Ελλάδα

Μεταναστευτικό: 1.047 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν μετεγκατασταθεί στην ΕΕ από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των συνεργαζόμενων διεθνών οργανισμών για τη μετεγκατάσταση (από την Ελλάδα σε διάφορες χώρες της ΕΕ) πάνω από 1.000 ασυνόδευτων ανηλίκων μέσα σε διάστημα 18 μηνών εξέφρασε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κα Βούλτεψη, «η μετεγκατάσταση ανηλίκων και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων, είναι μια πολύ σημαντική πτυχή του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Στην Ελλάδα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να βρισκόμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο ισορροπίας: Από τη μία προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη τηρώντας τις διεθνείς συνθήκες». Η υφυπουργός εξήγησε ακολούθως ότι το όλο εγχείρημα της μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά σύνθετο, ευαίσθητο και ως εκ τούτου απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Επιπλέον, η πανδημία της Covid-19 ενέτεινε ακόμη περισσότερο τη δυσκολία του όλους προγράμματος. Παρόλ’ αυτά, όπως ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη, όλοι οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί στάθηκαν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και το project στέφθηκε από θεαματική επιτυχία.

Επίσης, η κα Βούλτεψη σημείωσε ότι «μεταφέροντας με ασφάλεια τους ασυνόδευτους ανηλίκους στις υπόλοιπες χώρες, με όλα τα πρωτόκολλα κ.λπ., διαπιστώσαμε πως γίνεται πιο εύκολο για τις δομές να υποδέχονται νέες αφίξεις ατόμων, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να σώζει όσο περισσότερα παιδιά γίνεται. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Τέλος, η Σοφία Βούλτεψη υπενθύμισε ότι στις 25-26 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο «Children in Migration» (Παιδιά στη Μετανάστευση). Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση όλων ως προς το μείζον πρόβλημα των παιδιών στη μετανάστευση και ειδικά των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στις χώρες πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι σύνεδροι θα είναι ανωτάτου επιπέδου ως προς τη θέση τους στην πολιτική και θεσμική ιεραρχία, από Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη συμβολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, όπως οι UNHCR, IOM, UNICEF, EASO και FRA.

Τη Σοφία Βούλτεψη ακολούθησε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και κατεξοχήν υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Η κα Αγαπηδάκη ανέφερε από την πλευρά της ότι «το εγχείρημα ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζοντας από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών.

» Το Φεβρουάριο του 2020 είχαμε φτάσει σε πλήθος-ρεκόρ όλων των εποχών, με 5.500 ασυνόδευτα παιδιά, αριθμός πολύ πάνω από τις δυνατότητες της Ελλάδας. Οπότε το πρόγραμμα ήταν προαπαιτούμενο, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει εντός των θεσπισμένων προδιαγραφών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Όμως, επειδή είμαστε μεν μέλη της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή της κρίσης, έπρεπε να εφεύρουμε νέες μεθόδους και νέα εργαλεία.

» Το κομβικό σημείο για την επιτυχία του προγράμματος ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιήθηκε και άρχισε να παροτρύνει τα κράτη-μέλη να συνδράμουν την Ελλάδα. Έτσι, οι πρώτες μετακινήσεις παιδιών έγιναν στο μέσον Απριλίου 2020, σε χώρες της ΕΕ όπως Βουλγαρία, Βέλγιο, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ελβετία κ.α.

» Σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι 1.047 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν μετεγκατασταθεί στην ΕΕ -και μάλιστα κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν όλα ακόμη πιο δύσκολα. Ωστόσο σφυρηλατήθηκαν δεσμοί αλληλεγγύης και αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και τους αρμόδιους διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

» Στην πλειονότητά τους οι μετεγκαθιστάμενοι ήταν άρρενα άτομα, Αφγανικής καταγωγής, ηλικίας 15-17 ετών. Υπήρχαν επίσης έφηβοι από τη Συρία, το Πακιστάν, τη δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία κ.α.

» Όλα αυτά τα άτομα είχαν περάσει από τη ‘ζούγκλα της Μόριας’ που κανείς δεν θέλει να θυμάται, μετά από την πρώτη απογραφή τους. Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μεταφέρουμε τους ασυνόδευτους ανηλίκους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε πρώτη φάση και ακολούθως να φροντίσουμε για την ασφαλή μετεγκατάστασή τους, σε περιβάλλον που εγγυάται ότι θα προστατευτούν, θα μπορέσουν να ενσωματωθούν σε οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και εν τέλει θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

» Γενικά, διακρίνουμε τρεις κατηγορίες ασυνόδευτων ανηλίκων:

1) Όσους βρέθηκαν στα νησιά και αντιμετώπισαν πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης, 2) άστεγοι ανά την Ελλάδα και 3) στα αστυνομικά τμήματα με το προσωρινό μέτρο της προστατευτικής φύλαξης, το οποίο καταργήσαμε από πέρσι.

» Προχωρούμε στην καθιέρωση ενός νέου μηχανισμού για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το αμέσως προσεχές διάστημα και θα αξιοποιεί όλη μας την εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια. Βεβαίως, το ποιοτικό άλμα έγινε με την επιχείρηση μετεγκατάστασης».

Στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρέστησαν κορυφαία στελέχη διεθνών οργανισμών, όπως ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ, Gianluca Rocco. Η Nacira Boulehouat, προϊσταμένη στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Mireille Girard, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο υπεύθυνος για το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, Luciano Calestini.

Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κατάσταση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε η κα Αγαπηδάκη, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 2.148 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι φάκελοί τους εξετάζονται ώστε να ενταχθούν τάχιστα στο νέο μηχανισμό προστασίας.

Άλλωστε, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών επιβλέπει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει σχετικά με το ζήτημα σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Μετανάστευσης ότι «είχαμε αναλάβει τη δέσμευση να ασχοληθούμε ειδικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Εξού και συζητήσαμε την ειδική γραμματεία της οποίας προΐσταται η κυρία Αγαπηδάκη και εκεί πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όχι μόνο ως προς τη μείωση των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας αλλά κυρίως ως προς τις συνθήκες στις οποίες αυτά φιλοξενούνται.

» Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία».

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το