Πολιτισμός

«Νίκος Καζαντζάκης 60 χρόνια μετά…» – Οι άγνωστες πλευρές του Κρητικού συγγραφέα

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης 60 χρόνια μετά…» που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας από το νεοϊδρυθέν Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη  σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τον σύλλογο «Το Κοινόν των Μαγνήτων», την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», τον Σύλλογο Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και την έκθεση CERN.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ως ομιλητής ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη κ. Γεώργιος Στασινάκης που είναι και ο ιδρυτής της Εταιρείας.

«Στο διάστημα σχεδιασμού της εκδήλωσης προέκυψε και η σύσταση του τοπικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη.  Η εναρκτήρια σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί και τις δράσεις του δικούς μας τμήματος που αυτή τη στιγμή απαριθμεί περίπου 60 μέλη στον Βόλο» δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αντώνης Αντωνίου.

Πρόσθεσε πως η ουσιαστική στόχευση που έχει η εταιρεία είναι η ανάδειξη, διάδοση, μελέτη και ενασχόληση με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ομιλία του κ. Στασινάκη για την ελληνικότητα του Ν. Καζαντζάκη.

Ο κ. Στασινάκης έχει εκδώσει και βιβλίο, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, που αναφέρεται στην ουσιαστική και πολυποίκιλη φιλία που άφησε πολλές επιρροές στο έργο του Ν. Καζαντζάκη, τον Αλέξη Ζορμπά.

Την εκδήλωση συμπλήρωσε και μουσικοχορευτικό  δρώμενο που σχεδιάστηκε από τον Ξενοφώντα Καπλάνη, υπεύθυνο του CERN στο Νεοχώρι, και το πλαισίωσαν η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κική Δανιηλίδου, η χορογράφος Δήμητρα Παπανικολάου και την μουσική της χορογραφίας έγραψε ο Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου.

Ακολούθησε συζήτηση και όπως δήλωσε ο κ. Αντωνίου  η συζήτηση αυτή έχει βάσεις καθώς συμμετείχε ο κ. Γιώργος Στασινάκης που γνώρισε από κοντά την Ελένη Καζαντζάκη και ανθρώπους που έχουν συνδεθεί και δομήσει το προφίλ του Νίκου Καζαντζάκη».

Η Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη «εξαπλώνεται» σε 126 χώρες και αριθμεί περίπου 7.200 μέλη.  Έχει στο ενεργητικό της διάφορες εκδόσεις και ένα πολυσχιδές έργο στη διάδοση και την προώθηση του Ν. Καζαντζάκη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Στασινάκης ανέφερε πως η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη οργανώνει εκδηλώσεις εδώ και 29 χρόνιασε χωριά, σε κωμοπόλεις, σε πανεπιστήμια και σε σχολεία.

« Έχουμε κάνει εκδηλώσεις στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα και έχουμε διαπιστώσει ότι ο κόσμος στην επαρχία ενδιαφέρεται περισσότερο» σημείωσε ο ίδιος.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή και έχει αναπτυχθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για το έργο του. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2017 «Έτος Ν. Καζαντζάκη» και σε 25 πόλεις της Ελλάδας φιλοξενούνται εκδηλώσεις για τον σπουδαίο αυτό συγγραφέα.

«Ο Καζαντζάκης είναι πάντα επίκαιρος, δεν περιμέναμε τα 60 χρόνια για να τον εορτάσουμε. Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις και έχουμε ένα συνέδριο από 20 ως 22 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο με θέμα τη θέση του έργου του Καζαντζάκη στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Στασινάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό που προσπαθεί η Διεθνής Εταιρεία φίλων του Νίκου Καζαντζάκη είναι να  γνωρίσουν στον κόσμο άγνωστες πλευρές του: τα ταξίδια του, τις σχέσεις του με νέους, την ποίησή του.

«Ο Καζαντζάκης θεωρούσε τον εαυτό του ποιητή, δεν ήταν μυθιστοριογράφος. Και να ξεφύγουμε από τα καλούπια τα συνηθισμένα, το σιρτάκι και τον Ζορμπά. Πρέπει να ανακαλύψουμε έναν άλλο Καζαντζάκη, τη σχέση του με την Κρήτη, την Ευρώπη, την Αφρική, την Κίνα, την Ιαπωνία… τη σχέση του με τις γυναίκες. Ο Καζαντζάκης τις αγαπούσε τις γυναίκες, αν και στο έργο του δεν τις δίνει πρωτεύοντα ρόλο. Και όταν τον ρώτησαν στο γαλλικό ραδιόφωνο «γιατί η γυναίκα παίζει δευτερεύοντα ρόλο», είπε «γιατί είμαι ανατολίτης». Αυτό εξηγείται από το περιβάλλον στο οποίο έζησε: το εθνολογικό, το εκκλησιαστικό, το οικογενειακό, το ιστορικό. Η μόνη του ηρωϊδα υπήρξε η Μαντάμ Ορτάνς που δεν ήταν Ελληνίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης πως ο Νίκος Καζαντάκης δεν αφορίστηκε ποτέ. «Είναι ψέμα. Έχουμε γράμμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα, στο περιοδικό μας που λέγεται «Η Κρητική ματιά», το οποίο εκδίδεται στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά, στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2017 έχουμε ένα μεγάλο άρθρο του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον Καζαντζάκη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το