Τοπικά

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά πανήγυρη της Υπαπαντής του Χριστού στο Βένετο

 

Με λαμπρότητα και πληθωρική παρουσία των πιστών εορτάστηκε την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου η ιερά πανήγυρη της μεγάλης δεσποτικής και θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Χριστού στον ομώνυμο ιερό ναό στο Βένετο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Βενέτου την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, χοροστάτησαν κατά τον μεγάλο εσπερινό ο ηγούμενος της ιεράς μονής Φλαμπουρίου, γέροντας Συμεών, και ο ιερέας Βάιος Κορομπιλής.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ετελέσθη πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και περιφορά εικόνας προεξάρχοντος του ηγουμένου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού.
Είναι η πρώτη φορά που τον Κύριο αγκαλιάζουν ανθρώπινα χέρια σαράντα ημέρες από τη γέννησή του.
Ο γέροντας Συμεών, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συνεχάρη τους διακονήσαντες τον ιερό ναό και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.
Αν και η εορτή της Υπαπαντής είναι στην καρδιά του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και έτσι η προσέλευση του κόσμου (πιστών) ήταν μεγάλη.
Πλήθος κόσμου είχε από νωρίς κατακλίσει τον ιερό ναό και συμμετείχε στη μεγάλη ιερά πανήγυρη.
Η εικόνα της Υπαπαντής ήταν στολισμένη με τριαντάφυλλα και ολόλευκα γαρύφαλλα. Κατά την περιφορά, τη στολισμένη εικόνα κρατούσαν ο δήμαρχος κ. Δημήτριος Νασίκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενετιωτών Σεραφείμ Τασιός.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί έλαβαν την ευλογία της Παναγίας και πραγματοποιήθηκε η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας της Εκκλησίας με απόλυτη ησυχία και τάξη. Όλα τακτοποιημένα και γιορτινά. Το φλουρί κέρδισε ο Ιωάννης Κολέτσιος, με δώρο μια εικόνα (Άξιον Εστί).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιερός ναός στο Βένετο χτίστηκε πριν από 257 χρόνια, το 1767 και με το ΦΕΚ 135/Β/1982 έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Οι Βενετιώτες έχοντας πάντα μέσα τους έντονη την πίστη, με ανεπτυγμένο το θρησκευτικό τους συναίσθημα, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να χτίσουν τότε αυτόν τον μεγαλοπρεπή ναό και μάλιστα σε χρόνια δύσκολα για το έθνος και την ορθοδοξία (κάτω από τον οθωμανικό ζυγό).
Περίφημο και μοναδικό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο λαϊκής τέχνης, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του Ιερού. Επίσης, Ευαγγέλιο χρυσόδετο με διαμαντένιες πέτρες, ασημένιο εξώφυλλο με χαραγμένες όλες τις παραστάσεις της Εκκλησίας μας (αποτελεί ιερό κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας), όπως και πολλά άλλα ιερά σκεύη, Άγιο Δισκοπότηρο, ιερά βιβλία, εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, πίνακες του 18ου αιώνα κ.ά.
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη συντήρηση και τη διαφύλαξη όλης αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Βενέτου. Το θεωρεί υποχρέωσή του να την αναδείξει και να την παραδώσει στις γενιές που ακολουθούν.

Share
Ετικέτες: Βένετο

Πρόσφατα άρθρα

Γεμίζει “μπαταρίες” ενόψει πλέι άουτ ο Βόλος

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της η Επιτροπή Εφέσεων της…

10 Μαρτίου 2024

Προτάσεις της αντιπροέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Δ. Βαρούτα – Να ανθίσουν ευκαιρίες και κίνητρα για γυναίκες

Η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Δέσποινα Βαρούτα, μας μίλησε με αφορμή την προχθεσινή…

10 Μαρτίου 2024

Στο Ρύσιο αγωνίζεται η Ανόρθωση για την Α2 Γυναικών

Μια ακόμη ευκαιρία να αναρριχηθεί ψηλότερα στη βαθμολογία του Βορείου ομίλου της Α2 μπάσκετ γυναικών…

10 Μαρτίου 2024

ΔΕΥΑ Αλμυρού: Μηδενικές αυξήσεις στα τέλη αποχέτευσης – άρδευσης

  Μηδενικές θα είναι οι αυξήσεις στα τέλη αποχέτευσης και άρδευσης για το 2024 στον…

10 Μαρτίου 2024

Γιώργος Παπαδάμ “Αδιαφάνεια στη μίσθωση μηχανημάτων στο δήμό Ρ. Φεραίου”

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ.Φεραίου Γ.Παπαδάμ με αφορμήτην πληρωμή μίσθωσης μηχανημάτων αναφέρει: Στην…

10 Μαρτίου 2024

Μαγνησία:Αύξηση 20% στις παραγγελίες για τις επιχειρήσεις μετάλλου

Η ανάπτυξη της κτηματαγοράς, σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προέκυψαν από τις πλημμύρες, έχουν…

10 Μαρτίου 2024