Πολιτισμός

«Ο Πέτρος και ο Λύκος» από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Μουσείων με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της ορχήστρας, με μια πλούσια ιστορία από το 1924, παρουσιάζει το διάσημο μουσικό παραμύθι του Sergei Prokofiev «Ο Πέτρος και ο Λύκος», σε μια εκδήλωση που αναμένεται να συναρπάσει τους μικρούς μαθητές. Το κινηματοθέατρο Αχίλλειον θα φιλοξενήσει τις πρωινές παραστάσεις, προσφέροντας στα παιδιά μια μαγική εμπειρία μουσικής και αφήγησης. Το μουσικό ταξίδι θα παρουσιαστεί στις 16, 17, 18 και 19 Απριλίου, καθώς και στις 13 και 14 Μαΐου, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του θαρραλέου Πέτρου και του πονηρού Λύκου, μέσα από την εκφραστική δύναμη της μουσικής.
Η επιλογή του «Πέτρου και του Λύκου» δεν είναι τυχαία, καθώς το έργο αυτό έχει σχεδιαστεί για να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής, παρουσιάζοντας τα διάφορα μουσικά όργανα και τους ρόλους τους μέσα στην ορχήστρα. Με την παρουσίαση αυτή, η Φιλαρμονική επιδιώκει να αναπτύξει την αισθητική αντίληψη των παιδιών και να τα ενθαρρύνει να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ουσιαστική, καθώς τους παρέχεται η ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική ως ένα ζωντανό και διαδραστικό μέσο μάθησης. Η εκδήλωση «Ο Πέτρος και ο Λύκος» αναμένεται να αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη των νέων μαθητών, προσφέροντας μια εμπειρία που θα τους συνοδεύει για χρόνια.
Όπως εξηγεί ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής κ. Βασίλης Τασούδης, «η ιστορία αφηγείται τις περιπέτειες του νεαρού Πέτρου, ο οποίος, παρά τις προειδοποιήσεις του παππού του, αποφασίζει να πιάσει έναν λύκο που απειλεί το χωριό τους. Με τη βοήθεια των φίλων του, του πουλιού, της πάπιας και της γάτας, ο Πέτρος καταφέρνει να παγιδεύσει τον λύκο, και τελικά οι κυνηγοί τον παραδίδουν στον ζωολογικό κήπο. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές μορφές, από την κλασική συμφωνική εκτέλεση μέχρι θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, και ακόμα και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων».
Όσον αφορά στη μουσική του Prokofiev, όπως τόνισε ο κ. Β. Τασούδης, «είναι ζωντανή και εκφραστική, με κάθε όργανο να παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και τις δράσεις του κάθε χαρακτήρα. Η δημοτικότητα του έργου οφείλεται στην ικανότητά του να συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, καθώς και στην ικανότητά του να προσελκύει και να διατηρεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι ένα έργο που έχει σχεδιαστεί για να είναι προσβάσιμο και κατανοητό από τα παιδιά, παρέχοντας μια διασκεδαστική εισαγωγή στην κλασική μουσική και στην ορχηστρική σύνθεση. Με την παρουσίαση αυτή, η Φιλαρμονική επιδιώκει να αναπτύξει την αισθητική αντίληψη των παιδιών και να τα ενθαρρύνει να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους».
Ο ίδιος σημείωσε πως «η μουσική έχει τη δύναμη να μεταφέρει μηνύματα και συναισθήματα πέρα από τα λόγια. Με το «Πέτρος και ο Λύκος», θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μια πρώτη γεύση από αυτή τη δύναμη. Να τους δείξουμε πώς η μουσική μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία, να παρουσιάσει χαρακτήρες, να δημιουργήσει σκηνικά. Κάθε νότα, κάθε μελωδία, κάθε όργανο έχει τη δική του ταυτότητα και ρόλο στην ιστορία που θέλουμε να πούμε.
Η παρουσίαση των οργάνων πριν την αφήγηση είναι κρίσιμη. Θέλουμε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα όργανα, να καταλαβαίνουν τις διαφορές τους, να αισθάνονται την ομορφιά τους. Όταν θα ακούσουν την ιστορία, θα μπορούν να συνδέσουν κάθε όργανο με τον χαρακτήρα που εκπροσωπεί. Αυτό θα τους βοηθήσει να «δουν» τη μουσική, να την «αγγίξουν» με τα αυτιά τους.
Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να ανακαλύψουν την αξία της ακρόασης, της προσοχής, της φαντασίας. Να μάθουν ότι η μουσική δεν είναι απλώς ήχοι, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος που μπορεί να τους μεταφέρει σε άλλες διαστάσεις, να τους διδάξει νέα πράγματα, να τους εμπνεύσει.
Με την εκδήλωση αυτή, ελπίζουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο της μουσικής για τα παιδιά, να τους προσφέρουμε μια εμπειρία που θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή. Να τους δείξουμε ότι η μουσική είναι ένα δώρο, ένα εργαλείο, ένας φίλος.
