Τοπικά

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: «Όσοι τα έβαλαν με την Εκκλησία δεν είχαν καλό τέλος – Θα υπερασπιστούμε τους ιερείς μας πάση θυσία»

Πάνδημος ήταν και φέτος ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, τον οποίο  η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε με επίκεντρο τον περικαλλή ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, τον οποίο πλαισίωσαν οι Μητροπολίτες Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πλήθος Ιερέων και Διακόνων της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Τους δύο φιλοξενουμένους Ιεράρχες προσφώνησε ο κ. Ιγνάτιος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας για τηνπαρουσία τους στην χαρά της πανηγύρεως. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μάνης  ο οποίος χαρακτήρισε τον Άγιο Νικόλαο «οικουμενικό, καθώς εορτάζεται παγχριστιανικώς και πανορθοδόξως». Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου παρατηρείται τάση αποϊεροποιήσεως της κοινωνίας, εκμηδενισμού του Θεού και τοποθέτησής Του εκτός του δημόσιου βίου, των σχολείων, της οικογένειας. Οι άνθρωποι που εργάζονται για όλα αυτά, τελικά, δεν εκμηδενίζουν τον Θεό, αλλά τον εαυτό τους. Βρίσκονται σε σύγχυση, γιατί είναι απομακρυσμένοι από τον Θεό, την Εκκλησία και τους Αγίους. Όσοι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την αμαρτία, όσοι επιχειρούν, ακόμα και Συνταγματικώς, να θέσουν εκ ποδών την Εκκλησία και ομιλούν για ουδετεροθρησκεία, που σημαίνει αδιαφορία για τον Θεό, είναι δυστυχείς. Ωστόσο, ο Άγιος Νικόλαος περιμένει την μετάνοια και την εσωτερική ανακαίνισή τους μέσα στην Εκκλησία».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου ενώ πλήθος χριστιανών έσπευσαν να προσκυνήσουν τον προστάτη και Πολιούχο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων των Αγίων Νικολάου και Γεωργίου του Καρσλίδου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατάληξη την παραλία, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία.


Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, στον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο Αγιος Νικόλαος είναι κανόνας πίστεως, πραότητας, υπόδειγμα εγκράτειας, που προστατεύει τα τέκνα του και τα ευχαριστεί για την αγάπη και την αφοσίωση. Ο Άγιος Νικόλαος γνωρίζει ότι τα παιδιά του, αυτά τα χρόνια της κρίσης, στάθηκαν φιλάνθρωπα στους εμπερίστατους αδελφούς μας, ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα. Μας ευχαριστεί ο Άγιος για την ενότητα, που σφυρηλατούμε, με επίκεντρο την Ορθόδοξη πίστη μας. Θα μιλούσε τούτες τις μέρες στους ιερείς μας και θα τους στήριζε ηθικά, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιοι τα έβαλαν με την Εκκλησία δεν είχαν καλό τέλος, νικήθηκαν όσοι περιφρονούν το έργο των Ιερέων, το έργο της μάνας του λαού, της Εκκλησίας μας. Θα τους έδινε κουράγιο και δύναμη και θα τους έλεγε ότι, όπως και στην δική του εποχή, μετά τον Θεό, η Σύνοδος των Επισκόπων, που είναι Πατέρες πατέρων, είναι αυτή που στηρίζει και προστατεύει τους Ιερείς. Πατέρες πατέρων είμαστε, αυτούς υπερασπιζόμαστε και αυτούς θα υπερασπιστούμε πάση θυσία, για να μην περιφρονηθούν, να μην νιώσουν ότι σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, στον οποίο εργάζονται θυσιαστικώς, είναι παραγκωνισμένοι. Είθε να φανούμε άξιοι των περιστάσεων!».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το