Τοπικά

Ν. Αγχίαλος: Αναβρασμός επικρατεί για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο “Θ”

thumbnail_Σ12 Φ1

H Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Νέας Αγχιάλου συζητείται αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά δεν αναμένεται να περάσει «αναίμακτα», καθώς 108 κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν κείμενο διαμαρτυρίας και ζητούν αναπομπή της.

H μελέτη υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2014 από τους μελετητές όπου εκφράστηκαν όλοι οι φορείς κατά τη διεξαγωγή της δημόσιας διαβούλευσης.

Όμως οι προτάσεις της β’ φάσης όπως αυτές εγκρίθηκαν ένα χρόνο αργότερα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου διαφοροποιήθηκαν σημαντικά σε σχέση με την πρώτη φάση , αγνοώντας τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Οι μελετητές στη συνέχεια υπέβαλαν προς έγκριση την πρώτη αναθεώρηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία τροποποιεί την αρχική έκδοση , όπως είχε υποβληθεί από τους ίδιους τον Απρίλιο του 2014.

Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι που θα καταθέσουν τις ενστάσεις τους και τη διαμαρτυρία τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ της περιοχής ήταν ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών που εκκρεμούσε με αποτέλεσμα να μπαίνει «φρένο» στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου. Για αυτό από την αρχή παρακολούθησαν τη σύνταξη της μελέτης κάνοντας γνωστές στη Δημοτική Αρχή και τους μελετητές τις προτάσεις τους με στόχο έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό , που θα είναι εργαλείο για τη διαμόρφωση και προστασία του φυσικού και δομημένου χώρου.

«Αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις μας»

Οι κάτοικοι τονίζουν πως η συμμετοχική διαδικασία του κοινού δεν τηρήθηκε ουσιαστικά στη μελέτη ΓΠΣ Ν. Αγχιάλου.

«Για τυπικούς λόγους έλαβε χώρα η διαβούλευση, γιατί είναι υποχρεωτική από το Νόμο η συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων χωροταξικού σχεδιασμού, όμως στη συνέχεια αγνοήθηκαν οι απόψεις των κατοίκων και των φορέων».

Η στρατηγική μελέτη εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια:

Το σενάριο τάσεων ή μηδενικό σενάριο που δεν προβλέπει οργανωμένες παρεμβάσεις και υιοθετεί την παραδοχή ότι θα συνεχιστεί μελλοντικά η σημερινή κατάσταση. Στηρίζεται στην προβολή στο μέλλον των σημερινών τάσεων θεωρώντας ως δεδομένο το ότι δεν θα υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και προτάσεις της μελέτης ή άλλων μελετών και ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί ως έχει.

Το παρεμβατικό, από την άλλη, σενάριο δυναμικής ανάπτυξης , προτείνει έντονες παρεμβάσεις που θα μεγιστοποιούν την αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Το παρεμβατικό σενάριο ήπιας ανάπτυξης , προτείνει μέτριας έντασης παρεμβάσεις, οι οποίες θα προσαρμόζονται στην κλίμακα και στον χαρακτήρα της περιοχής , το οποίο και προκρίνεται.

«Κατά την άποψή μας , παρατηρούμε ότι δεν αναλύεται σε βάθος, όμως ποια μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των τριών εναλλακτικών σεναρίων. Κρίνεται ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκριτικός πίνακας αξιολόγησης όπου θα παρουσιάζονται τα τρία εναλλακτικά σενάρια σε συνάρτηση με τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα προκύπτουν από τις κατευθύνσεις των χωροταξικών σχεδιασμών εθνικού επιπέδου καθώς και κριτήρια κοινωνικής αποδοχής. Με αυτό τον τρόπο ο πίνακας θα τεκμηρίωνε επιστημονικά το σενάριο που τελικά επιλέγεται και οδηγεί σε μεγάλο αριθμό περιοχή επέκτασης της πόλης βορειοανατολικά της Αγχιάλου (1000 στρεμμάτων ) εις βάρος του περιβάλλοντος αντιβαίνοντας και στις οδηγίες του υπουργείου» σημειώνουν.

«Θέλουν να πολεοδομήσουν σε έκταση με 12.000 ελαιόδεντρα»

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι σκοπίμως η μελέτη δεν αναφέρει ότι η περιοχή οικιστικής επέκτασης που προτείνεται στο Στούπι που βρίσκεται, βορειοανατολικά του σχεδίου πόλης της Ν. Αγχιάλου, είχε κριθεί αναδασωτέα, ενώ στη συνέχεια έγινε αναδασμός και σήμερα στην έκταση των 400 στρεμμάτων, υπάρχουν περί τα 12.000 ελαιόδεντρα, τα οποία είναι αποδοτικά διότι αρδεύονται από ομαδικές νόμιμες γεωτρήσεις.

«Μετατρέπεται γη υψηλής παραγωγικότητας που είναι το Στούπι σε περιοχή πρώτης κατοικίας καταστρέφοντας τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Αγχιάλου και η ΣΜΠΕ δεν εκτιμά όπως θα έπρεπε τις πιθανές σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός τέτοιου Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου», σημειώνουν οι διαμαρτυρόμενοι.

Η ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης, παρουσιάζει επίσης ελλείψεις , διότι δεν αναφέρει ότι στην προτεινόμενη περιοχή επέκτασης το ανάγλυφο του εδάφους είναι έντονο και υπάρχει μεγάλη κατάτμηση των ιδιοκτησιών, η οποία δεν θα εξασφαλίσει τους απαιτούμενους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους κατά τη σύνταξη της Πράξης Εφαρμογής. Επίσης θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη χάραξη των οδών και την κατασκευή των απαιτούμενων δικτύων λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους.

Η μελέτη θα έπρεπε να διερευνήσει ως εναλλακτικές περιοχές επεκτάσεων την περιοχή νοτιοδυτικά του οικισμού της Ν. Αγχιάλου, όπου το ανάγλυφο είναι πεδινό, υπάρχει μικρότερη υφιστάμενη κατάτμηση και διάσπαρτη αυθαίρετη δόμηση και δεν είναι γη παραγωγική.

Σημειώνεται ότι και η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Πριβάλλοντος των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Π. Θεσσαλίας στο πρακτικό Νο 7/2016 αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνονται στη μελέτη ΣΜΠΕ οι παρατηρήσεις της Επιτροπής για τη χωροθέτηση και τις χρήσεις γης.

Οι κάτοικοι απαιτούν την αναπομπή της μελέτης και την ανασύνταξή της δεδομένου ότι διαδικαστικά θα έπρεπε να προηγηθεί της β’ φάσης σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το