Τοπικά

Εξωστρέφεια από τις επιχειρήσεις μετάλλου στη Μαγνησία

Υψηλός είναι ο βαθμός εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μεταλλικών κατασκευών της Μαγνησίας, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Από τους παραδοσιακούς και πιο δυνατούς παραγωγικούς κλάδους ιστορικά για τη Μαγνησία, ο κλάδος του μετάλλου έχει δεχτεί -όπως όλος ο ελληνικός παραγωγικός ιστός- σημαντικά πλήγματα.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», στην περιοχή παραμένουν ενεργές και με καλές προοπτικές πάνω από 30 εταιρείες του κλάδου, τόσο μεγάλες όπως οι ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, Λυκομήτρος, όσο όμως και μια πλειάδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταλλικών και συναφών προϊόντων και κατασκευών.
«Η εξωστρέφεια και η παραγωγή ειδικών και σε μεγάλο βαθμό ενεργειακών προϊόντων δίνει στις ΜΜΕ του κλάδου μετάλλου της Μαγνησίας τη διέξοδο για επιβίωση.
Χαρακτηριστικό είναι καταρχάς το γεγονός ότι στην πολύ πρόσφατη πρώτη έρευνα αποτύπωσης των οικονομικών στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων της Μαγνησίας, που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), το ποσοστό 7% εξωστρέφειας που καταγράφουν οι τοπικές επιχειρήσεις προέρχεται επί το πλείστον από τον κλάδο μετάλλου:
– Κατά 95% εξαγωγική, η εταιρεία κατασκευής δομικών μηχανημάτων Galanos Α.Ε. (έδρα Α’ ΒΙΠΕ Βόλου), με εξαγωγές σε Ρωσία, Αλγερία, ΝΑ Ασία, Βαλκάνια και Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, με νέες επενδύσεις ύψους 150.000 ευρώ σε μηχανήματα και τζίρο της τάξης των 2 εκατ. ευρώ με ανοδική πορεία το 2016, επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε Λατινική Αμερική και Ισπανία από το 2017.
– Εκθεσιακό χώρο στη Νέα Υόρκη έθεσε σε λειτουργία πολύ πρόσφατα η εταιρεία παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου, συνθετικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων (απλών και ενεργειακών) Αρβανίτης Δημήτριος & ΣΙΑ Ε.Ε. (πιστοποιημένος κατασκευαστής και συνεργάτης των εταιρειών Alumil και Veka), ενώ διερευνά και τις αγορές της Γερμανίας και της Μέσης Ανατολής, με επενδυτικές παρεμβάσεις της τάξης των 80.000 ευρώ σε εξέλιξη στον τομέα των υαλοπινάκων και δρομολογημένες πρόσθετες επενδύσεις 100.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για το 2017.
– Εξαγωγές στο Μαρόκο ξεκίνησε η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών (έπιπλα και διακοσμητικά, έδρα ΒΙΟ-ΠΑ Βόλου) Αλέξανδρος Δημόπουλος, που δραστηριοποιείται στον Βόλο από το 1919, έχοντας πλέον στη διοίκησή της την τέταρτη γενιά της οικογένειας, ενώ την αγορά της Αυστραλίας διερευνά, σύμφωνα με τον διευθυντή της Κώστα Πελεκούδα, η Κ. Πελεκούδας και Σία Ο.Ε. – Συστήματα Αλουμινίου Europa (έδρα ΒΙΟΠΑ Βόλου), που πραγματοποιεί ήδη εξαγωγές στη Γερμανία, ειδικεύεται στα ενεργειακά κουφώματα και ιδρύθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια από τον Αθανάσιο Πελεκούδα. Στην ίδια κατεύθυνση, εξαγωγικό άνοιγμα σε νέες αγορές της Βόρειας Αφρικής (Αλγερία, Τυνησία) δρομολογεί η Βόλος Χυτήρια Ο.Ε. Πλαστάρας (έδρα ΒΙΟΠΑ Βόλου), που ειδικεύεται στην παραγωγή υλικών ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης – φωτισμού από το 1970 (ιδρυτής Ευστάθιος Πλαστάρας) με συνεχή εξέλιξη και διαφοροποίηση των προϊόντων της, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και πρόσφατη παρέμβαση σε μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 20.000 ευρώ.
– Σε απόσταση αναπνοής από τις εν λόγω εταιρείες, το Συνεταιριστικό Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Βόλου, που «γεννήθηκε» από τη σύμπραξη 40 μετόχων – συνεργείων όλων των τύπων, έχοντας επτά χρόνια δράσης στο ενεργητικό του, με υγιή οικονομική κατάσταση και καλύπτοντας όλους τους τύπους των οχημάτων (από μοτοσικλέτες μέχρι βαρέα και ειδικά οχήματα), προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι υποδομές
Τροχοπέδη, ωστόσο, στις παραπάνω προσπάθειες, όπως επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Νομού Μαγνησίας, αποτελούν τόσο το γενικότερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το θέμα της ρευστότητας, όσο και οι ελλείψεις υποδομών στο Βιοτεχνικό Πάρκο και τις δύο ΒΙ.ΠΕ. του Βόλου.
Διευκολύνσεις-ρυθμίσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ζητεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Κατεργασίας Μετάλλου Νομού Μαγνησίας, Αλέξανδρος Δημόπουλος, μαζί με άμεση μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων του φωτισμού του Βιοτεχνικού Πάρκου και της έλλειψης προσωπικού ασφαλείας, βελτίωση των υποδομών αποχέτευσης και μείωση των διοικητικών εξόδων, που επιμερίζει ο φορέας διαχείρισης στις επιχειρήσεις. Στο ΒΙΟΠΑ Βόλου, δυναμικότητας άνω των 100 επιχειρήσεων, δραστηριοποιούνται επί του παρόντος περί τις 22 επιχειρήσεις των κλάδων τροφίμων, μετάλλου, συνεργείων – ΚΤΕΟ κ.ά. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Νομού Μαγνησίας και πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, επισημαίνει την ανάγκη σύνδεσης του αφορολόγητου με την απασχόληση και επέκτασης του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» στα επαγγελματικά ακίνητα.
Προβλήματα υποδομών και ελλιπή φωτισμό επισημαίνουν επίσης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του κλάδου μετάλλου, που δραστηριοποιούνται στην Α’ και τη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου και πρώην πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, Σπυρίδων Στυλιαρογιάννης, ένας εκ των δύο συνεταίρων της επιχείρησης μεταλλικών κατασκευών ΘΕΟΣΤΥΛ Α.Ε. μαζί με τον Νίκο Θεοδώρου, κάνει λόγο για ανάγκη αλλαγής του θεσμικού – νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να είναι δυνατές οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες σε όλα τα λιμάνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το