Τοπικά

Νέα «πυρά» Ι. Αποστολάκη για γκρέμισμα ακινήτου

Ο δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης καταγγέλλει ότι «η δημοτική αρχή ανέθεσε σε συγγενικό πρόσωπο της αντιδημάρχου Βιολέτας Καντόλα εργασία 9000 ευρώ, όταν το κοστολόγιο για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών είναι στα 800 ευρώ». Ο ίδιος αναφέρει ότι η ανάθεση σε μη πιστοποιημένο συνεργείο για το γκρέμισμα ερειπίου που περιείχε αμίαντο, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων.

 
«Η αντιδήμαρχος καθαριότητας η οποία αν και δικηγόρος στο επάγγελμα αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες της νομοθεσίας και προσπαθεί χωρίς επιτυχία να καλύψει το γεγονός της παράτυπης ανάθεσης εργασίας σε πρόσωπο του συγγενικού της περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι η ανάθεση έγινε με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο εφ’ όσον προηγήθηκε έρευνα αγοράς. Εδώ για την αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής για την διαδικασία ανάθεσης εργασιών σε ιδιώτες: Οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εκτελούν τις όποιες εργασίες με ίδιες δυνάμεις και μόνον όταν αποδείξουν ότι οι δυνάμεις τους δεν επαρκούν για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας αναθέτουν την εκτέλεσή της σε ιδιώτη ο οποίος διαθέτει την κατάλληλη πιστοποίηση. Η ανάθεση των εργασιών γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με απ’ ευθείας ανάθεση κατόπιν έρευνας αγοράς αλλά τότε και μόνον τότε ,όταν δεν υπάρχει εν ενεργεία διαγωνισμός», τονίζει.

 
Σημειώνεται ότι για να γίνει κάποια εργασία με απ’ ευθείας ανάθεση θα πρέπει να κριθεί ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για την εκτέλεση της εν λόγω εργασίας.
«Η αντιδήμαρχος λοιπόν θα πρέπει να απαντήσει, γιατί ανατέθηκε εργασία σε κάποιον ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μειοδοτών, τη στιγμή κατά την οποία υπήρχε εν ενεργεία διαγωνισμός. Όσο για την απ’ ευθείας ανάθεση η οποία έγινε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, έχουμε να πούμε ότι πουθενά δεν αναφέρεται η διενέργεια εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έρευνα αγοράς) για την εργασία αποξήλωσης στοιχείων αμιάντου. Μήπως η έρευνα αγοράς έγινε εν κρυπτώ, όπως κατά κόρον γίνεται από την σημερινή Δημοτική Αρχή, με δυο-τρεις «τυπικές» προσφορές έτσι για τα μάτια του κόσμου, για να του αναθέσουμε στη συνέχεια την εργασία;»

 
Ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη , είναι το χρηματικό ποσό το οποίο είναι υπερβολικά υψηλό για την εργασία αυτή, για την οποία χρειάζεται ένα JCB και ένα φορτηγό το πολύ για οκτάωρη απασχόληση, που για την απασχόληση εργατών το χρηματικό ποσό που απαιτείται είναι γύρω στα 800 με χίλια ευρώ (ενδεικτικά.) Είναι κι αυτό ένα δείγμα το πώς η σημερινή Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα.

 
«Στο τέλος τέλος όμως δεν είναι το οικονομικό που καίει, καθότι σε ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, αν το να πραγματοποιούνταν η συγκεκριμένη εργασία από πιστοποιημένο συνεργείο θα σήμαινε και μεγαλύτερο κόστος δεν θα διαφωνούσε κανείς. Οι πιστοποιήσεις δεν υπάρχουν για τα μάτια του κόσμου, αλλά για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης εργαζομένων αλλά και περίοικων σε επικίνδυνα υλικά. Αλήθεια, ποιος μπορεί να «πιστοποιήσει» ότι υπολείμματα αμίαντου δεν έχουν παραμείνει στο συγκεκριμένο σημείο; Μήπως οι παροικούντες την πλατειά Ρήγα Φεραίου;», καταλήγει ο δημοτικός σύμβουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το