Πολιτισμός

Ο Χρήστος Βενέτης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – “Η Ιατρική είναι η επιστήμη των επιστημών, πρέπει να την ερωτευθείς”

Καλεσμένος μας σήμερα ο γιατρός Χρήστος Βενέτης.

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Γιατρέ μου, να σ’ ακούσουμε, να γνωρίσουμε έναν ξεχωριστό γιατρό, γυναικολόγο νούμερο ένα, και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.
Καταγωγή, παιδικά χρόνια, σπουδές, οικογένεια.
Ο παππούς μου, ο Χρήστος Βενέτης του Ζήση από τη Χλόη Βελεστίνου, κολίγα γιος όπως έλεγε ο ίδιος, με εφόδιο το σχολαρχείο έφθασε διευθυντής φυλακών στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας μου ο Αριστείδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ως κτηνίατρος (εισήχθη με εξετάσεις στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης το πρώτο έτος ίδρυσής της το 1951) διορίστηκε στον Βόλο και γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τη μητέρα μου την Κοραλία Πασχάλη βέρα Βολιώτισσα. Πρωτότοκος, βέρος Βολιώτης κι εγώ, μεγάλωσα στη Μεταμορφώσεως με Μαγνήτων. Πήγα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο με φοβερούς δασκάλους που σμίλευαν χαρακτήρες! Κική Κανελλοπούλου, Πράσσου, Σαρίκα, Γίτσης και Βάιος Σιμόπουλος έχουν χαράξει αρχές μέσα μου και τους οφείλω ευγνωμοσύνη. Κατηχητικό και εκκλησία στη Μεταμόρφωση και ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού, κυρίως στη Μαγνήτων. Είχαμε και ομάδα ποδοσφαίρου, τη Δόξα Μαγνήτων, αλλά παίζαμε και κλωτσοτενεκέ, δωδεκάδες, κρυφτοκυνηγητό κυρίως τα καλοκαίρια που μέναμε έξω ώς αργά τη νύχτα. Διασκεδάζαμε πηγαίνοντας και θερινό κινηματογράφο στον Έσπερο! Στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων μπήκα με εισιτήριες εξετάσεις και μάλιστα 2ος! Απουσιολόγος κάθε χρόνο διάβαζα αρκετά. Γιώργος Θεοχάρης, φιλόλογος, και Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, μαθηματικός, μου έδωσαν τα πρώτα φώτα στα βασικά μαθήματα! Παράλληλα άρχισα και την ενασχόλησή μου με τον κλασικό αθλητισμό στον ΓΣΒ. Μήκος και τριπλούν τα αγωνίσματα που ασχολήθηκα με Γιαννακίδη και Δίκαρο προπονητές. Εισαγωγή στο 1ο Μεικτό πλέον Λύκειο με εξετάσεις ως τρίτος! Απουσιολόγος κάθε χρόνο με Τσίτα φιλόλογο, Ξενάκη φυσικό, Χριστόπουλο και Κατσαούνη μαθηματικούς και Αμβράζη φροντιστή, έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου και πέρασα στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Παράλληλα στον κλασικό αθλητισμό με προπονητή πλέον τον Στάθη Τοπαλίδη είχα πανελλήνιες διακρίσεις (2ος τριπλούν παίδων και 1ος στην κατάταξη παίδων το 1980, 4οι με τη σκυτάλη 4Χ100) και δύο συμμετοχές με την Εθνική Εφήβων (Ελλάς-Γαλλία-Πολωνία στο Παρίσι και Ελλάς-Λιβύη στη Λαμία). Στη Θεσσαλονίκη τα φοιτητικά χρόνια ήταν αξέχαστα! Πολλές και ωραίες παρέες με ξενύχτια, διασκέδαση, χειραφέτηση, αλλά και διάβασμα και ώρες μαθημάτων! Προπόνηση ώς και το 3ο έτος της σχολής στο Καυταντζόγλειο με φανταστικό προπονητή και παιδαγωγό τον Γιώργο Παπαϊακώβου με διακρίσεις (4ος στο μήκος και 6ος στο τριπλούν Πανελλήνιοι Εφήβων 1983, 1ος στο μήκος Πανελλήνιοι Φοιτητικοί 1985, 7ος στο μήκος ανδρών στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 1985). Δεν χάναμε αγώνα του Άρη, ιδιαίτερα στο μπάσκετ με τον Γκάλη! Στέλεχος στην ομάδα ποδοσφαίρου της Ιατρικής από το 4ο έως και το 6ο έτος και 1ος σκόρερ!

