Πολιτισμός

Ο Βόλος μπορεί να γίνει τουριστικό κέντρο – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου «Όπου και να ταξιδέψω»

Παρουσιάστηκε χθες στο Public Βόλου το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου «Όπου και να ταξιδέψω» (εκδόσεις Μεταίχμιο), στο οποίο ο συγγραφέας επιχειρεί μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα, εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα 24 πόλεων, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος, σε κτίρια και σε διαδρομές.
Ο κ. Νίκος Βατόπουλος ανέφερε πως «με αυτό το βιβλίο γίνεται μία απόπειρα να βγω έξω από τα τείχη της Αθήνας και να ξεχυθώ στα αστικά κέντρα της χώρας, σε μία μεγάλη γεωγραφική κατανομή», προσθέτοντας ότι ο Βόλος είναι μία από τις πόλεις που τον ενδιαφέρει να ανακαλύπτει το αστικό κοίτασμα.
«Αυτή ακριβώς είναι και η ματιά του βιβλίου. Να οργανώσω ένα βλέμμα πάνω στο αστικό απόθεμα της Ελλάδας. Διαπιστώνω κάθε φορά που ταξιδεύω, έτσι προέκυψε και το βιβλίο, ότι υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο κτιριακό απόθεμα σε όλες τις πόλεις και σε διάφορες τυπολογίες κτισμάτων, τα οποία είναι περιθωριοποιημένα ή δεν είναι μέσα στη μνήμη και τη συνείδηση των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι «για να μιλήσουμε για μία ουσιαστική ανάταξη της χώρας, πρέπει να ξαναδούμε τις πόλεις μας. Θεωρώ πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν οι πόλεις σωστά, με μία νέα ματιά πλέον. Υπάρχει μια μερίδα της κοινωνίας που ενδιαφέρεται ουσιαστικά και ενεργά, ελπίζοντας ότι αυτή η μερίδα θα γίνει πολυπληθέστερη, πιο ενεργή και πιο δυναμική».
Ο κ. Νίκος Βατόπουλος ανέφερε με αφορμή και τη χθεσινή του βόλτα στον Βόλο πως «ξαναείδα πόσο ενδιαφέρουσες πτυχές και την τεράστια ποικιλία που έχει αυτή η πόλη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βόλος έχει ένα πολύ καλό επίπεδο σαν πόλη. «Αν φτιάξει και μερικά κτίρια ακόμη, μπορεί να γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον αστικό κέντρο, που θα μπορεί να είναι κι ένας τουριστικός προορισμός, ακριβώς για την αστική του κληρονομιά» επισήμανε για να προσθέσει ότι «ο Βόλος, ο οποίος είναι προικισμένος με τη γεωγραφική του θέση, στο μέσο της χώρας, με το Πήλιο και τις Βόρειες Σποράδες, μπορεί να γίνει ένα μεγάλο τουριστικό και συγκοινωνιακό κέντρο, αλλά και εκπαιδευτικό».

«Αν το δει κανείς σε μία ευρύτητα και σε μια προοπτική μέλλοντος, η διεύρυνση ταυτότητας του Βόλου, θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την πόλη. Και θέσεις εργασίας θα φέρει και αστική περηφάνια θα προσδώσει και γενικότερα θα δημιουργήσει μία κινητικότητα, το οποίο είναι το ζητούμενο» τόνισε.
«Αυτό είναι που «τρέχει» το βιβλίο, δηλαδή να δημιουργηθεί μία κίνηση ιδεών γύρω από τις πόλεις μας» κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι για το βιβλίο μίλησε ο αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνος Αδαμάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ κ. Δημήτρης Χορταριάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το