Ελλάδα

Ντέρμπι για δύο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένος να αξιοποιήσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το αναγκαίο άνοιγμα στην κοινωνία κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την αναμέτρηση των εσωκομματικών συσχετισμών είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θέλει να επενδύσει στην πολιτική ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δίνουν τη μάχη της επικράτησης των ίδιων και των τάσεων με στόχο την εξασφάλιση ισχυρών ρόλων για την «επόμενη μέρα» του Συνεδρίου, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Είναι πασιφανές, άλλωστε, ότι στην πλέον κρίσιμη καμπή για το κυβερνών κόμμα ένα «ασφαλές όχημα» για το ξεδίπλωμα νέων πολιτικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό είναι το Συνέδριο, που ξεκινά έναν χρόνο μετά τη διάσπαση του κόμματος και τις τελευταίες νικηφόρες για το κόμμα εκλογές.

Το ζητούμενο

 Από τότε μέχρι σήμερα η συμφωνία με τους εταίρους και η αξιολόγηση του προγράμματος έχει καθορίσει εν πολλοίς την καθημερινή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το κάθε μέλος του κόμματος κινείται με συνειδητή επιλογή τη δύσβατη πορεία – είναι ενδεικτική η φράση από την πρόσφατη συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Π. Ρήγα, στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «με τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη θέσαμε ουσιαστικά τις παραιτήσεις μας στον ελληνικό λαό και εκείνος μας εμπιστεύτηκε και δεν τις έκανε αποδεκτές».

Το ζητούμενο τώρα, ανεξαρτήτως τάσεων, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταφέρει να ορθώσει ανάστημα απέναντι στη διαρκή επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -«στη νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση», λένε οι κομματικοί- και να αφήσει στο τέλος της ημέρας το αριστερό-προοδευτικό αποτύπωμα.

Που σημαίνει πολύ απλά ότι ο απόλυτα κυρίαρχος, όπως φαίνεται ότι θα αποδειχθεί από το σώμα του Συνεδρίου, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τη νέα ηγετική ομάδα θα επιχειρήσουν τη «φυγή προς τα εμπρός» και τη διάψευση όλων εκείνων που επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προ των πυλών.

Εμπειρα στελέχη προβλέπουν ότι στο εσωκομματικό πεδίο, μετά το «τσουνάμι» από την υπογραφή της συμφωνίας και την αποχώρηση υπουργών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, έχουν επισυμβεί αθόρυβα σημαντικές αλλαγές, παρά τη διατήρηση των γνωστών τάσεων. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν επίσης ότι αυτό που θα κυριαρχήσει στο Συνέδριο θα είναι το μπρα ντε φερ δύο βασικών τάσεων των οποίων επί της ουσίας ηγούνται δύο κορυφαίοι υπουργοί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τους «53+» και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, από την Ενωτική Κίνηση. Ο πρώτος έχει ήδη διαμηνύσει ότι προσέρχεται στο Συνέδριο για να προκαλέσει ευρύτερη συζήτηση για τη συμφωνία με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι και την καθοριστικής σημασίας επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο «τιμόνι» της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Παππάς, ως ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου που «πρωταγωνιστεί» σε αυτήν τη φάση λόγω των τηλεοπτικών αδειών, προσέρχεται με στόχο να επικρατήσει η άποψη της αριστερής διακυβέρνησης με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και στόχο τη διεύρυνση της παράταξης. Η Ενωτική Κίνηση που τον στηρίζει είναι η μεγαλύτερη «δεξαμενή» του Συνεδρίου και αρκετοί από τους υποψηφίους για την Κεντρική Επιτροπή, όπως και ο Ν. Παππάς φυσικά, έχουν στοχεύσει να εκλεγούν στα «ρετιρέ» του κορυφαίου οργάνου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επιστρέφει από τη Σύνοδο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, είναι το προβεβλημένο στέλεχος των «53+», οι οποίοι διατηρούν σημαντικές δυνάμεις όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τη μάχη της επικράτησης στις πρώτες 10-20 θέσεις θα δώσουν και αρκετά άλλα στελέχη, είτε ανήκουν είτε ανταλλάσσουν απόψεις με τις γνωστές τάσεις. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι (αν και δεν έχει κλειδώσει η λίστα των υποψηφίων) η επικρατούσα άποψη για εκλογή Κεντρικής Επιτροπής με 150 (αντί 200 στελεχών) δυσκολεύει το παζλ.

Πολύ περισσότερο καθώς ισχύει η ποσόστωση: Το 25% και μόνο της ΚΕ θα αποτελείται από βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και γενικώς κυβερνητικούς, ενώ εξ αυτών ισχύει ποσόστωση 30% για την εκλογή γυναικών.

Δηλαδή, από την προαναφερόμενη «λίστα» εξασφαλίζεται η εκλογή περίπου 37 στελεχών – κάποιοι λένε ότι οι υποψήφιοι άντρες που βρίσκονται κοντά σε ψήφους με γυναίκες του κόμματος μπορεί να χάσουν την εκλογή τους λόγω ποσόστωσης…

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση της άποψης για τη διαμόρφωση ενιαίου ψηφοδελτίου (με περίπου 350 υποψηφίους) δίνει τη δυνατότητα για ένα πιο χαλαρό παιχνίδι στο τέλος, αφού οι τάσεις νωρίτερα θα έχουν καταλήξει ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στην Κεντρική Επιτροπή.

