Ελλάδα

Μιχαηλίδου για συγχωνεύσεις σχολείων: Δεν γίνονται για να περπατούν τα παιδιά, δεν μπορούμε ένα σε κάθε τετράγωνο

«Νομίζω δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι είπα στη Βουλή ότι πρέπει να συγχωνεύσουμε τα σχολεία για να περπατάνε τα παιδιά παραπάνω και αυτό λέει ο ΠΟΥ. Αυτή την αντίθεση ήθελα να δείξω», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου μετά την τοποθέτησή της που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε πως η μεγαλύτερη απόσταση που θα έχει να διανύσει ένας μαθητής είναι 1,5 χιλιόμετρο. «Ναι θα συμβεί όμως το θέμα είναι τι είναι καλύτερο για την παιδική προστασία και την εκπαιδευτική διαδικασία. Δηλαδή μη χάνουμε τη λογική. Συγχωνεύσεις σχολείων γίνονται και θα γίνονται για το καλό των παιδιών, για να έχουν καθηγητές, να μην αλλάζουν σχολείο ανά τάξη και να κοινωνικοποιούνται σωστά», είπε η ίδια.

«Δεν γίνεται σε κάθε τετράγωνο να έχουμε ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο»
«Το παράδειγμα της Βουλής ήταν ένα παράδειγμα που στη χειρότερη των περιπτώσεων παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου θα πρέπει να περπατήσουν 1,5 χιλιόμετρο για να πάνε σχολείο. Υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν πως σε κάθε τετράγωνο πρέπει να έχουμε ένα σχολείο, ένα πανεπιστήμιο, ένα νοσοκομείο, αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Το κράτος προβλέπει πως όταν οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, δηλαδή 3 χιλιόμετρα για παιδιά Γυμνασίου και 5 χιλιόμετρα για παιδιά Λυκείου, τότε βάζει εμπρός τον διαγωνισμό για να βάζει η Περιφέρεια δρομολόγια για να πάνε σχολείο. Όμως, μικρά σχολεία 70 παιδιών όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορούν να έχουν τους εκπαιδευτικούς για να έχουν όλες τις επιλογές τα παιδιά», είπε η κ. Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια έδωσε ένα παράδειγμα: «Υπήρχε ένα δημοτικό σχολείο που λειτουργούσε σε τρία χωριά. Η πρώτη και η δευτέρα ήταν σε ένα χωριό, η τρίτη, η πέμπτη και η έκτη σε δεύτερο χωριό και η τετάρτη σε τρίτο χωριό. Και είπαμε να βάλουμε την Δ’ στην Α’ και την Β’ ώστε να μην είναι μόνα τα παιδιά της Δ’. Οι συγχωνεύσεις γίνονται με τη δημιουργία νέων σχολείων».

«Για το τρέχον έτος οι συγχωνεύσεις Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα είναι δύο Γυμνασίων, ενός Λυκείου και μίας λυκειακής τάξης. Την ίδια ώρα η ίδρυση για τη σχολική χρονιά 2023-2024 είναι τρία για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, στα ΕΠΑΛ οκτώ και στην ειδική αγωγή τέσσερα. Θέλω να πω είναι μια δυναμική διαδικασία που πραγματικά γίνονται για το συμφέρον των παιδιών», σημείωσε.

Τι είπε στη Βουλή η Δόμνα Μιχαηλίδου
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε αρχικά: «Τι λέτε και οι δύο και καταλαβαίνω ότι συμφωνείτε σε αυτό; Ότι έχουμε δύο ή τρία σχολεία στα οποία τα παιδιά θα χρειαστεί να περπατούν ένα ή δύο χιλιόμετρα την ημέρα και αυτό είναι πάρα πολύ. Εδώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Δεν θα κάνω επίκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος λέει ότι είναι καλό και σωστό να περπατούμε όλοι οκτώ χιλιόμετρα τη μέρα. Αυτά μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μακάρι να ήταν χαμηλότερο, να μπορούσαμε να τα κάνουμε και εμείς. Δεν ξέρω αν πλέον το καταφέρνετε. Εγώ δυστυχώς δεν το καταφέρνω πλέον».

Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε ότι τα χιλιόμετρα που θα αναγκάζονται να κάνουν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο δεν είναι αποτρεπτικά: «Όμως, όταν ζητούμε από παιδιά Γυμνασίου και όχι Δημοτικού, που μπορώ να καταλάβω ότι υπάρχει και ένα πρόβλημα ασφάλειας, να περπατούν ένα, ενάμιση χιλιόμετρο την ημέρα για να πάνε στο σχολείο τους, δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα και εγώ ως υπεύθυνη σ’ αυτό το Υπουργείο, αλλά και ως εκπαιδευτικός η ίδια, θεωρώ ότι είναι αποτρεπτικό, ότι είναι εξαιρετικά υψηλό».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το