Η Ιατρική, η Μαιευτική, η καριέρα.
Η Ιατρική είναι η επιστήμη των επιστημών! Απαιτεί πολλές ώρες διαβάσματος, πολλές ώρες δίπλα στους ασθενείς, ψυχραιμία και ιδιαίτερη κριτική ικανότητα. Πρέπει να την ερωτευθείς! Αν την ασκείς απλά για βιοπορισμό είναι βέβαιο πως θα αποτύχεις. Η καλή και σωστή φοιτητική παρέα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ευγενή άμιλλα και την πρόοδο. Η φοιτητική μου εργασία για το σύνδρομο Zollinger-Elisson βραβεύτηκε με τον Γ’ έπαινο Νικολάου Τρίκορφου Σμπαρούνη. Ο στρατός με έφερε στα Θερμά Νιγρίτας όπου άσκησα για πρώτη φορά την επιστήμη μου. Στο αγροτικό, στο Μεταξά Κοζάνης και στο ΚΥ Σερβίων, αποκόμισα πλούσιες εμπειρίες στην άσκηση της Ιατρικής. Ξεκίνησα την ειδικότητα στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου υπό τη Διεύθυνση του αείμνηστου δασκάλου της Χειρουργικής Ιωάννη Βαρδούλη, που ομολογουμένως ήταν -τουλάχιστον- ισότιμη Πανεπιστημιακής! Στόχος να γίνω αθλητίατρος, που γρήγορα εγκαταλείφθηκε, για να γίνω μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος! Πάντα με γοήτευε η χειρουργική και σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία μου να ζήσω στη γενέτειρά μου, τον όμορφο Βόλο, διάλεξα την ειδικότητα που συνδυάζει τη χειρουργική με την αναγκαιότητα να χειρουργείς επί τόπου! Δηλαδή σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες ο ασθενής από την επαρχία μπορεί και να απευθύνεται ευκολότερα σε συναδέλφους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ενώ ειδικά στη Μαιευτική δεν μπορεί να το κάνει λόγω της αμεσότητας των συμβάντων. Συνέχισα στη Μαιευτική Κλινική της πόλης υπό τον διευθυντή Γ. Γεωργαδάκη και ολοκλήρωσα την ειδικότητα στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης υπό τον καθηγητή Σέργιο Μανταλενάκη! Μετείχα σε πολλές και ποικίλες επεμβάσεις της ειδικότητάς μου και σε επιστημονικές εργασίες που μου έδωσαν τη δυνατότητα να καταλάβω, αμέσως μετά το πέρας της ειδίκευσής μου, θέση επιμελητού Β’ στο Νοσοκομείο του Βόλου. Ως ειδικός έκανα επεμβάσεις που καλύπτουν όλο το εύρος της Μαιευτικής – Γυναικολογίας, δηλαδή ογκολογικές, ουρογυναικολογίας, ενδοσκοπικές, γενικής γυναικολογίας, όλες τις μαιευτικές και πιστοποιήθηκα στο FMF για την υψηλού επιπέδου υπερηχογραφία του εμβρύου. Ταυτόχρονα εκπόνησα και τη διατριβή μου, με θέμα τον ωοθηκικό έλεγχο της υποφυσιακής απάντησης στις γυναίκες με PCOS και επιβλέποντα τον καθηγητή Ι. Μεσσήνη. Αναγορεύτηκα σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με βαθμό άριστα το 2009. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο Νοσοκομείο του Βόλου (1998-2007) ως επιμελητής Β’ και επιμελητής Α’ ήμουν εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδρύματος. Ιδιωτεύω στην πόλη του Βόλου από το 2007 και είμαι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιασώ από το 2020.