Η τάση Ενωτική Κίνηση έχει τα περισσότερα «κουκιά» αλλά και το πιο «χαλαρό» κλίμα στο εσωτερικό του. Εχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους πασοκογενείς και στηρίζει σθεναρά την πορεία του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή την τάση εκτός από τον Νίκο Παππά, έχουν σημαντική δράση οι κ. Σκορίνης, Σκούτας Μπάκας, Παυλίδης, Στ. Παππάς κ.ά.

Στους «53+» εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κινούνται η Θεανώ Φωτίου, ο Θ. Δρίτσας, η Α. Καββαδία, ο Γ. Κυρίτσης και άλλοι βουλευτές, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, κ. Λάμπρου, Υδραίος, Σαρρής, Γολέμης, καθώς και πολλά στελέχη ανά την Ελλάδα (στο σώμα των 3.000 συνέδρων έχουν επίσης σημαντική δύναμη). Εχουν διαφωνήσει με κυβερνητικές επιλογές, όπως για το Προσφυγικό, διατηρούν επιφυλάξεις για αλλαγές στο Σύνταγμα όπως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και θέλουν ακόμη και αν συμμετέχουν στην κυβέρνηση ως στελέχη, να διατηρούν διακριτό στίγμα.

Οι πασοκογενείς
Σημαντική δύναμη εξασφαλίζουν και οι πασοκογενείς (γύρω στο 10-12%) που κατέρχονται στο Συνέδριο με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή. Στη «Σοσιαλιστική τάση», που όμως με απόφαση των στελεχών της εδώ και έναν χρόνο επιλέγουν την ενοποίηση της ευρύτερης παράτασης ως ρεύμα, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Χρήστος Σπίρτζης (με ανοιχτούς διαύλους με την Ενωτική Κίνηση επίσης), ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Ν. Σακελλάρης, η Νίνα Κασιμάτη, η Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά. Η Κίνηση «Πράττω» όπου πρωταγωνιστούν οι υπουργοί Ν. Κοτζιάς και Νίκος Τόσκας αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνεργάζονται με το κόμμα. Η «Πλατφόρμα 2010» έχει προβεβλημένα στελέχη αλλά όχι το πλέον ισχυρό δίκτυο ανά την Ελλάδα. Στην πρώτη γραμμή, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Γ. Μπαλάφας, ο Κ. Ζαχαριάδης, η Ρένα Δούρου και άλλοι. Οπως και οι άλλες τάσεις στηρίζουν με το πολιτικό «μανιφέστο» τους τον Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για την έξοδο από την κρίση, σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο «παιχνίδι» με σημαντική επιρροή στην εσωκομματική σκακιέρα βρίσκονται κορυφαία στελέχη που δεν «ταυτίζονται» με τη μία ή την άλλη τάση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, ο Δ. Βίτσας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, η Ράνια Σβίγκου, ο Πάνος Ρήγας, οι κ. Χαρίτσης και Μπουρνούς και νυν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκτιμάται ότι θα εκλεγούν ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή λαμβάνοντας ψήφους από όλες τις τάσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η Κουμουνδούρου θέλει μεταξύ της 13ης και 16ης Οκτώβρη να πετύχει την ενίσχυση του ενωτικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει τη νέα ηγετική ομάδα για τα επόμενα εξαιρετικά κρίσιμα για τη δυναμική διεύρυνσης του κόμματος χρονιά.

Γι’ αυτό και δίδεται ιδιαίτερη σημασία στη σύνθεση του 20μελούς προεδρείου που θα έχει την ευθύνη των εργασιών του Συνεδρίου, ώστε στο πλάνο να αποτυπωθεί επί τέσσερις μέρες η εικόνα της ενότητας, της συνέχειας και της ανανέωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρείο θα είναι μεταξύ άλλων: οι κ. Ν. Βούτσης, Μουσταφά-Μουσταφά, Μίμης Δαρειώτης, Γ. Δραγασάκης, Δ. Παπαδημούλης, Λένα Κουγέα (Αλληλεγγύη), Χρήστος Γιαμπουράνης (ΕΚΑ), Βλάσσης Τσιόγκας (αγρότης), Μαρία Κανελλοπούλου, Αννα Ροδάκη (ΑΔΕΔΥ), Μπάμπης Καλαντζής, Φιντίας Βελίκης κ.ά.

Στην έναρξη του Συνεδρίου έχουν προσκληθεί στελέχη από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, που έχουν εκπροσώπους στη Βουλή και την Ευρωβουλή – δηλαδή έχει προσκληθεί η ΛΑΕ, όχι όμως και από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εχουν επίσης προσκληθεί αντιπρόσωποι αριστερών κομμάτων από περίπου 80 χώρες, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αφρική.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Το 20μελές προεδρείο θα έχει την ευθύνη των εργασιών του Συνεδρίου, ώστε στο πλάνο να αποτυπωθεί επί τέσσερις μέρες η εικόνα της ενότητας, της συνέχειας και της ανανέωσης. Γι’ αυτό και δίδεται ιδιαίτερη σημασία στη σύνθεσή του.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το