Τοπικά

«Ο Δήμος Βόλου διοργάνωσε ημερίδα για την προώθηση της καύσης σκουπιδιών με ομιλητές σε διατεταγμένη υπηρεσία»

Αντιεπιστημονική χαρακτήρισε την ημερίδα που οργάνωσε η δημοτική αρχή Βόλου για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στον ΧΥΤΑ, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν μια ημερίδα για την προώθηση της καύσης σκουπιδιών από τη δημοτική αρχή Βόλου.
Τα μέλη του ΚΚΕ αναφέρθηκαν και στους ομιλητές της ημερίδας, κάνοντας λόγο για εισηγητές σε διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
«Καλεσμένος της δημοτικής αρχής να μιλήσει για το θέμα ήταν ο κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και πρώην Γ.Γ. Περιβάλλοντος, Δασών και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΚΑ το 2010 – 2011, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Η ΕΕΔΣΑ εδώ και χρόνια διοργανώνει συνέδρια, οργανώνει ομάδες εργασίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με χρηματοδότηση από πολλούς χορηγούς, που με τον έναν ή άλλον τρόπο δραστηριοποιούνται στη κερδοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων, για να προωθήσει την παράδοση της διαχείρισης των αποβλήτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου.

Για τον Ευάγγελο Μιχαλόπουλο ο κ. Στεργίου σημείωσε πως είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας VM&A, η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της: «Σκοπός μας είναι η μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους των πελατών μας μέσω της παροχής των κατάλληλων υπηρεσιών». Στην ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης ότι «ψυχή» της εταιρείας είναι ο κ Μιχαλόπουλος, που «ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός, … κατείχε θέση υψηλής ευθύνης σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης» και ότι «από το 2009, … και έκτοτε η εταιρεία έχει ανταποκριθεί σε πολλαπλές επιχειρηματικές ευκαιρίες, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την βιομηχανία και έχει μεγιστοποιήσει τα κέρδη της».

«Οι “επιστήμονες” αναπαρήγαγαν και επαναλάμβαναν αντιεπιστημονικά, αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά διλήμματα για να πετύχουν τους σκοπούς τους στη ημερίδα», τόνισαν τα μέλη του ΚΚΕ και κάλεσαν τους πολίτες να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή Βόλου, καθώς μαζί με την κυβέρνηση και την περιφέρεια καταδικάζουν την πόλη στο θάνατο.
Σημείωσαν επίσης πως μαζί με τον δήμαρχο, στελέχη της ΝΔ και άλλοι λιγοστοί συνοδοιπόροι, εντελώς ξεδιάντροπα, διαχώρισαν τον καρκίνο σε «καλό» και «κακό», σε «λιγότερο» και «περισσότερο» βάζοντας το δίλημμα στους δημότες να εκτιμήσουν και να επιλέξουν με ποιον τρόπο έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να γεμίσουν καρκίνο για την κερδοφορία των επενδυτών.
«Αποδείχτηκε, ακόμη μια φορά, ότι η Δημοτική αρχή Βόλου, πλέον, εντελώς απροκάλυπτα υπηρετεί τα επιχειρηματικά κέρδη. Αντικειμενικά αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εφαρμογή τη αντιλαϊκής πολιτικής για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος. Βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, το μέλλον των παιδιών και των νέων της περιοχής της».

Επίσης το ΚΚΕ πρόσθεσε πως ο ΕΣΔΑ, ύστερα από την εφαρμογή οδηγιών της Ε.Ε. στην ελληνική νομοθεσία, προβλέπει την καρκινογόνα καύση ενώ σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της Κίνησης Πολιτών κατά της καύσης των σκουπιδιών στην ημερίσα τα μέλη του ΚΚΕ υποστηρίζουν πως η πρότασή της ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην προώθηση της παραγωγής, της καύσης και της παράδοσης της διαχείρισης των ΑΣΑ σε επιχειρηματικά συμφέροντα. «Κι αυτό γιατί η Κίνηση Πολιτών κατά της Καύσης των Σκουπιδιών ζήτησε την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή και η καύση SRF/RDF. Όπως έχουμε αποκαλύψει ο ΕΣΔΑ, ύστερα από την εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. στην ελληνική νομοθεσία, προβλέπει την καρκινογόνα καύση» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ ζητά να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και petcoke, να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και petcoke αλλά και να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το