης» των εφήβων. Οι αφορμές ακόμα περισσότερες στις μέρες μας, όπως η συνεχής επιρροή που δεχόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαφημίσεις που προβάλλονται σε αυτά για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και μη όπως τα ενεργειακά ποτά. Προσωπικά δεν πίνω αλκοόλ παρ’ όλο που ένιωσα την ανάγκη να δοκιμάσω σε διάφορες περιστάσεις (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν) που προέκυψαν αλλά επειδή έχω ψάξει και μου έχουν μιλήσει οι γονείς και οι δάσκαλοί μου για τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν σε εμένα. Ευχή όλων είναι οι νέοι να μπορούν να «ξεδιψούν» σε άλλες πηγές».

Δήμητρα Παγώνη: «Αρκετοί έφηβοι στις μέρες μας μπήκαν γρήγορα στη διαδικασία να μεγαλώσουν και να κάνουν πράγματα που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους. Ένα από αυτά είναι και το αλκοόλ. Παιδιά στις μέρες μας περνάν δύσκολα και θεωρούν το αλκοόλ ως διαφυγή της πραγματικότητας. Βγαίνουν έξω για να περάσουν καλά και νιώθουν πως έχουν την ανάγκη να πιούν ώστε να μην σκέφτονται πράγματα που τους απασχολούν . Βέβαια κάποιοι πίνουν για να μην φανούν οι «ξενέρωτοι» της παρέας. Το αλκοόλ είναι πλέον ο κύριος τομέας της χαράς των νέων αλλά η μεγάλη απορία που απασχολεί είναι το ποιος φταίει για όλα αυτά; Τα κέντρα διασκέδασης είναι αυτά που προκαλούν αυτό το πρόβλημα αφού επιτρέπουν την πώληση αλκοόλ σε παιδιά κάτω των 18 ετών και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα».

Καλογήρου Μαριάννα: «Στη σημερινή εποχή, αρκετοί έφηβοι συμμετέχουν σε πολλές παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κ.τ.λ. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κατανάλωση αλκοόλ… Γιατί θα έλεγε κανείς ότι μια τέτοια πράξη είναι παράνομη; Η απάντηση πιστεύω είναι, διότι θα υπάρξουν προβλήματα υγείας από τόσο μικρή ηλικία. Επίσης, ο λόγος που αρκετοί έφηβοι πίνουν είναι γιατί, πιθανότατα οι παρέες τους έχουν μία αρνητική επιρροή πάνω τους και έτσι, πίνοντας, νομίζουν ότι κάνουν κάτι σπουδαίο και σημαντικό, όπως ακριβώς οι ενήλικες».

Καλλιόπη Ζαμπέκα: «Στη σημερινή εποχή οι έφηβοι όταν βγαίνουν έξω για να διασκεδάζουν τα κέντρα διασκέδασης συνήθως παίρνουν ποτά και τα καταναλώνουν. Δεν έχουμε αναρωτηθεί όμως πως μας επιτρέπουν να μπαίνουμε και να ανοίγουμε διαφορά ποτά. Οι περισσότεροι σκέφτονται πως αν δεν «μπουν» στο τρύπακι να πάρουν ποτό μπορεί να είναι και οι ξενέρωτοι της παρέας και κατά κάποιον τρόπο να στοχοποιηθούν. Κάποιοι όμως πάνε για να ξεχαστούν από κάτι που τους απασχολεί και καταναλώνουν νομίζοντας πως θα τα ξεχάσουν όλα που αυτό είναι παντελώς λάθος. Όλοι εμείς οι έφηβοι αν θέλουμε να καταναλώσουμε κάποιο ποτό πρέπει να έχουμε μια αυτοσυγκράτηση για να περνάμε καλά όταν βγαίνουμε».

Ιουλία Πρίφτη: «Πολλά παιδιά της εφηβείας μπαίνουν στη διαδικασία να καταναλώσουν αλκοόλ σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν πολλά κέντρα διασκέδασης πχ κλαμπ και πάρτυ όπου βρίσκουν την ευκαιρία να πιούν και να εθιστούν σε κάτι τόσο καταστροφικό για τον οργανισμό τους. Πολλοί από αυτούς το κάνουν για να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά μέσα σε μια παρέα διότι αν δεν πιούν θα θεωρηθούν μονότονοι, ξενέρωτοι και ακόμα μπορεί και να τους βγάλουν έξω από την παρέα άλλοι όμως πίνουν και εθίζονται για να ξεχάσουν κάτι που έχει γίνει στη ζωή τους κυρίως κάτι κακό που έχουν στεναχωρηθεί. Πολλά κέντρα όμως παρότι που είναι παράνομο να πουλάνε αλκοόλ σε ανήλικους προτιμούν να το κάνουν μόνο και μόνο για το δικό τους συμφέρον και για τα λεφτά. Οι έφηβοι όμως δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν στον εαυτό τους πίνοντας και ξενυχτώντας χωρίς λόγο και για αυτό συνεχίζουν και το κάνουν».

