Τοπικά

Μέσα στην καραντίνα άγνωστοι έριχναν φόλες σε σκυλιά στη Μηλίνα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη θανάτωση ζώων συντροφιάς από άγνωστους, παράγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου στο Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου, με αφορμή τις καταθέσεις δύο αλλοδαπών, που διαμένουν στην περιοχή της Μηλίνας και οι οποίοι βρήκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, τέσσερα σκυλιά που περιποιούνταν, δηλητηριασμένα.

Τα τέσσερα ζώα συντροφιάς βρέθηκαν δηλητηριασμένα πιθανόν από φόλες από τον Φεβρουάριο φέτος μέχρι τα τέλη Μαΐου. Το ένα θηλυκό σκυλί το περιποιούταν ένας Γερμανός και τα άλλα τρία μια Γερμανίδα, που έδωσαν ένορκες καταθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου. Η προκαταρκτική εξέταση έχει ως στόχο, να βρεθούν οι δράστες των θανατώσεων των τεσσάρων ζώων και να τιμωρηθούν, με βάση τα άρθρα 16 και 20 του νόμου 4039/2012 περί κακοποίησης ζώων συντροφιάς. Οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4039/2012 «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός». Εξάλλου οι παραβάτες του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Τη θανάτωση αδέσποτων ζώων στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου είχε καταγγείλει επίσης ο πρόεδρος της Ζωοφιλικής Αδέσποτων Πηλίου Νίκος Κλεφτοδήμος. Ο κ. Κλεφτοδήμος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μία ακόμα εγκληματική πράξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων περιστατικών που συγκλονίζει το τελευταίο καιρό το νότιο Πήλιο. Άφησσος, Λαύκος, Άγιος Ανδρέας, Μηλίνα, Αργαλαστή, έχουν γίνει χώροι εγκληματικών ενεργειών από άτομα, που θέλουν να ονομάζονται άνθρωποι. Συγχρόνως έρχονται στο φως παγίδες για αγριογούρουνα, που γίνονται όργανα θανάτου για σκύλους, κατσίκια και άλλα ζώα. Αυτές οι μεσαιωνικές και βάρβαρες πράξεις δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σ’ αυτό τον τόπο, εκτός από την κατακραυγή του ξένου και ντόπιου πληθυσμού, τη δημιουργία απαίσιων εντυπώσεων στον τουρισμό και την παρουσίαση του τόπου μας σαν χώρο απολίτιστο και βίαιο. Όσοι προβαίνουν σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που προκαλούν θάνατο η κακοποίηση αδέσποτων η δεσποζόμενων ζώων πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει βαριά χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τα εγκλήματα που γίνονται, και θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε με τη βοήθεια του δήμου και της αστυνομίας τους δράστες. Γι’ αυτό ζητάμε τη συνδρομή όλων που μπορούν να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η φόλα είναι δολοφονία, η σιωπή είναι συνενοχή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το