Τοπικά

Μείωση επιτοκίων για φθηνό δανεισμό και εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας προτείνει ο Νικ.Κυριαζής

Ο διδάκτορας Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Αθ. Κυριαζής μιλά σήμερα στη «Θ» για τη σχέση της οικονομίας και του κορωνοϊού. Πρωταρχική άμυνα σε πρωτόγνωρα σοκ τέτοιας ταχύτητας και έντασης για τον ίδιο είναι η μείωση των επιτοκίων για φθηνότερο δανεισμό και η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας για διατήρηση ισχυρού κοινωνικού ιστού. Η πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες πλησιάζει το 10% κάθε ημέρα και μπορεί να μειωθεί σε έκταση. Πολύ δύσκολο είναι όμως να αναχαιτιστεί και στη συνέχεια να καλυφθεί με ισόποση άνοδο.

Ο κ. Ν. Κυριαζής ανέφερε πως στην παρούσα φάση το βασικό καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι να απαγορεύσει τη λειτουργία πολλών δραστηριοτήτων που θα οδηγούσαν σε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, δηλαδή πρέπει να περιορίσει κατά το δυνατόν τη γενικευμένη επιδείνωση της δημόσιας υγείας.
«Αναγκαστικά μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων, καταστημάτων και πολλών υπηρεσιών πιθανόν θα έχουν αμελητέα επίδραση στο ΑΕΠ βραχυχρόνια, αλλά θα οδηγήσουν σε ύφεση και βύθιση της οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα αν δεν βρεθεί σύντομα λύση για την αντιμετώπιση του ιού. Η σημαντική ελάττωση της παραγωγής και η επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πρέπει να αποφευχθεί κατά το δυνατόν» σημείωσε για να προσθέσει: «Ήδη οι κεντρικές τράπεζες σε πολλά κράτη έχουν αναλάβει δράση προσφέροντας μεγαλύτερη ρευστότητα στο κοινό, επωμιζόμενες άτυπα «κυβερνητικά καθήκοντα» όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε περιόδους κρίσεων. Η μείωση των επιτοκίων για φθηνότερο δανεισμό και η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας για διατήρηση ισχυρού κοινωνικού ιστού αποτελούν την πρωταρχική άμυνα σε πρωτόγνωρα σοκ τέτοιας ταχύτητας και έντασης».

Όσον αφορά στην αντίδραση των χρηματιστηρίων στο ξέσπασμα του κορωνοϊού ο διδάκτωρ Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής τόνισε ότι οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες επιδίδονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι εξαιτίας του ιού πολλαπλασιάζονται.
«Η πτώση αυτή πλησιάζει το 10% κάθε ημέρα και μπορεί να μειωθεί σε έκταση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί και στη συνέχεια να καλυφθεί με ισόποση άνοδο. Αυτό θα συμβαίνει τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα θετικά δείγματα αντιμετώπισης του ιού, ή έστω να διαδοθεί η είδηση ότι κατασκευάστηκε το κατάλληλο αντίδοτο στον ιό» επισήμανε για να προσθέσει πως «οι αγορές είναι αποδεδειγμένα πολύ ευμετάβλητες στο επενδυτικό συναίσθημα και για αυτό τον λόγο μια ανοδική τάση εκ νέου δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως έναυσμα ένα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο γεγονός που θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στην κανονικότητα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές είναι χαρακτηριστικό του φόβου των επενδυτών μπροστά στο άγνωστο. Κερδοσκοπικά εργαλεία υψηλού ρίσκου, όπως τα κρυπτονομίσματα, έχουν πάψει να είναι δημοφιλείς προορισμοί για αποκόμιση κέρδους, ενώ ο χρυσός αναμένεται να συνεχίσει την ξέφρενη ανοδική πορεία του έως όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και οι οικονομίες εισέρχονται αναγκαστικά σε περιόδους πληθωρισμού μέσα σε απέλπιδες προσπάθειες αναθέρμανσής τους.

Για τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Ν. Κυριαζής επισήμανε ότι ήδη πολλοί έχουν αρχίσει να παρομοιάζουν το σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊός στις διεθνείς αγορές ως εφάμιλλο της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης που ξεκίνησε το 2008. «Η απότομη και σε μεγάλη έκταση πτώση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών αναμένεται να εντείνει τις διαμάχες για κυριαρχία στον εμπορικό τομέα μεταξύ των χωρών. Η αναπόφευκτη «καραντίνα», στην οποία έχουν περιέλθει σημαντικές οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ιταλία, αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή προϊόντων από αυτές. Αυτό θα εξωθήσει τις χώρες στο να αναζητήσουν με ακόμη πιο έντονο τρόπο την κυριαρχία στις διεθνείς αγορές μέσω της περαιτέρω υποτίμησης των νομισμάτων τους, η οποία θα τους εξασφαλίσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» σημείωσε.

Τέλος ο κ. Ν. Κυριαζής υποστήριξε ότι το γεγονός πως αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία και σε μικρότερο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη παρουσιάζουν πολύ χαμηλά επιτόκια, δεν τους αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών, παρά μόνο όταν το κόστος με τη μορφή δανεισμού αποβαίνει πολύ υψηλό. «Αυτό θα οδηγούσε σε προσωρινή αντίσταση στις υφεσιακές πιέσεις από τον κορωνοϊό, αλλά θα μείωνε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών αυτών των χωρών, αφού θα χειροτέρευε την αγοραστική δύναμή τους» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το