Λυδία Μπέη: «Δυστυχώς, στις ημέρες μας είναι πολλοί οι έφηβοι που καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να επηρεαστούν εύκολα από «κακές» παρέες ή ακόμα και από αυτά που ακούνε. Έτσι προσπαθώντας να τους μοιάσουν θεωρώντας το «μαγκιά» ή για να ενταχτούν ευκολότερα σε μια ομάδα συνομήλικών τους, αποφασίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη να δοκιμάσουν να πιούν. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος είναι ότι ίσως τους βοηθάει να ξεχνιούνται από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αναγκάζονται να υποστούν σε καθημερινή βάση. Τέλος, πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν ψυχολογικά ή οικογενειακά προβλήματα και έτσι βρίσκουν καλή παρηγοριά στο αλκοόλ. Φυσικά όλο αυτό έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες στα σώματα και στην ψυχολογία τους, αφού είναι ακόμη στη σημαντική ηλικία της ανάπτυξης και τότε είναι που αρχίζουν να δημιουργούν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους».

Μάρθα Παυλίδη: «Σχεδόν όλοι οι έφηβοι στις μέρες μας καταναλώνουν αλκοόλ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών πίνουν τόση ποσότητα ώστε να μην μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους .Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αλκοολισμό μετά την ενηλικίωση. Αυτό γίνεται γιατί τα παιδιά στην εφηβεία αντιμετωπίζουν τη αλλαγή στην ψυχοσύνθεσή τους και την ψυχολογία τους με αποτέλεσμα να έχουν την τάση να ακολουθούν τον κίνδυνο. Επίσης επηρεάζονται πολύ από τους φίλους τους και θέλουν να δείξουν πως έχουν μεγαλώσει αρκετά για να αντέχουν το αλκοόλ. Επιπρόσθετα τους ενδιαφέρει η εμφάνισή τους στην παρέα τους και θέλουν να γίνουν αποδεκτοί με αυτό τον τρόπο. Τέλος η αποστασιοποίηση από τους γονείς τους κάνει να τους αμφισβητούν. Βέβαια υπάρχουν πολλές συνέπειες όταν το αλκοόλ γίνεται συνήθεια για τους ίδιους όπως ατυχήματα, προβλήματα στο σχολείο και διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου».

Χρυσαλένα Τόπα: «Σήμερα παρατηρείται έντονη κατανάλωση αλκοόλ από νέους και έφηβους. Αυτό μπορεί να συνέβη για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα μπορεί οι έφηβοι να νομίζουν ότι θα καταφέρουν να λύσουν τα προβλήματά τους με το αλκοόλ, να πίνουν για να αισθανθούν ότι δεν διαφέρουν ή πολύ απλά γιατί τους αρέσει η γεύση του. Δεν θα έπρεπε όμως η κατάσταση να ξεφεύγει καθώς όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνουμε σε μικρή ηλικία τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να καταλήξουμε στον εθισμό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η κατανάλωση λίγου αλκοόλ δεν κάνει πολύ κακό στους νέους αρκεί να γίνεται με μέτρο και προπάντων οι γονείς τους να γνωρίζουν για αυτό».

Πρόδρομος Νατσικόπουλος: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει μια νέα τάση από τους έφηβους προς την κατανάλωση αλκοόλ. Συνήθως αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της επαναστατικότητας που έχουν μέσα τους αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η αίσθηση ότι είναι μεγαλύτεροι από ότι φαίνονται. Παραδείγματος χάριν, ένας 14χρονος θα πιεί ένα βράδυ με τους φίλους του γιατί αισθάνεται 24 χρόνων. Επίσης, η σχολική πίεση συμβάλλει στην ανάγκη να πιούνε αλκοόλ και επίσης ίσως υπάρχει κ η θέληση να αποβάλουν τις δυσκολίες τους και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Προσωπικά προσπαθώ πάντα να κρατάω το μέτρο αν πίνω, και για αυτό εκτός οικογένειας ευτυχώς, δεν έχει συμβεί κάποιο άτυχο γεγονός».

Βλάσης Παχιός: «Η κατανάλωση αλκοόλ από τους έφηβους μαζί και το κάπνισμα από τους ίδιους είναι τα δύο θέματα που απασχολούν και αγχώνουν σήμερα τους περισσότερους γονείς. Πολλές φορές στις νεανικές παρέες η συζήτηση για την κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνει συζητήσεις, προτροπές, ειρωνείες, κοροϊδίες ακόμη και τσακωμούς μεταξύ των παιδιών. Όταν οι νεανικές συντροφιές αρχίζουν σιγά-σιγά να διασκεδάζουν, όχι πια κάτω από τα βλέμματα των μεγάλων, τότε το πιο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος για το αλκοόλ άνοιξε. Θεωρείτε δείγμα ενηλικίωσης, στην οποία οι περισσότεροι νέοι βιάζονται πολύ να φτάσουν. Πρέπει όμως να δείξουν και αυτοί ότι συμμετέχουν ενεργά στην παρέα. Τις περισσότερες φορές το κάνουν αναγκαστικά, για να μη δείξουν ότι υστερούν έναντι των άλλων, ότι είναι δειλοί κ.λπ. Το ότι δεν αισθάνονται καλά ή η διάθεσή τους χάλασε προσπαθούν να το αξιολογούν ως ένα τυχαίο γεγονός και όχι ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το