Τοπικά

Μέχρι 23 Σεπτεμβρίου αιτήσεις για ενίσχυση παραγωγών λαϊκών αγορών λόγω κορωνοϊού

Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου «τρέχει» η προθεσμία για τις αιτήσεις και για τις ενισχύσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, για τους οποίους έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 14,8 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση φτάνει τα 1.500 ευρώ ανά παραγωγό πωλητή σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.
Η αποζημίωση ξεκινά από τα 500 ευρώ γι’ αυτούς που πωλούν τα προϊόντα τους σε τοπικές λαϊκές και φτάνουν τα 1.500 ευρώ σε όσους απαγορεύθηκε η μετακίνηση σε λαϊκή αγορά άλλης περιφέρειας, είτε οι λαϊκές στην περιοχή τους έκλεισαν λόγω κορωνοϊού.

Αναλυτικά το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
– 1.500 ευρώ ανά παραγωγό πωλητή σε λαϊκές αγορές, του οποίου η δραστηριότητα διεκόπη λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.
– 1.500 ευρώ ανά παραγωγό πωλητή σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.
– 500 ευρώ ανά παραγωγό πωλητή σε λαϊκές αγορές, του οποίου η δραστηριότητα περιορίστηκε λόγω τροποποίησης των όρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στους παραγωγούς σπαραγγιών, το ύψος του ποσού ενίσχυσης ορίζεται σε 270 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους ανέρχεται στα 4,73 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ, οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι παραγωγοί οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση ενίσχυσης μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τέλος, εν αναμονή των πληρωμών ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται και οι μεγάλοι ιχθυοκαλλιεργητές και αλιείς, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Σημειώνεται ότι τα κονδύλια αυτά έχουν δεσμευτεί από αδιάθετους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ). Σχετικά με τους μικρούς ιχθυοκαλλιεργητές, περίπου 60 επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν στήριξη συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ από τα de minimis, που αντιστοιχεί σε ποσό έως 120.000 ευρώ την κάθε μία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το