Τοπικά

Είκοσι μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν από την εθελοντική αιμοδοσία στη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ. 

Περίπου 20 μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν από τη χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τον Μάρτιο του 2012 έχει δημιουργηθεί στη Σχολή τράπεζα αίματος με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε έκτακτα αλλά και προγραμματισμένα χειρουργεία. Εξάλλου η Σχολή διαθέτει εκατοντάδες φοιτητές αλλά και δεκάδες καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους και ευρύτερο προσωπικό που σημαίνει πως είναι αναμενόμενο να προκύπτουν διάφορα θέματα υγείας για τα οποία είναι αναγκαία η συνδρομή με μονάδες αίματος.
Είναι άλλωστε γνωστό πως σε ένα προγραμματισμένο ή έκτακτο χειρουργείο, θα απαιτηθούν αρκετές μονάδες αίματος που από μόνο του το Νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει, γι’ αυτό και ζητά από τους συγγενείς του πάσχοντα να μεριμνήσουν για την περαιτέρω εξασφάλιση των μονάδων αίματος.

Στο κάλεσμά της στους πολίτες για την αιμοδοσία η Σχολή ανέφερε πως «μετά τη συνεχή και θετική σας ανταπόκριση για προσφορά αίματος, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 δημιουργώντας την Τράπεζα Αίματος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, σε τακτά διαστήματα (ανά εξάμηνο) και με τη δική σας συνεισφορά προσπαθούμε να την ενισχύσουμε».
Στη χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία συμμετείχαν φοιτητές και προσωπικό της Σχολής και συγκεντρώθηκαν 20 περίπου μονάδες αίματος. Ήταν η πρώτη αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ η δεύτερη θα γίνει την Άνοιξη.
Η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας βρέθηκε στον αύλειο χώρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών από το πρωί και παρέμεινε εκεί μέχρι το μεσημέρι. Μάλιστα χθες έντονο ήταν το ενδιαφέρον των φοιτητών να προσφέρουν αίμα.
Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών είναι ίσως η μοναδική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η οποία διαθέτει τόσο οργανωμένη τράπεζα αίματος με συστηματικές αιμοδοσίες και διάθεση των ανθρώπων της να προσφέρουν.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά, επισημάνθηκε από τη Σχολή, μέχρι στιγμής και στα επτά χρόνια ύπαρξης της τράπεζας αίματος, έχουν διατεθεί 100 μονάδες σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που είχαν ανάγκη. Βοηθήθηκαν συγγενείς φοιτητών και του προσωπικού της Σχολής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε συνδρομή και σε ανθρώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δεν ανήκουν στη Σχολή.
Ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκος Δαναλάτος δήλωσε πως «η τράπεζα αίματος υπάρχει εδώ και επτά χρόνια. Ξεκίνησε από την πρώην κοσμήτορα κ. Σακελλαρίου, συνεχίστηκε από τον τέως κοσμήτορα κ. Βαφείδη και πλέον την έχουμε αναλάβει και εμείς. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι να προβληθεί ακόμη περισσότερο, ώστε οι συμμετέχοντες να αυξηθούν».
Πάντως και από τη μέχρι τώρα προσέλευση φαίνεται πως οι φοιτητές, οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό είναι ευαισθητοποιημένοι για την προσφορά αίματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το