Τοπικά

Μειωμένος έως 40% ο τζίρος στη λαϊκή αγορά ρούχων

 

Μειωμένος μέχρι και 40% σε σχέση με πριν τρία χρόνια είναι η κατανάλωση στην λαϊκή αγορά με τα ρούχα και τα άλλα βιομηχανικά προϊόντα στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα και οι άδειες από 180 που ήταν πριν δύο χρόνια να έχουν μειωθεί στις 66.
Οι μικροπωλητές βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων στη Μαγνησία παλεύουν αυτή την περίοδο να σώσουν τις άδειές τους, καθώς είναι υποχρεωμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να τις διατηρήσουν, κάτι, όμως που δεν είναι εφικτό για το 90% των ανθρώπων του κλάδου.
Η «Θ» βρέθηκε χθες στη λαϊκή αγορά με τα ρούχα που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της οδού Μυτιλήνης, κοντά στην πρώην Βαμβακουργία, όπου τα μέλη του προεδρείου τόνισαν την τακτοποιημένη κατάσταση που υπήρχε με το υπαίθριο εμπόριο και την απουσία όχλησης στους περιοίκους.
Ωστόσο οι ίδιοι έχουν άλλα προβλήματα να τους ταλανίζουν.
Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας βιομηχανικών και οπωροκηπευτικών ειδών λαϊκών αγορών και αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Στεφανία Τζοάννου ανέφερε πως «στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έγινε σύσταση οργανισμών και πραγματοποιήθηκε θεώρηση αδειών, οπότε το ζήτημα έληξε για μια πενταετία. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι άδειες θα θεωρηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που όμως το 90% των επαγγελματιών του κλάδου δεν τις έχει λόγω οικονομικής κρίσης, απώλειας τζίρου και ελλιπούς στήριξης από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Συναντηθήκαμε με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα που είδαν το πρόβλημα που υπάρχει. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να δει το πρόβλημα, καθώς είναι το μοναδικό επάγγελμα που απαιτούνται αυτές οι ενημερότητες. Θα έχουμε νέα συνάντηση μαζί του από τη νέα χρονιά. Επίσης στον υπουργό θέσαμε και το ζήτημα των εννιαμελών επιτροπών που πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών και στις περιφέρειες. Με τις εννιαμελείς επιτροπές θα έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα για να αποφασίζουμε για εμάς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών βιομηχανικών και βιοτεχνικών ειδών λαϊκών αγορών Μαγνησίας «Γόρδιος Δεσμός» κ. Σπύρος Κέκος τόνισε πως «έχουμε βοηθηθεί πάρα πολύ από τους αρμόδιους αντιδημάρχους Βόλου και έχουν λυθεί πολλά ζητήματα, όπως στην πληρωμή, τη φύλαξη. Ακόμη το φαινόμενο των παράνομων μικροπωλητών σε άλλα σημεία της πόλης έχει αντιμετωπιστεί. Στη λαϊκή αγορά δραστηριοποιούνται επαγγελματίες που σέβονται τους νόμους».
Παίρνοντας τον λόγο ο γραμματέας του «Γόρδιου Δεσμού» κ. Στέργιος Κουσκορίδας τόνισε πως «πριν περίπου δύο χρόνια ο κλάδος αριθμούσε 180 άδειες και τώρα αριθμεί 66 οι οποίες είναι νόμιμες, πληρωμένες στον δήμο, στην εφορία, στον ΕΦΚΑ, ενώ υπάρχουν και οι διαδικασίες των δόσεων που άλλοτε καταβάλλονται και άλλοτε όχι. Προσπαθούμε να κρατούμε καθαρό τον χώρο και να μην ενοχλούμε τους περιοίκους. Η κατανάλωση σε σχέση με τρία χρόνια πριν είναι μειωμένη κατά 30-40%. Ο τζίρος δυστυχώς δεν είναι καλός, αλλά με την προσπάθειά μας ο κόσμος και έρχεται πάλι στην λαϊκή. Οι τιμές παραμένουν ίδιες όσο γίνεται για να πιεστεί το κοστολόγιο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το