Τοπικά

Με συννεφιά και ίσως βροχή η παρέλαση την Κυριακή στον Βόλο – Υποχωρεί το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από Σαχάρα 

Με συννεφιά και ίσως βροχή μετά το μεσημέρι θα εορταστεί στον Βόλο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου την Κυριακή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα επικρατεί συννεφιά, που μετά το μεσημέρι θα φέρει βροχές ασθενούς ως και μέτριας έντασης, ενώ στην κορυφή του Πηλίου θα σημειωθεί πυκνή χιονόπτωση από το πρωί.
Η θερμοκρασία στον Βόλο θα κυμανθεί την Κυριακή από 8 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Χάνια θα είναι γύρω στο 0.
Χθες ο Βόλος ξύπνησε σκεπασμένος με ένα πέπλο κιτρινοκόκκινης σκόνης, αποτέλεσμα της μεταφοράς της από την έρημο της Βόρειας Αφρικής, λόγω των ισχυρών αερίων ρευμάτων και των νοτιάδων που πνέουν τις τελευταίες ημέρες. Η μεταφορά σκόνης αναμένεται να διακοπεί τις επόμενες ημέρες με τις βροχοπτώσεις και τη στροφή των ανέμων από δυτικές διευθύνσεις.
Δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια, στέγες, αυτοκίνητα άλλαξαν χρώμα και έγιναν κιτρινοκόκκινα χθες, ενώ πτώση σημείωσε και η θερμοκρασία.
Αναλυτικότερα σήμερα προβλέπονται συννεφιές και βροχές στον Βόλο, με το θερμόμετρο να δείχνει από 10 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί.
Συννεφιές και ασθενείς βροχές προβλέπονται και αύριο Σάββατο, με το θερμόμετρο να δείχνει από 7 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης, κυρίως το πρωί. Στην κορυφή του Πηλίου θα σημειωθεί χιονόπτωση.
Την Κυριακή, ανήμερα της εθνικής επετείου και της παρέλασης, αναμένονται συννεφιές, που μετά το μεσημέρι θα φέρουν βροχές, με το θερμόμετρο να δείχνει από 8 μέχρι 13 βαθμούς. Στις κορυφές του Πηλίου αναμένεται πυκνή χιονόπτωση και θερμοκρασίες γύρω στο 0.
Συννεφιές προβλέπονται Δευτέρα και Τρίτη ωστόσο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 16-17 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τετάρτη αναμένεται αίθριος καιρός, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 18-19 βαθμούς.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες για μεταφορά αφρικανικής σκόνης
Τακτικότερες είναι πλέον οι εμφανίσεις της αφρικανικής σκόνης και στη Μαγνησία, όπως η χθεσινή. Οι μετεωρολογικές συνθήκες για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την Ελλάδα, από τη Βορειοδυτική Αφρική, Μαυριτανία, Αλγερία και Τυνησία, την άνοιξη κυρίως, οφείλεται στην ύπαρξη ενός υψηλού βαρομετρικού συστήματος πάνω από τις συγκεκριμένες περιοχές και τη Δυτική Μεσόγειο. Η σκόνη ανυψώνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με νοτιοδυτικούς ανέμους μεταφέρεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, το καλοκαίρι χαμηλά βαρομετρικά συστήματα πάνω από την έρημο της Σαχάρας ευνοούν έντονες ανοδικές κινήσεις και διασκορπισμό της σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα με σύγχρονη μεταφορά της από νότιους ανέμους προς την Ελλάδα. Άλλες φορές οι περιοχές εκτόξευσης σκόνης προσδιορίζονται στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη και Τσαντ). Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης η σκόνη μπορεί να είναι λευκή ή ερυθρά. Στην πρώτη περίπτωση τα σωματίδια της σκόνης περιέχουν, σε μεγάλο ποσοστό, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στη δεύτερη, πυρίτιο, άργιλο και σίδηρο. Στην περίπτωση βροχόπτωσης τα σωματίδια της σκόνης διαλύονται στις υδροσταγόνες και έτσι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές. Οι αμμοθύελλες από τη Σαχάρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δεκαπλασιαστεί. Η σκόνη μεταφέρεται σε ύψος τριών μέχρι έξι χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και εναποτίθεται στο έδαφος είτε σε ξηρή, είτε σε υγρή μορφή με τη βροχή. Η σκόνη αυτή δεν είναι τοξική και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο αν η συγκέντρωσή της στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλη, τότε υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, που ίσως αισθανθούν δυσφορία. Τέτοιες ομάδες είναι οι πάσχοντες από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, που πρέπει να αναπνέουν από τη μύτη και να προσέχουν αυτές τις ημέρες.
Άλλοι πάλι επιστήμονες εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο είναι ανάμεσα στις ουσίες, που έρχονται μαζί με την αφρικανική σκόνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το