Και το σημαντικότερο, να τους δώσουμε την ευκαιρία να αισθανθούν, να σκεφτούν, να ονειρευτούν. Να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι κάθε ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο Πέτρος της δικής του ιστορίας, να αντιμετωπίσει τους δικούς του λύκους, να γίνει ο ήρωας της δικής του μουσικής».
Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα και την προσδοκία η εκδήλωση να αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην καρδιά και το μυαλό κάθε παιδιού που θα την παρακολουθήσει. Μια εκδήλωση που θα γίνει γέφυρα μεταξύ της μουσικής και της παιδείας, μεταξύ της τέχνης και της ζωής. Μια εκδήλωση που θα μεταδώσει την αγάπη για τη μουσική στις επόμενες γενιές.
Από την πλευρά της η κ. Νιόβη Κωστοπούλου επισήμανε πως πρόκειται για ένα «συμφωνικό παραμύθι για παιδιά», ένα μουσικό έργο για ορχήστρα και αφηγητή που συντέθηκε το 1936 και που η δημοτικότητά του σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες, έχουν καθιερώσει το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.
«Κλείνοντας έναν αιώνα λειτουργίας, βαθιάς παράδοσης και ιστορίας η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας πραγματοποιεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί απόλυτο σεβασμό στο είδος, αφοσίωση και χειρουργική ακρίβεια από όλους τους συντελεστές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του και να αφυπνίσει, να ενεργοποιήσει, να ψυχαγωγήσει και να ταξιδέψει το ευαίσθητο παιδικό μας ακροατήριο στον μαγικό και μοναδικό κόσμο της μουσικής. Ο κάθε χαρακτήρας του παραμυθιού αντιπροσωπεύεται από ένα όργανο της ορχήστρας. Τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν έτσι τους ήχους των οργάνων κατά την εκτέλεση του έργου» τόνισε η ίδια προσθέτοντας για τον δικό της ρόλο: «Ο δικός μου ρόλος είναι του αφηγητή. Ο αφηγητής διηγείται την ιστορία ενός παιδιού, την οποία η ορχήστρα αποδίδει με τη χρήση διαφορετικών μουσικών οργάνων και ενός «θέματος» για κάθε πρόσωπο ή ζώο της ιστορίας. Απαιτείται από την πλευρά μου απόλυτος συντονισμός και ακρίβεια σε σχέση πάντα με τους εξαιρετικούς μουσικούς – ερμηνευτές και τον μαέστρο της ορχήστρας. Είναι μια μουσική παράσταση συνόλου. Η μουσική και ο λόγος παντρεύονται και γεννούν στα παιδιά συναισθήματα και σκέψεις που νομίζω θα καταγραφούν στις παιδικές τους ψυχές και θα μείνουν ανεξίτηλα στον χρόνο.
Η άψογη συνεργασία μου με όλους τους συντελεστές μού δίνει δύναμη και ελπίδα. Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά θα ευχαριστηθούν και θα φύγουν κουβαλώντας μέσα στην ψυχή τους έναν τεράστιο πλούτο. Τη μουσική».
Η ίδια σημείωσε πως «νομίζω πως αν γλιτώσει το παιδί… υπάρχει ελπίδα και βεβαίως είμαι αισιόδοξη. Ο ρόλος μας ως καλλιτέχνες είναι αυτός. Να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μας φίλους και να δώσουμε τροφή για σκέψη. Το έχει τόσο πολύ ανάγκη η εποχή μας. Οφείλουμε να τους καλλιεργήσουμε διαφορετικά ακούσματα, ηχοχρώματα και μελωδίες που επίσης τείνουν να εκλείψουν στην εποχή μας. Οφείλουμε να τους εξάψουμε τη φαντασία…».
Εκτός από τις προγραμματισμένες παραστάσεις που είναι για σχολεία, θα γίνουν και κάποιες σε εξωτερικό χώρο ανοιχτές για όλο το κοινό. «Σίγουρα το έργο αυτό του Προκόφιεφ δεν είναι μόνο για παιδιά, αλλά και για όποιον θέλει να χαλαρώσει, να δει τον κόσμο με τα μάτια της αθωότητας, να αφεθεί στις μελωδίες αυτού του μοναδικού συνθέτη, να ταξιδέψει στον χρόνο και να γίνει πάλι παιδί. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν!» κατέληξε η ίδια.
Σολίστ: Τακτικός Βάιος, φλάουτο, Γατής Αθανάσιος, κλαρινέτο, Θεοδωρακάκης Δημήτριος, φαγκότο, Παππάς Δημήτριος, τρομπέτα, Γκιούρκη Μαρία, κόρνο, Μπακάλης Ευάγγελος, κρουστά.
Συντελεστές: Αφήγηση: Κωστοπούλου Νιόβη, επιμέλεια βίντεο: Τακτικός Βάιος, επιμέλεια κειμένων: Τασούδης Βασίλης, ηχοληψία / φωτισμός: Μπάντελης Μάνθος, Omega Sound, καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιμαίος Ανδρέας.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το