Τοπικά

Ο σεισμός «ξύπνησε» μνήμες – Τρία τα ρήγματα στη Μαγνησία

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 12:16 κοντά στη Λάρισα και την Ελασσόνα, με τους κατοίκους να κοιμούνται στα αυτοκίνητα φοβούμενοι τους μετασεισμούς. Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές, ενώ ορισμένα εξ αυτών κατέρρευσαν, ανάμεσά τους κι ένας ιερός ναός στο Μεσοχώρι Ελασσόνας. Στο ίδιο χωριό, εγκλωβίστηκε κι ένας κάτοικος με κινητικά προβλήματα, καθώς κατέρρευσε μέρος του σπιτιού του. Ωστόσο, ο άνθρωπος γλίτωσε, απεγκλωβίστηκε από την ΕΜΑΚ και είναι καλά στην υγεία του.

Στη Μαγνησία τέθηκαν σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με εντολή διασποράς οχημάτων και προσωπικού. Στη Λάρισα χιλιάδες δημότες βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες. Ο σεισμός που είχε επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Λάρισα με κτήρια κυριολεκτικά να… κουνιούνται.

Ο σεισμός προκάλεσε χθες σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στον Βόλο, καθώς δεκάδες σπίτια έμειναν για ώρα χωρίς τηλεφωνικές γραμμές , ενώ τα κινητά «νέκρωσαν».
Οι μαθητές βγήκαν στα προαύλια των σχολείων και λίγη ώρα μετά δόθηκε εντολή να φύγουν.
Η χθεσινή σεισμική δόνηση ανέσυρε μνήμες από τους μεγάλους σεισμούς σε Βόλο και Λεχώνια . Η περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής, Λήμνου και Β. Σποράδων είναι η απόληξη της σεισμικής τάφρου του βορείου Αιγαίου και του δυτικού άκρου του ρήγματος της Ανατολίας. Η σεισμική τάφρος του βορείου Αιγαίου, ενδέχεται να προκαλέσει σεισμούς, που πιθανόν να αγγίξουν και τους 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αρχίζει από τις Βόρειες Σποράδες και εκτείνεται μέχρι τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.
Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου έχει βάθος μέχρι και 1.650 μέτρα στον βυθό της θάλασσας. Πρόκειται για μια μεγάλη ζώνη, που εκτείνεται σε μήκος 1.500 χιλιομέτρων και φθάνει μέχρι την ανατολική Τουρκία. Η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς τακτικά, καθώς είναι παρόμοια με το ρήγμα του Αγ. Ανδρέα στην Καλιφόρνια». Τα σεισμικά ρήγματα που βρίσκονται ή διέρχονται από περιοχές του Νομού Μαγνησίας είναι τρία, σύμφωνα με τον σεισμικό χάρτη που έχει συντάξει η ερευνητική ομάδα του ομότιμου καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Βασ. Παπαζάχου. Πρόκειται για ρήγματα μεταξύ 159 συνολικά στον ελληνικό χώρο, που έχουν καταγραφεί και τα οποία έχουν δώσει σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ τα τελευταία 2.500 χρόνια. Τα τρία σεισμικά ρήγματα βρίσκονται στη Ν. Αγχίαλο, είναι μήκους 30 χιλιομέτρων και έχει δώσει μέχρι σήμερα τρεις σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου, μήκους 24 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα δύο σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ και στη θαλάσσια περιοχή Πιπέρι Β. Σποράδων, μήκους 30 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα έναν σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.
Τα σεισμικά ρήγματα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες, στα ανάστροφα, στα κανονικά και στα οριζόντιας μετατόπισης, ανάλογα με την κίνηση των σεισμικών πλακών. Και τα τρία είδη σεισμικών ρηγμάτων μπορούν να δώσουν καταστροφικό σεισμό, ανάλογα με το μέγεθός του, την περιοχή όπου αυτός εκδηλώνεται και το εστιακό του βάθος. Εξάλλου η Μαγνησία έχει καταταγεί στην κατηγορία ΙΙ του ελληνικού σεισμικού χάρτη. Με βάση τον χάρτη που έχει τεθεί σε ισχύ με νόμο από το 2003 (ΦΕΚ 1154, 12-8-2003) η χερσαία Μαγνησία και το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου κατατάσσονται στις περιοχές μεσαίας σεισμικής επικινδυνότητας (ζώνη ΙΙ), με σεισμική επιτάχυνση εδάφους 0,24, όταν η ζώνη Ι έχει σεισμική επιτάχυνση 0,16 και η ΙΙΙ 0,36.
Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τη συχνότητα γένεσης των σεισμών, το γεωλογικό τους υπόβαθρο αλλά και τα μεγέθη σεισμών που έχουν σημειωθεί στην κάθε περιοχή.
Στην ίδια ζώνη έχουν ενταχθεί και τα νησιά των Β. Σποράδων. Στον προηγούμενο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας οι Β. Σποράδες ανήκαν στη ζώνη ΙΙ, ωστόσο η επιτάχυνση εδάφους ήταν 0,16 και όχι 0,24 όπως ισχύει με τον νέο χάρτη.

Παπαζάχος: Για μήνες θα κουνιέται η Θεσσαλία
Θα ακολουθήσει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία στη Θεσσαλία μετά τον κύριο σεισμό 6 ρίχτερ σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο
Ο σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ελασσόνα και έγινε αισθητός μέχρι την Αττική. Μάλιστα, με δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνει ότι στον χορό των μετασεισμών θα ζει τους επόμενους μήνες η Θεσσαλία.
Όπως είπε ο καθηγητής το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στον Τύρναβο είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και είναι ο κύριος σεισμός γιατί το μέγεθος είναι κοντά στο μέγιστό δυναμικό που έχει η περιοχή. «Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη. Φυσικά και ανησυχούμε και για το τώρα και τις βλάβες που έχει προκαλέσει αλλά και για το μετά. Θα κρατήσει πολύ αυτή ιστορία και θα έχουμε μετασεισμούς για μήνες».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαχάζος ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός και σε ένα γνωστό ρήγμα (ρήγμα Τυρνάβου) ο οποίος έχει εξαντλήσει το δυναμικό του συγκεκριμένου σημείου. «Έχει δώσει και στο παρελθόν σε παλιούς γεωλογικούς χρόνους σε χιλιάδες χρόνια τέτοια Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το