Τα κοινά με τον μανδύα της πολιτικής. Η εκλογή σας. Το παρασκήνιο.
Πάντα με ενδιέφεραν τα κοινά, αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί ενεργά. Η Ιατρική με τις ταχύτατες εξελίξεις και την τεχνολογική πρόοδο απαιτούν συνεχείς μετεκπαιδεύσεις και εμπέδωση νέων δεξιοτήτων! Ο ελεύθερος χρόνος μου ελάχιστος και αφιερωμένος κυρίως στην οικογένειά μου που αποτελείται από τη σύζυγό μου Νατάσα Οικονόμου, παιδίατρο, το γιο μου Αριστείδη, πρωτοετή φοιτητή στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στον Βόλο, και την κόρη μου Κοραλία-Ολυμπία, που είναι στην Α’ Γυμνασίου. Πιστεύω, λοιπόν, όταν ασχοληθείς με την πολιτική δεν πρέπει να έχεις ανάγκες οικονομικές, φιλοδοξίες επαγγελματικής ανέλιξης, κοινωνικής καταξίωσης, ώστε να μπορείς να είσαι ανεξάρτητος συμφερόντων και να προσφέρεις στο γενικό καλό. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές αρνήθηκα τη συμμετοχή μου κυρίως για τους παραπάνω λόγους. Ήμουν έτοιμος να αρνηθώ και την πρόταση κάποιων συναδέλφων για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, αλλά τα θέματα της αέριας ρύπανσης, η παγίωση καταστάσεων και προσώπων στη διοίκηση του ΙΣΜ και η σκέψη ότι κάθε ιδέα μου και όραμα θα έμενε ανεκπλήρωτη με οδήγησε στις εκλογές ως υποψήφιο. Και νικήσαμε αν και 14 υποψήφιοι λιγότεροι στα ψηφοδέλτια με μια σύντομη -ευτυχώς- προεκλογική περίοδο που δεν μου άρεσε. Εντάσεις και ανακοινώσεις σε ύφος διαφορετικό από τον χαρακτήρα μου. Όμως τώρα είναι η ώρα της σύνθεσης και των ενεργειών για το κοινό καλό και τα προεκλογικά τα αφήνουμε πίσω ανεπιστρεπτί.

Παροχή υπηρεσιών στην Υγεία στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό. Τι πρέπει να γίνει;
Καταρχάς πρέπει να υπάρχει και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Ο δημόσιος τομέας είναι απαραίτητος για να ελέγχει την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής υπηρεσίας, το κόστος και να παράγει παιδεία. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει με ευγενή άμιλλα να μειώνει το κόστος της παρεχόμενης θεραπείας, να βελτιώνει την ποιότητα και να αποσυμφορεί το Δημόσιο αποθαρρύνοντας φαινόμενα διαφθοράς (φακελάκι) και αυτοκρατορικής συμπεριφοράς διευθυντών!
Θα πρέπει ο μισθός των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών να είναι στο επίπεδο των δικαστών τουλάχιστον και να τους δίνεται η δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου εντός του Νοσοκομείου με δική τους γραμματειακή υποστήριξη (να είναι ιδιωτική η πρόσληψη). Επίσης η εκπαίδευση που θα παρέχουν στους ειδικευόμενους θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, βασισμένη πάνω σε εγκεκριμένο πρόγραμμα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και φυσικά αμειβόμενη. Θα πρέπει επίσης, ιδιαίτερα οι πανεπιστημιακοί, να οργανώνουν μετεκπαιδευτικά μαθήματα πάνω σε νέες κυρίως τεχνολογίες και θεραπείες εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά προγράμματα βελτιώνοντας το εισόδημά τους. Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί. Δεν είναι δυνατόν να είσαι εκπαιδευτής και ανταγωνιστής του εκπαιδευόμενου!
Επίσης θα πρέπει ο εξοπλισμός των Δημόσιων Νοσοκομείων να είναι τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να προσελκύει εκπαιδευόμενους, φιλοδοξώντας να γίνουν παγκόσμια κέντρα εκπαίδευσης! Ίσως και σαν πρώτο βήμα τα νοσοκομεία μας να διασυνδεθούν με άλλα αντίστοιχων προηγμένων χωρών π.χ. ΗΠΑ.
Οι προσλήψεις και οι κρίσεις των γιατρών στο ΕΣΥ να γίνονται κυρίως με βάση το κλινικό τους έργο (τήρηση ogbook από όλους) και όχι απλά και μόνο από την προϋπηρεσία ή θεωρητικές εργασίες.
Το ωράριο να είναι κυκλικό, συνολικά 40 ώρες εβδομαδιαίως και να καταργηθούν επιτέλους οι εφημερίες που εξουθενώνουν σωματικά και ψυχικά.
Η εύκολη και άμεση πρόσβαση των ασθενών στις υγειονομικές μονάδες πρέπει να είναι διασφαλισμένη.

Φυσιολογικός τοκετός, καισαρική, θηλασμός.
Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά καισαρικών στη χώρα μας ξεπέρασαν το 50% και αυτό είναι απαράδεκτο. Θα έπρεπε να είναι 30%-35% για άριστο περιγεννητικό αποτέλεσμα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση των νέων συναδέλφων στον κολπικό τοκετό και στον προγενετικό έλεγχο του καλώς έχειν του εμβρύου ώστε να μη γίνονται αχρείαστες καισαρικές ή προκλήσεις τοκετών. Ο θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο της μητέρας στο νεογέννητο παιδί της. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και συνοψίζονται σε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.
Με την ευκαιρία θα αναφερθώ και στον λεγόμενο φυσικό τοκετό που περιγράφεται και στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο Υγείας και με βρίσκει αντίθετο. Ο τοκετός ασφαλώς και είναι ιατρική πράξη που αφορά μάλιστα την υγεία δύο ανθρώπων και πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένους γιατρούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά κάθε επιπλοκή για να μη θρηνήσουμε στο όνομα lifestyle επιλογών νεαρά θύματα!

Τι πρέπει να γίνει με την υπογεννητικότητα;
Είναι πλέον θέμα εθνικής επιβίωσης καθότι ο δείκτης γεννητικότητας στην Ελλάδα είναι 1,4, ενώ για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σε σταθερά επίπεδα θα έπρεπε να είναι 2,1. Πρέπει λοιπόν να δοθούν οικονομικά, κοινωνικά και επαγγελματικά κίνητρα στις νέες γυναίκες, ώστε να τεκνοποιούν πριν την ηλικία των 30 και φυσικά να αυξηθούν τα προνόμια των πολυτέκνων.

Ο αγαπημένος μας γιατρός Χρήστος Βενέτης θα συνεχίσει τον ρόλο του στην πολιτική και σε άλλα μετερίζια της;
Ο Πλάτων είχε πει ότι η τιμωρία των αδιάφορων για τα κοινά είναι να κυβερνώνται και να καθορίζεται η τύχη τους από υποδεέστερους! Αν και εφόσον μου ζητηθεί και υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις δεν θα αδιαφορήσω. Όμως όχι όλα μαζί ώστε η προσφορά μου να είναι ουσιαστική και ανεξάρτητη.

Χόμπι;
Παίζω κάθε Σάββατο ποδόσφαιρο με την Ομόνοια στο Αερινό. Η Ομόνοια ποδοσφαιρικός, αλλά και πολιτιστικός σύλλογος με κανόνες και ιεραρχία, μου διώχνει τις σκοτούρες και τα προβλήματα και για δύο και πλέον ώρες γίνομαι ξανά παιδί! Ο αθλητισμός γενικά με ενθουσιάζει.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το